Pandemi, Sürmene Biçagina Estetik Katti

Ismini üretiminin yapildigi Trabzon’un Sürmene ilçesinden alan Sürmene biçagi, estetik bakimdan 50 yildir gösteremedigi gelismeyi pandemi sayesinde son 2 yilda gösterdi. Yaklasan Kurban Bayrami ve bölgedeki turist yogunlugu Sürmene biçagina olan talebi artirirken, 2 yil önce 10 kadar olan dükkan sayisi bugünlerde 73 oldu.

Pandemi, Sürmene Biçagina Estetik Katti
Yaklasik 80 yildir Sürmene’de biçak ürettiklerini ilçede ilk biçak sanayisini 100 yasinda vefat eden babasi Mehmet Kumbasar’in kurdugunu belirten Nesrin Kumbasar, babasinin bu meslegi Rum ustalarindan ögrendigini belirterek 3 kusaktir meslegi sürdürdüklerini ifade etti.



Pandemi sürecinde biçak ustalari yeni modellere çalisti

Pandemi sürecinde biçak ustalarinin model üzerinde çok çalisarak 50 yilda gösterilmeyen gelismeyi son 2 yilda gösterdiklerini belirten Kumbasar, “Sürmene biçagi meshur, Sürmene’yi meshur eden Sürmene kamasi, süs amaçli koleksiyon amaçli kullaniliyor. Biçaklarimiz neden meshur; ustalarimiz çok marifetli, elde dövülerek yapiliyor. Çelik bize disardan geliyor Sürmene’de ustalara dagiliyor, ustalarin kimi Yunus yaginda kimi balik yaginda kimi ocaklarda elde su vererek yapiyor. Biçagimiz cografi isaretle tescillendi. Pandeminin, Sürmene biçagina çok etkisi oldu. Elli yilda göstermedigi gelisimi iki yilda gösterdi, Sürmene biçagina büyük bir estetik katti. Sebebi; ustalar model üzerinde daha çok çalisti. Sürmene biçagi, pleksi sapi bilmezdi, werzaliti bilmezdi. Bir ekmek biçagi vardi bir Sürmene kamasi vardi. Iki yilda daha çok çaba sarf ettiler. Tasarimi, modeli her konuda büyük bir gelisim gösterdi. Iki yil 10 dükkânsak su anda 73 tane Sürmene biçagi yapip satip isletme var ilçemizde” dedi.



Talep çok fazla artti

Biçaga olan talebin arttigina dikkat çeken Kumbasar, “Biçaga olan talep çok fazla arti, ilgi çok fazla kaliteli biçaklar yapiyoruz. Ustalarimiz marifetli. Babam buranin ilk sanayicisi. Burada 300’e yakin usta yetistirdi. Pandemi dolayisiyla uygulanan kisitlamalar nedeniyle islerimiz çok durgundu. Kisitlamalarin kalkmasiyla, Kurban Bayraminin da yaklasmasiyla beraber islerimiz bir anda hizlandi. Bölgemizde inanilmaz derece turist akini var. Dolayisiyla islerimiz önceki yillara göre düsük olsa da yine de iyi, bundan sonra da iyi olacagini düsünüyoruz. Pandemi bize tasarim konusunda adeta ilaç oldu. Pazarlama, satis açisindan isler düsüktü. Biçagimiz klasikti, ekmek biçagi Sürmene kamasi idi. Ustalar sapinda, modelinde gelisim gösterdi. Sef biçagi yapti, asçi biçagi yapti yüze yakin çesidimiz oldu. Bu meslek bana babamdan kalma. Yillardir burada hem üretim hem de satis yapiyorum. Elli yilda olmayan gelisim pandemiyle, virüsle beraber iki yilda oldu” diye konustu.



Sürmene biçagini sektör haline geldi

Sürmene biçaginin sektör haline geldigini belirten Kumsabar, “Sürmene biçagi, Sürmene’de bir sektör haline geldi. Sürmene biçaginin gelecegi çok parlak. Yeni nesile bu meslegi ekmek kapisi olarak birakabiliriz. Su anda Sürmene’de 30’a yakin biçak ustasi var 73 tane de biçakçi dükkâni var büyük gelir kapisi, bacasiz sanayi gibi. Ustalarimizin yas siniri 35-40 arasi. Hepsi de yeni nesil ustalar" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA