TBMM Müsilaj Sorununu Arastirma Komisyonu Toplandi
Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar: 'Istanbul’da 6 bin 440 metreküp, Kocaeli’de 476, Bursa’da 165, Tekirdag’da 154, Balikesir’de 811, Çanakkale’de 919, Yalova’da 2 bin 118; toplam 11 bin metreküp civarinda bir müsilaji topladik' 'Iklim degisikliginden dolayi kaynaklanan sicaklik artislari ve su kaynaklarindaki ciddi azalmalardan dolayi olusan duraganlik, durgunluk, suyun gelmemesi ve bir de kirlilik 3 tane mesele, bunun aslinda su ana kadar bilinen ve tespit ettigimiz sebebi' 'Dünya denizlerinde genel itibariyla denizin yüzeyindeki sicaklik 10 dereceyse alttaki sicaklik arti 4 derece, bu hiç degismiyor. Marmara’da bunun tersi; Marmara’da üstteki sicaklik 10 dereceyse alttaki sicaklik 15 derece. Neden? Çünkü farkli akimlar var'
Basta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin arastirilarak gerekli önlemlerin belirlenmesi amaciyla kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu, AK Parti Istanbul Milletvekili Mustafa Demir baskanliginda toplandi.
Komisyona sunum yapan Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Mehmet Emin Birpinar, çevre meselesinin herkesin tartismasi gereken bir konu oldugunu belirterek, "Siyasetçilerin, karar vericilerin, kanun yapicilarinin çok daha fazla konusmasi ama konu özelinde veya daha iyi seyler yapilmasi noktasinda tartismalarin yürümesine inandigimi ifade etmek istiyorum. Çünkü bu da yanlis anlasiliyor, siyaset üstü olunca sanki siyasetçi bu konuyu konusmayacak. Bence en çok onlarin konusmasi ve bize yardimci olmasi gerektigini düsünüyorum." dedi.
"Bu müsilaj meselesi biliyorsunuz mavi vatan denizlerimizde son dönemde gördügümüz bir kabustu." diyen Birpinar, aslinda müsilajin denizin hasta oldugunu gösterdigini söyledi.
Bunun yeni de olmadigini vurgulayan Birpinar, dünyada baska ülkelerde, denizlerde de görüldügünü, Türkiye'de yeni görülmeye baslandigini ifade etti.
Birpinar, "Denizlerimiz gerçekten alarm veriyor çünkü son raporlarda, 2050 yilinda denizlerde baliklardan çok plastigin olacagi söyleniyor ama insanoglunun kendisi maalesef, bunu yapiyor. Sadece denizlere atilan atiklardan bahsetmiyoruz, herhangi bir sekilde karaya attiginiz yani yere attiginiz bir çöpün yagmurlarla, yagislarla veya bir dereye ulasip oradan tekrar denize gittigini ve oralara kirlettigini bilmemiz de gerekiyor." diye konustu.
Vatandaslarin da hakli olarak "Biz ne yapacagiz? Bütün sorumlulugu bizim üstümüze atmayin, siz de görevlerinizi yapin" dedigini belirten Birpinar, "Haklilar ama herkese de sorumluluk düstügünü ifade etmek istiyorum yani onlar da, hiçbirimiz de bundan kaçmamamiz gerekiyor yani yere izmarit atan bir vatandasin da bu izmaritin sonuçta plastik içerdigini ve denize gittigini, denizleri kirlettigini, belki bir mikroplastik olarak da bir baligin karnina gittigini, o baligi da bizim yedigimizi, dolayisiyla, besin zinciriyle insanlara döndügünü düsünmemiz gerekiyor." dedi.
Müsilajin tanimini yapan ve olusumunu anlatan Birpinar, dünyada müsilajin ilk olarak 1700'lerde Adriyatik'te görüldügünü, daha sonra Avustralya, Yeni Zelanda, Baltik Denizi, Tiren Denizi, Alboran Denizi ve Japonya'da yine bu tip müsilaj olaylarinin görüldügünü söyledi.
Birpinar, müsilaja yol açan baslica nedenleri de anlatti.
Iklim degisikliklerine isaret eden Birpinar, "Genel olarak dünyada bir iklim degisikligi var, son 100 yilda 1,1 derecelik bir artis oldu, bunun denizlere yansimasi daha da fazla olmaya basladi. Akdeniz son dönemde 2,5 derece kadar isindi. Eger bu isinma devam ederse o zaman baska felaketlerin de gelecegini görecegiz ki bunu balon baliklariyla görmeye basladik." degerlendirmesinde bulundu.
Marmara Denizi'nin sicakliginin son 10 yil içerisinde 2,5-3 dereceye kadar artis gösterdigine isaret eden Birpinar, "Dünya denizlerinde genel itibariyla denizin yüzeyindeki sicaklik 10 dereceyse alttaki sicaklik arti 4 derece, bu hiç degismiyor. Marmara’da bunun tersi; Marmara’da üstteki sicaklik 10 dereceyse alttaki sicaklik 15 derece. Neden? Çünkü farkli akimlar var." diye konustu.
Birpinar, "Iklim degisikliginden dolayi kaynaklanan sicaklik artislari ve su kaynaklarindaki ciddi azalmalardan dolayi olusan duraganlik, durgunluk, suyun gelmemesi ve bir de kirlilik üç tane mesele, bunun aslinda su ana kadar bilinen ve tespit ettigimiz sebebi." dedi.
Müsilajin ortaya çikmasinin ardindan yapilan çalismalari anlatan Birpinar, Marmara Belediyeler Birligi'yle es güdümlü olarak çalistay yapildigini ve Marmara Denizi Koruma Eylem Plani'nin açiklandigini hatirlatti.
Temizlik çalismalarina da deginen Birpinar, "Yüzey temizligini yapmamizin en büyük sebebi koku olusup, Istanbullulari yaz ortaminda rahatsiz etmesin, ikincisi görsel bir kirlilik olmasin, üçüncüsü de isik geçirgenligini yani eger denizin bütün üstü müsilajla kaplansaydi özellikle isigin denizin içerisine geçmesi engellenecek ve içerideki canlilarin ölme ihtimali olabilecekti. Bir de oksijen verme meselesi var ve karbondioksit yutma meselesi. Bunlara da engel olacagi için bir an önce denizin üzerindeki kirliligin alinmasi gerektigini biliyoruz." ifadesini kullandi.
Birpinar, "Istanbul’da 6 bin 440 metreküp, Kocaeli’de 476, Bursa’da 165, Tekirdag’da 154, Balikesir’de 811, Çanakkale’de 919, Yalova’da 2 bin 118; 11 bin metreküp civarinda bir müsilaji topladik. Nereye götürdük? Depone sahalarina götürdük, oralara biraktik." dedi.
Birpinar, müsilajin laboratuvardaki görüntülerini komisyon üyelerine izletti.
Son bir ayda 10 bini askin denetim faaliyeti yaptiklarini belirten Birpinar, "22 milyon TL’ye yakin ceza yazdik ve 50’den fazla isletmenin de faaliyetine men cezasi verdik." dedi.
Birpinar, müsilajla ilgili Marmara Denizi'nin önceki ve sonraki durumuna iliskin videoyu da milletvekillerine izletti.