Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, AB Konseyi Baskani Charles Michel'le Görüstü Açiklamasi

'Azerbaycan, Ermenistan ordusunun topraklarimizdan tamamen ve kosulsuz olarak geri çekilmesini talep eden BM Güvenlik Konseyi kararlarini kendisi yerine getirdi ve Azerbaycan, savasi sona erdirdi' 'Simdi barisi düsünmenin ve sayfayi çevirmenin zamani geldi. Biz buna haziriz'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Ermenistan temaslarinin ardindan Azerbaycan'a gelen Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel'le bir araya geldi.

Çalisma yemeginde bir araya gelen Aliyev ve Michel, daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Aliyev, AB'nin kendileri için yakin ortak ve gündemlerinin çok genis oldugunu, uzun yillardir çesitli alanlarda çalistiklarini söyledi.

AB'nin Azerbaycan'in baslica ticaret ortagi oldugunu vurgulayan Aliyev, ticaretlerinin yaklasik yüzde 40'ini AB ile gerçeklestirdiklerini ve geçen yilki ticaret cirosunun yaklasik 9,5 milyar dolar oldugunu aktardi.

Aliyev, Azerbaycan'in AB üye ülkelerine ihracatinin 6,8 milyar dolari buldugu, Azerbaycan'da AB ülkelerinden 1700'den fazla sirketin faaliyet gösterdigi bilgisini paylasti.

Aliyev, AB ülkelerinden 9'u ile stratejik ortaklik anlasmasi imzaladiklarini hatirlatarak, "Böylece AB üyesi devletlerinin üçte biri Azerbaycan'i stratejik ortak olarak görmektedir. Bunun hükümetimizin büyük bir basarisi oldugunu düsünüyorum." ifadesini kullandi.

Gündemlerinin önemli konulardan birinin enerji güvenligi olduguna isaret eden belirten Aliyev, bu yil basta Italya, Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere AB ülkelerine 3 milyar metreküpten fazla dogal gaz ihraç ettiklerini, Avrupa pazarina ihraç edilecek dogal gazin hacminin artacagini dile getirdi.

- "Daha genis bölgesel is birliginin temellerini atabilecegimizi düsünüyorum"

Aliyev, Azerbaycan topraklarinin Ermenistan tarafindan uzun süreli isgaline son verdiklerini belirterek, sunlari söyledi:

"Azerbaycan, Ermenistan ordusunun topraklarimizdan tamamen ve kosulsuz olarak geri çekilmesini talep eden BM Güvenlik Konseyi kararlarini kendisi yerine getirdi ve Azerbaycan, savasi sona erdirdi. Simdi barisi düsünmenin ve sayfayi çevirmenin zamani geldi. Biz buna haziriz. Bugün Sayin Michel ile planlarimizi, girisimlerimizi ve yeni duruma yönelik yaklasimlarimizi kapsamli müzakere ettik. Nispeten kisa sürede iyi niyet ve çok pragmatik bir yaklasim sergileyerek, hala masada kalan sorunlarin çogunu çözebilecegimizi ve daha genis bölgesel is birliginin temellerini atabilecegimizi düsünüyorum. Avrupa Birligi, bu konuda çok önemli rol oynamaktadir ve oynayacagindan eminim."

- AB, mümkün oldugunca olumlu ve yapici rol oynamaya hazir

AB Konseyi Baskani Michel de Erivan'da Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan'la bölgedeki durum ve Azerbaycan'la Ermenistan arasindaki olasi baris anlasmasi dahilinde ilerleme kaydetmenin önemi hakkinda derinlemesine görüsmeler yaptigini, bölgede daha fazla istikrar ve güvenligin saglanmasi için dikkate alinmasi gereken unsurlari konustugunu aktardi.

Erivan'dan getirdigi mesajlari Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev'e ilettigini belirten Michel, her iki lidere, AB'nin mümkün oldugunca olumlu ve yapici rol oynamaya hazir oldugunu söyledigini kaydetti.

Michel, Azerbaycan'in ardindan Gürcistan'da da temaslarda bulunacak.
Kaynak: AA