AGÜ'de 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü Programi

Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ), 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programi düzenlendi.

AGÜ'de 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü Programi
Sümer Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda gerçeklestirilen programa Rektör Prof. Dr. Cengiz Yilmaz, Kayseri Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, AGÜ Rektör Yardimcilari, Dekanlar, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programi Saygi Durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Program daha sonra 15 Temmuz gecesini, o geceyi yasayan insanlarin gözünden anlatan film gösterimi ile devam etti.

Ardindan Rektör Prof. Dr. Cengiz Yilmaz, günün anlam ve önemini belirten konusma yapti. Prof. Dr. Yilmaz konusmasinda, 15 Temmuz’un anlami, bu anlamin derinligi ve bu derinligi pekistirmek amaciyla bu etkinligi gerçeklestirdiklerini söyledi.

Milletler için demokrasinin öyle çok kolay elde edilen bir erdem olmadigini vurgulayan Prof. Dr. Yilmaz, “Dünyanin hiçbir toplumunda bu demokratik ilerleme dedigimiz, demokrasiye ulasma dedigimiz süreç kolay olmamistir. Büyük mücadeleler gerektirmistir, büyük cefakarliklar gerektirmistir” dedi.

“Ayni sey bizim tarihimizde de bizim öz kendi tarihimizde de hep böyledir” diyen Prof. Dr. Yilmaz, “Tarihimizde demokrasiyle ilgili demokratiklesme süreçleriyle ilgili pek çok büyük badireler, mücadeleler hepimizin bilgisi dahilinde vardir. 15 Temmuz’u da bu çerçevede degerlendirmek gerekir ama bir de su açidan bakmak gerekir. 15 Temmuz bir toplumun, bir milletin topyekûn kendi demokrasisini korumak için sokaga döküldügü, sehitler verdigi, büyük mücadeleler gerçeklestirdigi, büyük fedakarliklar ortaya koydugu bu anlamda da bambaska çok büyük bir vakadir, çok büyük bir mücadeledir” seklinde konustu.

Devletin içinde nüvelenmis bir grubun ortaya koydugu bir kalkismaya karsi ama güçlü bir grubun ortaya koydugu bir kalkismaya karsi aslinda 15 Temmuz bu milletin verdigi çok net bir yanit olduguna dikkati çeken Prof. Dr. Yilmaz söyle devam etti:

“Bu yanit o kadar nettir ki bu cevap o kadar nettir ki 251 sehidimiz, binlerce yaralimiz, milyonlarca insanimizin sokaga dökülüp haftalarca demokrasi nöbeti tutmasiyla tarif edilebilecek bununla dahi belki tarif edilemeyecek önemli bir vakadir. Bu sekilde görmekte fayda oldugunun özellikle altini çizerim. Sunu da ifade etmek lazim, 15 Temmuz’dan çikarmamiz gereken mesajlar açisindan baktigimizda demokrasilerin her zaman risk altinda oldugunu da algilamamiz lazim. Çünkü demokratik ortamlarda gizli örgütlenmeler her zaman asimetrik güç elde ederler. O gücü de daha fazla güçlenmek, daha fazla yayilmak özellikle devletin içerisinde daha fazla nüvelenmek için kullanirlar. Demokrasinin böyle bir zaafi vardir. Demokratik ortamlarin böyle bir zaafi vardir. 15 Temmuz bize böyle bir risk oldugunu açik ve net bir sekilde ortaya koyan gerçek bir vakadir. O yüzden devletimizin üzerine titremeliyiz. Devletimizin içerisinde gizli nüvelenmelerle, gizli örgütlenmelerle bu tür asimetrik güç elde etmeye çalisan bütün gruplarin önünde durmaliyiz. Bu konunun çok önemli oldugunu ve bu riskin de her zaman olabilecegini de farkinda olmaliyiz.”

Konusmalarin ardindan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programi sona erdi.
Kaynak: İHA