15 Temmuz Ihaneti Anlatildi

Malatya Inönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, konferansta yaptigi konusmada, “15 Temmuz darbe girisimi, güçlenen Türkiye’nin önünü kesme çabasiydi” dedi. Doç. Dr. Osman Agir ise “Millet demokrasisine sahip çikma noktasinda daha bilinçli hale geldi” ifadesini kullandi.

15 Temmuz Ihaneti Anlatildi
Inönü Üniversitesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla “15 Temmuz Darbe Girisiminde Uluslararasi Boyut” konferansi düzenlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen ve Inönü Üniversitesi resmi YouTube kanalindan canli olarak yayinlanan konferansa, Malatya Valisi Aydin Barus, 2. Ordu Kurmay Baskani ve Garnizon Komutani Tümgeneral Selami Arslan, Inönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Bashekimi Prof. Dr. Ali Beytur, Battalgazi Belediye Baskan Yardimcisi Muammer Zafer, Malatya Büyüksehir Belediyesi yetkilileri, 2. Ordu Komutanligi personelleri, sivil toplum kurulusu temsilcileri ile akademik ve idari personel katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan konferans, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi tarafindan hazirlanan “Türkiye Geçilmez” temali kisa film ile Inönü Üniversitesi Egitim Fakültesi Müzik Ögretmenligi Programi Baskani Prof. Dr. Ersan Çiftçi tarafindan bestelenen “Uyandi Bir Millet - 15 Temmuz Marsi”nin gösterimiyle devam etti.

“15 Temmuz darbe girisimi, güçlenen Türkiye’nin önünü kesme çabasiydi”

Inönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek yaptigi açilis konusmasinda, bes yil önce yasanan 15 Temmuz hain darbe girisimine karsi koyarak hayatlarini ülkeleri için feda eden 251 sehidi rahmetle, minnetle ve saygiyla andigini belirtti Darbe sözcügünün mesru bir siyasal iktidari, mesru olmayan yol ve yöntemler kullanarak iktidardan düsürme ve iktidari ele geçirme eylemi olarak tanimlandigini ifade eden Baharçiçek, Türkiye’de çok sayida darbe ve darbe tesebbüsünün gerçeklestigine vurgu yapti. Baharçiçek, yasanan bütün bu darbe ve darbe girisimlerinde dis güçlerin belirleyici oldugunu belirtti.

15 Temmuz darbe girisiminin bölgesel bir güç haline gelen ve küresel ölçekte uluslararasi siyaseti etkileme kapasitesine ulasan Türkiye’nin önünü kesme çabasi oldugunu kaydeden Baharçiçek, “Darbeye maruz kalan bütün liderlerimiz milli iradeyi temsil ediyordu. Ülkelerini daha ileriye götürme çabasi içerisindeydiler” seklinde konustu.

Baharçiçek ayrica konusmasinda sahip olunan milli ve manevi degerlerin korundugu sürece bu milleti hiçbir gücün tahakküm altina alamayacagina ve bölemeyecegine vurgu yaparak konusmasini sonlandirdi.

“Türkiye tarihinin en karanlik gecesi olarak görülebilir”

Konferansa konusmaci olarak katilan Inönü Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Osman Agir, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde dört askeri darbe ve üç darbe girisiminin yasandigini vurgulayarak yasanan bu hadiselerin Türkiye’yi gelismekten alikoydugunu ve hem maddi hem de manevi zararlara ugrattigini belirtti.

Agir konusmasinda 15 Temmuz 2016 tarihinde yasanan hain darbe girisimini Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) içerisinde yapilanmis olan FETÖ’cü grubun gerçeklestirdigini dile getirdi ve o gece yasanan olaylar sonucunda ise 251 kisinin sehit oldugunu, 2 bin’den fazla kisinin de yaralandigini ifade etti.

FETÖ için “Islami ögretilerin pasifize edilmesi, Müslüman kitlelerde Bati sempatisi olusturulmasi ve ABD ile Ingiltere’nin “Ilimli Din” projesinde taseron olarak “Truva Ati” görevi üstlenen örgüttür.” tanimlamasini yapan Agir, ayrica 17- 25 Aralik sürecinde yasanan olaylarin da devletin birçok kurumuna sizmis illegal bir yapi olan FETÖ’nün milli iradeye darbe tesebbüslerinin bir parçasi oldugunu kaydetti.

15 Temmuz’da yasanan hadisenin Batili ülkelerin Bati disi dünyaya bakislarindaki sorunun devam ettigini gösteren, dis kaynakli ve planli bir kalkisma olduguna isaret eden Agir, bu girisimle birlikte Türkiye’de bir infial ortaminin, ardindan da bir iç savasin hedeflendigini belirtti.

15 Temmuz hain darbe girisimine giden süreçteki olaylari degerlendiren Agir, bu olaylarin uluslararasi aktörlerin planinin bir parçasi oldugunu vurguladi.

15 Temmuz hain darbe girisimini kinayan en net açiklamanin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e ait oldugunu belirten Agir, diger Batili devlet adamlari ile Bati medyasinin ise bu olaya ya kayitsiz kaldigini ya da dogrudan darbecilere destek veren açiklamalarda bulundugunu ifade etti.

15 Temmuz darbe girisimini uluslararasi gelismeler baglaminda degerlendiren Agir, ayrica bu olayin Arap Bahari, Türkiye-Rusya iliskileri, Türkiye’nin bagimsiz bölgesel politikalari ve Batili ülkelerin küresel hedefleriyle iliskili oldugunu belirtti.



“Millet demokrasisine sahip çikma noktasinda daha bilinçli hale geldi”

Agir, 15 Temmuz darbe girisiminin Türkiye için sonuçlarini ise su sözlerle ifade etti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya kamuoyunda darbe ve buna benzer yöntemlerle hegemonya altina alinmasinin kolay olmayacagi anlasildi. Türk milleti demokrasisine sahip çikma noktasinda daha bilinçli hale geldi. Müttefik olarak görülen bazi ülkelerin kirli yüzü Türkiye kamuoyunda bu kadar net tartisilmaya baslandi.”

Türkiye’deki yasanan darbe girisimlerinin uluslararasi boyutuna iliskin bazi tespitlerde de bulunan Agir, konusmasinda, “Yasadigimiz darbelere baktigimiz zaman bunlari gerçeklestirenlerin dis baglantilarinin bulundugu, darbe öncesi dönemde Türkiye-ABD iliskilerinde sorunlarin yasanmakta oldugu, darbe sonrasi ise Türkiye-ABD iliskilerinde iyilesmelerin meydana geldigi; küresel güçlerin kendilerine rakip, dünyada söz sahibi olacak bir Türkiye yerine Orta Dogu’da istedikleri gibi yönetebilecekleri bir Türkiye’yi tercih etmekte olduklari ve ayrica bu girisimlerin Türkiye’nin siyasi ve ekonomik açidan atilimlar gerçeklestirdigi dönemlere denk geldigi anlasilmaktadir” ifadelerine yer verdi.

Agir, Türkiye’nin bir daha darbe ve darbe girisimleri yasamamasi ve demokrasisine sahip çikmasi temennisinde bulunarak konusmasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA