TOKI'den Trabzon'a 19 Yilda 7 Bin 713 Konut

Trabzon’da son 19 yilda 7 bin 713 konut insa eden Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI), devam eden projeleriyle bu sayiyi 8 bin 396 konuta çikartarak 4,9 milyar liralik yatirim bedeline ulasacak.

TOKI'den Trabzon'a 19 Yilda 7 Bin 713 Konut
TOKI, Trabzon’da konuttan is yerine, hastaneden stadyuma, okuldan camiye kadar birçok farkli alanda önemli projeleri hayata geçirdi. Trabzon’da tamamlanan ve Çömlekçi Kentsel Dönüsüm Projesi basta olmak üzere yapimi devam eden projelerle alakali olarak TOKI Baskani Ömer Bulut bilgi verdi. Trabzon’un tarihi, sosyokültürel degerleri, ekonomisi ve insan kaynagiyla Karadeniz’in gelisiminde öncü ve kritik önemdeki kentlerinden biri olduguna dikkat çeken Bulut, “Trabzon’u dinamik bir noktaya tasidik. Çevre ve sehircilik yatirimlarinda ön siralarda yer alan illerden biri olmasini sagladik. TOKI olarak 2003’ten bu yana ülke genelinde sürdürdügümüz konut üretim seferberliginde Sayin Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle 1 milyonuncu konutun anahtarini teslim ettik. Yapi sektöründe böylesine büyük bir yatirim ikliminde konut ve konut disi üretimlerde de Trabzon önemli yatirimlara ev sahipligi yapan bir kent oldu ve olmaya devam ediyor” dedi.



4,9 milyar liralik dev yatirim

Trabzon’a insa ettikleri projelerin dagilimindan bahseden Bulut, “Son 19 yilda sosyal donatilariyla birlikte toplam 7 bin 713 konut insa ettik. Devam eden uygulamalarla güncel yatirim bedeli yaklasik 4,9 milyar lira olan toplam 8 bin 396 konutun insasini tamamlayacagiz. Konutun yani sira bugüne kadar 5 ilkokul, 5 lise, 2 hastane, 2 aile saglik merkezi, 3 spor salonu, 7 cami, 13 ticaret merkezi, 282 is yeri, 116 dükkan ve 6 adet kamu hizmet binasinin yapimini gerçeklestirdik. Bu üretimler kapsaminda Zagnos ve Tabakhane Dönüsüm Projelerinin yani sira 200 yatakli Akçaabat Haçkali Baba Devlet Hastanesi, 400 yatakli Yomra Kasüstü Kanuni Egitim ve Arastirma Hastanesi ile saglik merkezleri, sevgi evleri, pansiyonlar, is yeri, sosyal tesis ve sanayi sitesi gibi birçok sosyal donati insa ettik. Trabzon Senol Günes Spor Kompleksi ve Stadyumu’nu sporseverlerin hizmetine sunduk. Ayrica sehir merkezinde büyük alanlariyla kentin nefes almasini sagladik” diye konustu.

Sehrin yöresel mimarisinden izler tasiyan, az katli planlarin uygulandigi yatay olarak tasarlanmis konut projelerinin 15 ilçede kesintisiz devam ettigini söyleyen Bulut, “Ülke genelinde oldugu gibi yillar içinde Trabzon’da da hizli kentlesme sonrasi özellikle dere yataklari ve heyelan alanlarindaki düsük kalitedeki yapilar, sehrin özgün dokusunu kaybetmesine neden oldu. Bu dokuyu geri kazanmak ve güncel ihtiyaçlara yanit verecek bir yapi üretim anlayisini hakim kilmak amaciyla, afet riski yüksek alanlar ile tarihi kentsel alanlari dönüstürüyoruz; es zamanli olarak büyük alanlarini, millet bahçelerini ve ticaret merkezlerini sehrimize kazandiriyoruz" seklinde konustu.



Ilçelere yeni konut projeleri

Trabzon’a yakisir nitelikte konutlar yapmaya devam ettiklerini belirten Bulut sunlari söyledi:

“Ülke genelinde 50 bin ve 100 bin sosyal konut üretimini içeren iki ayri kampanyanin Trabzon ayaginda da önemli bir süreç yürütüyoruz. Bu kapsamda Yomra’da 511 konut, Salpazari’nda 48 konut, Tonya’da 94 konut, Arakli’da 50 konut, Sürmene’de ise 100 konutun yapimina baslandi. Arsin Güzelyali Mahallesi’nde yatay mimari anlayisiyla yeni bir yerlesim kuruyoruz. 17 bloktan olusan projede toplam 223 konut ile 10 ticari birim yer aliyor. Proje çalismalarini bu ay tamamlayarak ihale islemlerine baslayacagiz. Sahis mülkiyetindeki Ortahisar Pelitli ve Çimenli mahallelerinde de vatandaslarla görüsme ve diger planlama çalismalari sürüyor.”

Çömlekçi Kentsel Dönüsüm Projesi

Trabzon’un en önemli kentsel dönüsüm projelerinden biri olarak gösterilen, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un katilimiyla temeli atilan Çömlekçi Kentsel Dönüsüm Projesi ile alakali bilgiler veren Bulut, “Çömlekçi Mahallesi’nde yaklasik 30 bin metrekarelik arazi üzerinde bölgeye deger katacak önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Birinci etabi 106 daire ve 20 dükkan olarak tasarlanan projenin brüt alan miktarlarinda yaptigimiz revizyonla 2+1, 3+1 ve 4+1 planda tasarlanan toplam 130 daire ile 19 dükkanin söz konusu alanlarini artirdik. Bu sayede yaklasik 58 bin metrekare olan toplam insaat alanini 64 bin metrekareye, kapali otopark sayisini da 124 adetten 423’e yükselttik. Proje zemin iyilestirme çalismalari kapsaminda ise toplam uzunlugu 16 bin 565 metre olan bin 164 adet iksa ve temel alti kazigi imalatlarini gerçeklestirdik” diyerek projenin detaylarini paylasti.

Bulut, projeyi en hizli sekilde vatandaslarin hizmetine sunacaklarini vurgulayarak, “5 blokta 50 daireden olusan Cadde Evleri ve 6 blokta 80 daireden olusan Sira Evleri ile özgün bir yerlesime dönüsecek olan projemiz, 3 bin 500 metrekare yesil alana sahiptir. Projenin 11 bin metrekarelik ikinci etabinin ise yikim çalismalarini gerçeklestiriyoruz. 250 milyon liranin üzerinde kamulastirma ödemesi yaptigimiz bu önemli yerlesim projesinin etaplarini toplam 500 milyon lira yatirimla tamamlayarak en hizli sekilde vatandaslarimiza sunacagiz” ifadelerini kullandi.

Eski yapilarin yerine yeni yasam alanlari

Of ilçe merkezinde önemli bir yenileme projesi baslattiklarini belirterek çesitli ilçelerdeki insa asamasinda olan projeleri açiklayan Bulut, “Içinde dükkan, ofis ve konut alanlari bulunan bu uygulamanin yani sira, eski terminal alaninda 25 adet dükkanin insasina basladik. Mevcutta ticari faaliyetini sürdüren esnaf için, yine yerinde 94 dükkan ve 27 ofisi kapsayan projenin yakinda ihale sürecini gerçeklestirecegiz. Bu alanda konutu olan vatandaslarimizi magdur etmemek için, baska bir alanda konut üretimi için projelendirme çalismalarimiz da sürüyor. Devam eden projelerden Arakli Özgen Mahallesi’nde 278 konut, Çaykara’da 85 konut, Esiroglu Mahallesi’nde 144 konut, Çömlekçi Mahallesi’nde 106 konut ve Ortahisar Inönü Mahallesi’nde 38 konut içeren projeler de insa asamasindadir” dedi.



Çevre dostu millet bahçeleri

Trabzon’da 3 farkli ilçede hayata geçirilen millet bahçelerinden de bahseden Bulut, “Trabzonlu vatandaslarimizin uygun kosullarda ev sahibi olmasi için güvenli ve çevreyle uyumlu konut alanlari gelistirirken, çevre yatirimlari kapsaminda Trabzon için 110 bin metrekare büyüklügünde 3 adet millet bahçesi planladik. Içinde yürüyüs ve kosu yollari, millet kiraathanesi, tematik bahçeler ve biyolojik göletin bulundugu 23 bin metrekare büyüklügündeki Akçaabat Millet Bahçesi, 33 bin metrekarelik Vakfikebir Millet Bahçesi ile Avni Aker Stadi alaninda projelendirilen 54 bin metrekarelik millet bahçesi, Trabzon’un çehresini çok daha güzel hale getiren önemli çevre yatirimlaridir” diye konustu.



“Trabzon’u gelecege hazirliyoruz”

Trabzon’a kazandiracaklari eserlerin daha güzel sehirler kurma yönündeki samimi çabalarina eklenecek en güzel halkalardan biri olmasini diledigini söyleyen Bulut, konusmasini su sözlerle tamamladi:

“TOKI olarak Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin koordinasyonunda gelistirdigimiz çevre dostu sosyal konut projeleri, kentsel dönüsüm projeleri, millet bahçeleri, ticaret ve sanayi projeleriyle, kentimizin yasam kalitesini daha da yükseltmek, Trabzon’umuzu güzel bir gelecege hazirlamak için var gücümüzle çalismaya devam edecegiz.”
Kaynak: İHA