(ÖZEL) 'Dünyadaki 600-700 Fok Sayisinin Dörtte Üçü Yunanistan Ile Türkiye Kiyilarinda Yasiyor'

Dünyada nesli koruma altindaki Akdeniz foku yavrusunun Antalya kiyilarina çikmasi, dalgalarin arasinda oynamasi eglenceli görüntüler olusturdu. Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, foklarin temiz sahilleri tercih ettigini belirterek, insanlarin video çekmek için bile olsa bu canlilarin yasam alanlarina girmemeleri noktasinda uyardi.

(ÖZEL) 'Dünyadaki 600-700 Fok Sayisinin Dörtte Üçü Yunanistan Ile Türkiye Kiyilarinda Yasiyor'
AÜ Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, son dönemde Antalya kiyilarinda ve plajlarda insanlar tarafindan görüntülenen nesli koruma altindaki Akdeniz foklari hakkinda açiklamalarda bulundu. Foklarin deniz memelilerinden oldugunu belirten Gökoglu, Akdeniz fokunun ise Akdeniz’e özgü endemik bir tür oldugunun altini çizdi. Mehmet Gökoglu, bilimsel ismi "monachus monachus" olan Akdeniz foklarinin, Türkiye kiyilarinda Samsun, Marmara Adasi civari, Izmir Foça, Fethiye kiyilari, Gökova Körfezi, Antalya ve İçel kiyilarinda varliginin tespit edildigini belirtti.

Akdeniz fokunun dünyada sayisinin 500 ile 700 arasinda degistigini aktaran Gökoglu, “Kirmizi listede yer alan memelilerden biridir. Akdeniz fokunun en büyük özelligi temiz bölgelerde yasamasidir. O bölgede kirliligin olmadiginin göstergesidir bu açidan içinde bulundugumuz durum sevindirici. Foklarin halen Antalya falezlerde dogal hayatlari halen devam ediyor. Son zamanlarda ülkemizdeki fok popülasyonlarda bir toparlanma var. Dünyadaki 600-700 fok sayisinin dörtte üçü Yunanistan ile Türkiye kiyilarinda yasiyor. Koruma bunda etkili” dedi.



"Çocuk fok dalgalar arasinda oynuyor"

Foklarin çok fazla yavru veren canlilar olmadigini isaret eden Gökoglu, “Özellikle eylül, ekim kasim aylarinda yavrulayip, bu aylarda yavruyu sütten keserler. Yaklasik 4-5 ay emzirip yavruyu sütten kesiyor. Bu yavrularin da sahillerimizde güzel görüntülerini görüyoruz. Yavru sütten kesilen çocuk fok, dalgalar arasinda oynuyor. Ya da plajda insanlara yaklasiyor. Ya da kiyiya çiktiginda görüntülendigini görüyoruz” diye konustu.



"Foklara yaklasilmamali"

Foklara yaklasilmamasi ve rahatsiz edilmemesi noktasinda bir kez daha insanlari uyaran Gökoglu, "Bir fok görüldügü zaman yanina yaklasilmamasi gerekiyor. Çünkü foklar insanlarla çok çabuk bag kuran canlilardir. Onlarin dogal yasamina girmemek gerekir. Görüntü uzaktan alinabilir ama yanina kadar yaklasip video çekmek dogru degil. Bize alistigi zaman aramizda dolasir. Balikçiya yaklasir agina girer ölür. Bunlar yabani hayvanlar, insanlarin arasinda girdigi zaman isirabilir. En güzeli bu canliya yaklasmamak ve dogal hallerine birakmak gerekir” ifadelerine yer verdi.

"Güzel görüntüler"

Gökoglu, sütten kesilen, avlanmayi yeni ögrenen foklarin kiyiya çikip güneslendigini ve dalgalar arasinda oynamasinin çok güzel görüntüler oldugunu belirtti.

Foklarla ilgili bazen üzücü durumlarla da karsilastiklarinin altini çizen Gökoglu, bazen firtina da bazen de aga yakalanma gibi olaylarla ölümlerinin olabildigini belirtti.

Foklarin gezgin canlilar olduguna deginen Mehmet Gökoglu, Antalya falezlerdeki foku, Manavgat’ta Kemer’de, Gelidonya’da görülebilecegini sözlerine ekledi.

"Caretta caretta uyarisi"

Akdeniz kiyilarinda bugünlerde tatli bir telas daha olduguna dikkat çeken Gökoglu, “Ilk yumurta birakan caretta carettalarin yavrulari çikmaya basladi.

Ama halen yumurta birakma islemine devam edenler de var. Bu canli karaya çikip yumurta birakacagi esnada video çekmeye çalisan vatandaslarimiz var. Bu canlilar rahatsiz edilmesin. Bunun yapilmamasi gerekir. Ayrica yesil kaplumbagaya turistler tarafindan eziyet görüntüleri vardi. Buda yanlis, biz onlarin yasam alanina giriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA