Kurbanda Et Tüketimine Dikkat

Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, Kurban Bayrami’na sayili günler kala hem kurban etinin saklanma ve pisirilmesine, hem de tüketim miktarina kadar pek çok önemli konuda uyarilarda bulundu.

Kurbanda Et Tüketimine Dikkat
Et yemeklerinin bolca tüketilecegi Kurban Bayrami’na sayili günler kaldi. Bayramgeleneklerimizden olan tatli, seker tüketimine ek olarak bu bayramda kirmizi et tüketiminin miktari ve sikligi da artiyor.

Konuyla ilgili uyarilarda bulunan Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, “Bayram boyunca kirmizi et tüketiminin miktari ve sikliginin artmasi ile birlikte kalp-damar hastalari, diyabet ve hipertansiyon hastalari risk altindadir. Her zaman oldugu gibi bayramda da saglikli beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarinin dengeli dagilmasi için alinmasi gereken önlemlere uymaya herkes özen göstermelidir” dedi.



PROTEIN ÖNEMLI AMA

Dogru beslenme ilkeleri arasinda yeterli miktarda protein tüketiminin önemli bir yer tuttuguna dikkat çeken Diyetisyen Hallaç, “Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktari kisinin agirligina, fiziksel aktivitesine, saglik durumuna göre degismektedir. Hayvansal kaynakli proteinlerin büyük bir kismini etler olusturmaktadir. Fakat hayvansal kaynakli proteinlerin doymus yag ve kolesterol içerikleri fazla oldugundan tüketim miktarlarina dikkat edilmesi gereklidir. Bireye göre tüketim miktari degismekle beraber günde 100-150 gr. tavugun gögüs eti, hindi, yagsiz dana eti, balik gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Ayrica etin tüketim miktar ve çesidi kadar pisirme ve saklama kosullari da önemlidir” diye konustu.



ETLER NASIL SAKLANMALI?

Kurban etlerinin saklanma kosullarina dair de bilgi paylasan Diyetisyen Hallaç, “Etler kolaylikla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazi ‘mikroorganizmalar’ için üreme ortami olusturur ve bu da sagligimizi tehdit eder. Çözünen et hemen pisirilmeli ve tekrar dondurulmamalidir.Kurban etleri büyük parçalar seklinde degil, birer yemeklik olacak sekilde küçük parçalara ayrilarak buzdolabi posetine veya yagli kâgida sarilmali ve buzdolabinin buzluk kisminda veya derin dondurucuda saklanmalidir. Bu sekilde hazirlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3 - 4 ay süreyle saklanabilir” ifadelerini kullandi.

SAKATAT TÜKETIMI UYARISI

Kurban etinin tüketimi ile ilgili de bilgi veren Hallaç, “Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmis hayvanlarin etlerindeki sertlik, hem pisirmede hem de sindirimde zorluga yol açar. Özellikle mide-bagirsak hastaligi olan kisiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabinda birkaç gün beklettikten sonra haslama veya izgara pisirme yöntemiyle pisirerek tüketmelidir. Bu dönemde genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadir. Özellikle kolesterol hastalari ile kalp-damar hastaligi riski tasiyan kisiler sakatat tüketiminden kaçinmalidir” dedi.



“KURBAN ETLERI NASIL PISIRILMELI”

Son olarak kurban etlerinin pisirilmesi konusunda açiklamalar yapan Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Fatma Hallaç, sözlerini söyle noktaladi: “Etle yapilan yemekler kendi yagi ile pisirilmeli ve ilave yag eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yagi veya tereyaginin et yemeklerinde kullanilmasindan kaçinilmalidir. Etler mangal yapilacaksa kömürlesecek sekilde kizarmamasina dikkat edilmeli. Kömürlesen etler her zaman kanser riski tasir, ayni zamanda etin atese yakin olmasi B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybina da yol açar. Yüksek ates yüzeydeki proteinleri birdenbire katilastirir ve isi etin iç kismina ulasamaz. Etlerin iç sicakligi en az 75 derece olmalidir. Çok yüksek isi, etin dis yüzeyinin yanmasina ve su kaybinin fazla olmasina yol açarak besin ögesi kaybini arttirir.”

Kaynak: İHA