ABD'deki Kongre Baskini Davasinda Ilk Hapis Cezasi

ABD’de 6 Ocak’taki kanli Kongre baskinina katilan bir kisiye 8 ay hapis cezasi verildi. Böylece Kongre baskini davasinda ilk kez bir kisi hapis cezasi almis oldu.

ABD'deki Kongre Baskini Davasinda Ilk Hapis Cezasi
ABD’de eski Baskan Donald Trump’in destekçileri tarafindan 6 Ocak’ta yapilan kanli Kongre baskinina katilanlarin yargilanmasina devam ediliyor. Baskina katilan Floridali 38 yasindaki vinç operatörü Paul Hodgkins, baskin nedeniyle ilk hapis cezasina çarptirilan kisi oldu. Resmi bir kovusturmayi engellemekten suçlu bulunan Hodgkins, 2020 Baskanlik seçimlerinin onaylanmasini engelleme niyeti ile Kongre binasinin önünde toplanan bir grup isyanciya katildigini kabul etti.

Yargiç Randolph Moss, Hodgkins’in suçunu kabul etmesi nedeniyle hakkinda istenilen 15 ila 21 aylik hapis cezasinda indirime giderek, cezayi 8 aya düsürdü. Moss, Kongre baskinini "demokrasiye bir saldiri" olarak nitelendirdi. Hodgkins’in 8 aylik hapis cezasini 2 yil denetimli serbestligin izleyecegi aktarildi.

Hodgkins’e verilen hapis cezasinin diger baskina katilan saniklar için emsal niteligi tasidigi düsünülüyor. Savcilar, bu ayin baslarinda yaklasik 235 sanigin Hodgkins ile ayni suçtan suçlandigini aktardi.

Kongre baskini davasinda ilk hüküm denetimli serbestlik olmustu

Baskina katilan Trump destekçileri ile ilgili davalarda ilk hüküm 24 Haziran’da açiklanmisti. Kongre binasindaki izinsiz gösteriye katildigi ve gözcülük yaptigi gerekçesiyle yargilanan 49 yasindaki kuaför dükkani sahibi Anna Morgan-Lloyd, 5 bin dolar para ve 6 ay hapis cezasi istemiyle yargilanmis, durusmada çok pisman oldugunu söyleyerek özür dilemesi üzerine hapis cezasina çarptirilmak yerine denetimli serbestlik kapsaminda serbest birakilmasina karar verilmisti.

Baskina karisan yaklasik 550 kisi, farkli suçlamalar ile ülke genelinde yapilan operasyonlar sonucu gözaltina alinmisti.
Kaynak: İHA