15 Temmuz Sehitleri Washington'da Anildi

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliginde, Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girisiminde sehit olanlari anmak için tören düzenlendi.

Büyükelçilikteki anma törenine, ABD Disisleri Bakanligi Türkiye Masasi görevlileri, Kongre yetkilileri, düsünce kuruluslarindan uzmanlar, üniversitelerden akademisyenlerin yani sira Azerbaycan, Gürcistan, Slovenya, Kosova, Kirgizistan, Lübnan ve Malezya’nin Washington Büyükelçileri ile Avrupa Birligi Delegasyonu, Rusya, Yunanistan, Kuveyt ve Kosova basta olmak üzere çok sayida ülkenin diplomatik temsilcileri katildi.

Törende Kur'an-i Kerim tilavetinin ardindan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan ve ABD'deki Müslüman sivil toplum örgütlerinin çati kurulusu ABD Müslüman Organizasyonlari Konseyi (USMCO) Genel Sekreteri Usame Cemal konusma yapti.

11 Eylül olaylarinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile birlikte oldugunu, Amerikan halkinin yasadigi aciyi derinden paylastiklarini hatirladigini belirten Büyükelçi Mercan, 15 Temmuz FETÖ darbe girisiminin de tipki 11 Eylül olaylari gibi Türk halkina ve Türk demokrasisine yönelik unutulmayacak bir saldiri oldugunu ifade etti.

Mercan, hain darbe girisiminde tarihte ilk kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bombalandigini, FETÖ'ye bagli darbecilerin, Türkiye'nin silahlariyla sokaktaki ve köprülerdeki halka ates açtigini söyledi.

Mercan, "Onlar, tek amaci ülkeyi savunmak olan kendi uçaklarimizla bize saldirdilar." dedi.

Amerikalilara seslenen Mercan, "Gerçek dostluga, transatlantik ortakliga ve Türk-Amerikan stratejik ortakligina inanan biri olarak sunu söylemek hakkim ve beklentimdir; bes yil önce bugün yasadiklarimizin Amerikali meslektaslarimiz ve dostlarimizca dogru anlasilmasi gerekir." diye konustu.

Mercan, müttefik ve ortaklarin 15 Temmuz ve 11 Eylül türü trajik olaylarda birbirinin yaninda durmasi gerektigini belirterek su ifadeleri kullandi:

"Üzüntümüzü, acimizi paylasmak zorundayiz ve eger omuz omuza olursak ancak o zaman nerede olursa olsun demokrasilerimize yönelik herhangi bir saldiriya güçlü bir sekilde karsilik verebilecegiz. Biz bunu, 11 Eylül'den sonra Amerikalilar Afganistan'dan çekilene kadar onlarin yaninda durarak gösterdik. Tabii benim bir Türk vatandasi olarak ve bu ülkede biraz zaman geçirmis biri olarak, tüm Amerikali arkadaslardan ilk beklentim bizi anlamalari, duygularimizi paylasmalari, acimizi paylasmalaridir."

Türk halkinin, etnik, dini veya siyasi kimliklerinden bagimsiz olarak 15 Temmuz'u asla unutamayacagini vurgulayan Mercan, "Siz Amerika'daki 11 Eylül'ü unutabilir misiniz?" dedi.

Mercan, anmaya katilarak Türk halkinin acisini paylastiklari için oradaki tüm yabanci diplomatik temsilcilere de tesekkür etti.

Büyükelçi Mercan, "Sizi temin ederim ki hangi ülkeyi temsil ediyorsaniz edin, birinizin ülkesinde Allah korusun böyle bir trajedi yasanirsa Türk hükümeti, Türk toplumu ve Türk milleti yaninizda olacaktir." diye konustu.

- "15 Temmuz gecesi Türk halki, Türkiye Cumhuriyeti adinin hakkini verdi"

Usame Cemal de Türkiye'de halkin 15 Temmuz'da darbecilere karsi durarak demokrasiyi savunduklarini ifade ederek, "15 Temmuz gecesi Türk halki cesaret ve derin fedakarliklariyla Türkiye Cumhuriyeti adinin hakkini verdiler. Gerçekten de dünyaya sanli tarihlerini, gözüpek ve efsanevi atalarinin hünerlerini hatirlattilar." dedi.

Halkin, yalin elleriyle tank ve savas uçaklarini yendigini belirten Cemal, Cumhurbaskani Erdogan'in da bakanlariyla içeride kalmak yerine atesin içine atlayip, halkin yaninda ülkeyi korumak için liderlik ettigini kaydetti.

- Beyaz Saray ve Kongre önünde protestolar düzenlendi

Öte yandan, baskent Washington'da Türk Amerikan Yönlendirme Komitesinin (TASC) öncülügünde çesitli yerlerde 15 Temmuz sehitleri anildi ve FETÖ protesto edildi.

Sabah saatlerinde FETÖ elebaslarina hukuki destek saglayan bir hukuk firmasinin Washington'daki ofisinin önünde toplanan ABD'de yasayan Türkler, daha sonra Beyaz Saray önünde ve Kongre bahçesinde ellerinde Türk bayraklariyla gösteri düzenledi.

FETÖ'yü protesto eden grup, ABD yönetimine ve kongresine FETÖ elebasinin Türkiye'ye iade edilmesi çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA