Çin, 'Monkey B' Virüsünden Ilk Can Kaybini Bildirdi

Çin’de 53 yasindaki veterinerin Monkey B (BV) virüsü nedeni ile 27 Mayis’ta hayatini kaybettigi bildirildi.

Çin, 'Monkey B' Virüsünden Ilk Can Kaybini Bildirdi
Çin’in baskenti Pekin’de iki ölü maymun üzerinde çalisan 53 yasindaki veteriner, geçtigimiz mart ayinda Monkey B (BV) virüsüne yakalandi. Çin Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi, bulanti ve kusma yasayan veterinerin, 1 ay sonra ise ates ve nörolojik semptomlar gösterdigini aktardi. Merkez, veterinerin farkli hastanelere basvurdugunu ancak 27 Mayis’ta hayatini kaybettigini açikladi.

Merkez, veterinerden nisan ayinda omurilik sivisi, kan, burun sürüntüsü, bogaz sürüntüsü ve plazma dahil olmak üzere birçok örnek toplandigini belirterek, örneklerin Ulusal Viral Hastalik Kontrol ve Önleme Enstitüsü’ne (IVDC) gönderildigini aktardi. IVDC’nin veterinerden alinan örneklere 4 set RT-PCR testi yaptigi ve sadece BV virüsü testinin pozitif çiktigi belirtildi.

Temaslilar negatif

Çin basininda yer alan haberlerde, veteriner ile temasli olanlarin test sonuçlarinin negatif oldugu ifade edildi. Söz konusu virüsün, primat veterinerler, hayvan bakim personeli ve laboratuvar arastirmacilari için zoonotik bir tehdit olusturabilecegi aktarildi.

BV virüsü, ilk kez 1932’de izole edildigi belirtilirken, virüsün genellikle dogrudan temas ve vücut sivisi salgilarinin degisimi yoluyla bulastigi aktarildi. Ölüm orani yüzde 70-80 oraninda olan virüsün, insanlara bulastiginda merkezi sinir sistemini istila ettigi belirtildi. Virüse yakalananlarda ise, ilk belirtilerin genellikle virüse maruz kaldiktan yaklasik 1-3 hafta sonra ortaya çiktigi açiklandi.
Kaynak: İHA