Özyigit Açiklamasi 'Olasi Zihinsel Ve Fiziksel Engelleri Erken Dönemde Tespit Ediyoruz'

İçel’in merkez ilçe Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit, AB-Türkiye Arasi Sivil Toplum Diyalogu Programi kapsaminda Engeli Olan Bireyler ve Aileleri Gelisim Merkezi Dernegi (EBAGEM) tarafindan hazirlanan Sürdürülebilir Diyalog ile Köprüler Kuralim Projesinin arama konferansina katildi.

Özyigit Açiklamasi 'Olasi Zihinsel Ve Fiziksel Engelleri Erken Dönemde Tespit Ediyoruz'
Yenisehir Belediyesinin de istirakçi kurum olarak katildigi, Avrupa Birligi ve Disisleri Bakanliginin destegiyle EBAGEM tarafindan hazirlanan Sürdürülebilir Diyalog ile Köprüler Kuralim Projesinin Arama Konferansi yapildi. Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit de konferansa konusmaci olarak katildi.

Baskan Özyigit, Türkiye ve AB’deki sivil toplum kuruluslari ve kamu kuruluslari arasinda engellilik haklariyla ilgili sivil toplum diyalogunun iyilestirilmesine katkida bulunmayi amaçlayan projeye Yenisehir Belediyesi olarak destek vermekten dolayi gurur duyduklarini söyledi.

Özyigit, engellilere yönelik proje ve çalismalari hakkinda da bilgi verdi.

“Engelli vatandaslarimizin yasadigi haneleri tek tek ziyaret ediyoruz”

Engelli bireyleri ziyaret ederek, taleplerini aldiklarini ve bu talepleri kisa sürede yerine getirdiklerini kaydeden Özyigit, “Engelli bireylerimizin hayatini kolaylastirmak, sosyal yasam alanlarina katilimlarini saglamak ve engelleri ortadan kaldirmak yerel yöneticiler olarak bizim öncelikli sorumlulugumuz. Yenisehir Belediyesi, kenti engelli dostu olarak tasarlamak amaciyla yaptigi çalismalari ve engellilere yönelik projeleriyle örnek teskil ediyor. Engelli derneklerimizle de omuz omuza engelleri bir bir asiyoruz. Egriçam Mahallesinde bulunan Özgürlük Parkimizi yeniden düzenleyerek, engelli vatandaslarimizin sosyallesebilecekleri, kaliteli zaman geçirebilecekleri ve çesitli etkinlikleri yapabilecekleri bir yer haline getirdik. Ve orayi engelli derneklerimize ayirdik. Yine parklarimiza engelli bireylerin kullanabilecegi salincaklar yerlestirdik. Birçok bedensel engelli hemsehrimiz ilk kez salincaga binme mutlulugunu ve heyecanini yasadi. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügümüz engelli derneklerini ve engelli vatandaslarimizin yasadigi haneleri tek tek ziyaret ediyor. Uzmanlardan olusan ekiplerimiz suana kadar birçok dernek ve yaklasik 150 haneyi ziyaret etti. Bu sekilde hem engelli bireylerimizin durumlarini tespit ediyor ve hem de taleplerini aliyoruz. Ve isteklerini kisa sürede yerine getiriyoruz. Ayrica sahip olduklari yasal haklar hakkinda da kendilerini bilgilendiriyoruz. Örnegin birçok vatandasimiz yaptigimiz yönlendirmelerle evde bakim ücreti almaya basladi.

Akülü sandalyeler, hasta yataklari ve birçok tekerlekli sandalye ve yürüteçleri engelli bireylerimize ulastirdik. Yenisehir Halk Masasi ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügümüz engelli bireylerden gelen talepleri kayit altina aliyor. Ve bu talepleri de en kisa sürede çözüme kavusturuyoruz. Belediyemize ait tüm hizmet binalarinda kültür, sanat, spor ve egitim merkezleri ile kütüphanelerimizi engelli bireylerimizin kolaylikla hizmet alabilmesi için tasarladik. Ayrica verdigimiz kültür, sanat ve spor kurslarimizdan da yine engelli vatandaslarimizin yararlanmasini sagladik. Hizmetlerimizi engelliler için ulasilabilir kilmaya devam edecegiz” dedi.



“Olasi zihinsel ve fiziksel engeller erken dönemde tespit ediyoruz”

Yenisehir Belediyesinin 0-3 yas gelisim degerlendirme uygulamalarinin sonuçlari hakkinda bilgi veren Özyigit, “Tüm bunlarin yaninda çocuklarimizdaki olasi zihinsel ve fiziksel engelleri erken dönemde tespit etmek ve erken müdahale ile bu engelleri ortadan kaldirmak amaciyla çok önemli bir projeyi de hayata geçirdik. Erken Çocukluk Egitimi Projemiz kapsaminda Yenisehir Belediyesi Akademi’de ücretsiz olarak 0-3 yas gelisim degerlendirme uygulamalari yapiyoruz. 1 Ocak 2020 tarihinden bugüne kadar 745 çocugumuz bu uygulamalara tabi tutuldu. Psikolog esliginde yapilan gözlem ve gelisim degerlendirme testleri neticesinde 639 çocugun normal gelisim, 28 çocugun ileri gelisim gösterdigi tespit edildi. 9 çocuk hafif düzey, 9 çocuk orta düzey ve 5 çocuk yüksek düzey otizm riski süphesiyle psikiyatriste sevk edildi. Ayrica 65 çocukta konusmada gerilik, 3 çocukta yürümede gecikme, 7 çocukta dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu ve 8 çocukta davranis problemleri tespit edildi. Ileri gelisim gösteren çocuklar ilgi alani ve becerilerine göre uygun alanlara yönlendirilerek desteklendi. Otizm süphesi psikiyatrist tarafindan onaylanan birçok çocuk iyilesme gösterdi. Diger çocuklarin ise egitim süreçleri ve gelisim takibi devam ediyor. Ayrica 33 çocugumuzun çocugun dil becerileri kendi yas grubuyla uyumlu seviyeye gelirken, 32 çocugun da gelisimleri takip ediliyor. Yürümede gecikme gösteren çocuklarda ise uygun yönlendirme ve tedaviyle kaba motor becerilerinde iyilesme saglandi. Davranis problemleri gösteren çocuklara verilen destekle bu problemleri ortadan kalkti" diye konustu.

Yenisehir Belediyesi olarak engelli istihdamini da önemsediklerini söyleyen Özyigit, “Bunlarin yaninda belki de en önemlisi tabi ki engelli istihdami. Yenisehir Belediyesi olarak bu konuda da fark yaratiyoruz. Belediyemizde 5’i memur, 10’u kadrolu isçi ve 18’i sirket personeli olmak üzere toplamda 33 engelli vatandasimizi istihdam ediyoruz. Yasal sinirin da üstünde engelli istihdami sagladigimizi özellikle belirtmek istiyorum. Kisacasi onlara hep birlikte engelsiz bir yasami var edebiliriz.” ifadelerini kullandi.

Yenisehir Belediyesi olarak Hacettepe Üniversitesi ile birlikte “evlilik öncesi genetik hastaliklar risk taramasi” yapacaklarini belirten Özyigit, taramanin evlenmek için Belediyeye basvuran çiftelere uygulanacagini söyledi.

Projeye katki sunan herkese engelli bireyler adina tesekkür eden Özyigit, Engelli bireylerimizin hayatini kolaylastirmak, sosyal yasam alanlarina katilimlarini saglamak ve engelleri ortadan kaldirmak için çalismaya devam edeceklerini vurguladi.

Özyigit’in engelli bireylere yönelik çalismalari salondaki engelli bireyler tarafindan da takdirle karsilandi.
Kaynak: İHA