Iran'da Su Sorunu Protesto Edildi

Iran’in Ahvaz sehrinde su sorunu yasayan çiftçiler ve yerel halk kuraklik sorununun çözülmesi için gösteri düzenledi.

Iran'da Su Sorunu Protesto Edildi
Iran’in Huzistan eyaletine bagli Ahvaz sehrinde halk, bölgedeki kuraklik ve su sorunu nedeniyle protesto düzenledi.

Hükümetten Huzistan eyaletindeki su krizine çözüm bulmasini isteyen göstericiler, Ahvaz sehrinde yer yer polis ile çatisti. Gösterilerde “Sususuz ve su istiyoruz”, “Kurakliga çözüm” sloganlari atildi.

Sosyal medyada paylasilan görüntülerde araç trafigini geçislere kapattiklari görülen göstericilerin, Mahser limanini Imam Humeyni limanina baglayan kara yolu üzerinde lastikleri atese verdikleri belirtildi.

Hükümet sorunu çözmesi için Huzistan’a heyet gönderdi

Ahvaz’da baslayan protestolarin ardindan hükümet bölgeye heyet gönderdi. Iran Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Ishak Cihangiri, Içisleri Bakani Rahmani Fazili ve Enerji Bakani Riza Erdakaniyan ile görüserek bölgeye heyet gönderilmesini ve su krizinin acil olarak çözülmesini istedi.

Iran Yargi Erki Baskani Muhsin Ejei ise hükümet temsilcilerinin Huzistan’a gittiklerini ve halkin taleplerinin karsilanacagini belirtti.



Huzistan eyaleti uzun süredir büyük su krizi ile karsi karsiya

Bölgenin en büyük sulak alani olan Havizeh sulak alaninin kurumasi ve bölge çiftçilerine su verilememesi yer yer itirazlara neden oluyordu. Huzistan eyaletinde nehirler üzerinde insa edilen barajlarin kurumasina neden olan su kitligi, kuraklik sorunu ve asiri tüketim, elektrik üretiminde ve su tedariginde ciddi sorunlar ortaya çikardi.
Kaynak: İHA