OHAL Komisyonu, Darbecilerin 'Meslege Iade' Basvurularini Reddetti

Basvuranlar arasinda Cumhurbaskanina suikast timinin basindaki eski tuggeneral Gökhan Sahin Sönmezates, darbe toplantilarina katilan eski tugamiral Ömer Faruk Harmancik ile eski Akinci Üs komutani Hakan Evrim de bulunuyor.

ISMET KARAKAS / KEMAL KARADAG - Olaganüstü Hal (OHAL) Islemleri Inceleme Komisyonu, Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girisiminin askeri kanadindaki icracilari olarak gösterilen sözde yurtta sulh konseyinin üyesi eski 13 askerin görevlerine iade basvurusunu reddetti.

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan darbe çati iddianamesinde 38 kisilik sözde yurtta sulh konseyi üyeleri arasinda gösterilen eski 13 asker, FETÖ ile irtibatlarinin bulunmadigi ve kamu görevinden çikarilmalarinin haksiz oldugunu ileri sürerek görevlerine iade istemiyle komisyona basvurdu.

Basvuranlar arasinda eski tuggeneral Ahmet Bican Kirker, darbe girisiminde Akinci Üssündeki darbeci F-16 pilotlarini yönlendiren eski Harekat Komutani Ahmet Özçetin, eski tuggeneral Erhan Caha, Cumhurbaskanina suikast timinin basindaki eski tuggeneral Gökhan Sahin Sönmezates, eski Akinci Üs Komutani tuggeneral Hakan Evrim, eski korgeneral Ilhan Talu, darbe girisimi öncesinde darbe bildirisini okudugu görüntüleri ortaya çikan eski tümgeneral Kubilay Selçuk, eski Polatli 58. Topçu Tugay Komutani Murat Aygün, eski Polatli Füze Okul Komutani tümgeneral Osman Ünlü, darbe toplantilarina katilan eski tugamiral Ömer Faruk Harmancik, eski tuggeneral Özkan Aydogdu, darbe girisimi sirasinda Genelkurmay Baskanliginda darbeye karsi çikan vatandaslara ates açan eski tugamiral Sinan Sürer ve darbeci helikopter pilotlarinin komutani eski tuggeneral Ünsal Coskun da yer aldi.

Komisyon, yaptigi inceleme ve degerlendirme neticesinde verdigi gerekçeli kararlarda, basvurucularin 15 Temmuz darbe girisimine fiilen istirak ettiginin tespiti ve elde edilen belgeler kapsaminda terör örgütü ile baglantisini ortaya koyarak kamu görevine iade talepli basvurusunu reddetti.

FETÖ'nün gerçeklestirdigi darbe tesebbüsüne fiilen istirak eden isimler arasinda yer alan Özçetin, Caha, Sönmezates, Evrim, Selçuk, Harmancik ve Sürer "Anayasayi ihlal" ve "Cumhurbaskanina suikast suçlarindan birer, 139 kisiye yönelik "kasten öldürme" suçundan da 139'ar kez olmak üzere toplam 141'er kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirilmisti.

- Akinci Üssü eylemleri kararda yer aldi

Komisyonun verdigi kararlarda, mahkeme dosyalarinda da yer alan darbe girisimi öncesi ve esnasinda darbenin önemli yönetim merkezlerinden biri olan Akinci Üssündeki darbeci komutanlarin, örgütün sivil ve askeri yöneticileriyle birlikte yapilan toplantilarda alinan kararlara ve eylemlerine isaret edildi.

Basvuruculardan eski Akinci Üs Komutani tuggeneral Hakan Evrim hakkindaki kararda, sözde atama listesinde mevcut görevine devam etmesinin kararlastirildigi ve ayrica Milli Egitim Bakanligi Müstesarligi görevi de verildigi, darbeye hazirlik için 15 Temmuz öncesi gittigi Diyarbakir'da uçaklara hedeflerin tam vurulabilmesi için Sniper cihazini taktirdigi, uçaklara mühimmat yüklenmesi talimatini verdigi, darbe tesebbüsü faaliyeti sirasinda üsten kalkan uçaklarin sevk ve idaresini bizzat yaptigi ve pilotlara, "Helikopter Yurtta Sulh diye geliyorsa dosttur indirin, Ankara üzerinde devamli uçak olacak, tacize devam, peyder pey kaldirin, kalkan kollara söyleyin alçak uçsunlar, ses istiyoruz, Genelkurmay, Jandarma, AKP, Meclis tamam, alçak uçulsun." seklinde emirler verdigi aktarildi.

Darbe faaliyetini yönettigi belirtilen Evrim'in, komutani oldugu üsse darbenin sivil yöneticileri olan Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Harun Binis ve Hakan Çiçek'in alinmasini sagladigi, darbe karsiti olan komutanlarin derdest edilerek Akinci Üssüne getirilmesi ve burada nerede kalacaklarini planladigi ifade edildi. Evrim'in böylelikle komutani oldugu Akinci 4. Ana Jet Üssünü darbeye tesebbüs faaliyetine tahsis ettigi belirtildi.

Evrim'in, 15 Temmuz'da derdest edilerek Akinci'ya getirilmesinden sonra dönemin Genelkurmay Baskani Hulusi Akar'i darbe tesebbüsünün basina geçmesi için ikna etmeye çalistigi, mevcut kamera kayitlarina göre örgütün sivil yöneticisi Nurettin Oruç ile koridorda görüldügü ve darbe girisiminin sivil yöneticilerinden Kemal Batmaz'a asker selami vermesinin akabinde de görüsmelerinin oldugu tespiti yapilarak basvurusu reddedildi.

- Adil Öksüz'le darbe toplantilarina katilan amirale ret

Komisyonun basvurusunu reddettigi isimler arasinda 15 Temmuz'da tugamiral rütbesi Deniz Kuvvetleri Komutanligi Kuzey Deniz Saha Komutanligi Kurmay Baskani olan Ömer Faruk Harmancik da bulunuyor.

Örgüt tarafindan hazirlanan sözde atama listesinde Deniz Kuvvetleri Komutanligi Kurmay Baskani görevi verilerek terfi ettirilen Harmancik'a iliskin Komisyon kararinda, darbe girisimi öncesinde Adil Öksüz liderliginde yapilan darbe toplantilarina aktif olarak katildigi, Deniz Kuvvetlerinin darbe plani içindeki organizasyonun, sevk ve idaresini yapan ekip içinde bulundugu, derdest edilerek Akinci Üssü'ne getirilmesi planlanan Genelkurmay Baskanini diger darbeciler ile birlikte darbe girisiminin basina geçmesi için ikna etmeye çalistigi ve kendisine sözde darbe bildirisini televizyon kanallarinda okumasi için zorladigi ifade edildi.

Ayrica basvurucu Harmancik'in, Istanbul Anadolu Kavagi Beykoz'da bulunan SAT Komutanligi'nda birim komutanini arayarak, ekibiyle birlikte Akinci Üssü'ne gelmesini ve görev almasini istedigi, bunun üzerine SAT Komandolarinin Akinci Üssü'ne geldigi belirtildi.

Suç tarihinde tümgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli Çigli 2. Ana Jet Üs Komutani olarak görev yapan Kubilay Selçuk'a iliskin kararda da darbeciler tarafindan yayinlanan sikiyönetim mesaj emrinde Genelkurmay Harekat Baskanligina atandigina, Akinci Üssüne gelerek silahli kuvvetlerin yönetime el koyduguna dair darbe bildirisini okuyarak prova yaptigina, olay tarihinde Genelkurmay Baskanini Akinci Hava Üssüne getirdikten sonra darbe tesebbüsü faaliyetinin basina geçmesi için ikna etmeye çalisanlardan biri olduguna dikkat çekildi.

Ahmet Özçetin'in dosyasindaki bilgi ve belgelerin, FETÖ ile irtibat ve iltisakini ortaya koyduguna yer verilen kararda, 15 Temmuz 2016'da Akinci 4. Ana Jet Üs Komutanliginda harekat komutani olarak görev yaptigi, darbeci F-16'larin hangi noktalari bombalayacagi konusunda pilotlara talimat verdigi, darbe karsiti olan komutanlarin derdest edilerek üsse getirilmesi ve nerede tutulacagini belirledigi, ayrica Cumhurbaskaninin uçaginin takibi için 2 adet F-16 uçagini kaldirma emri verdigi aktarilarak, bu sebeple basvurusunun reddedilmesi gerektigi sonucuna varildigi bildirildi.

- Cumhurbaskanina suikast girisimini planlayan generale ret

Sözde yurtta sulh konseyi adli cunta tarafindan hazirlanan ve darbe sonrasi görev alacaklarin isimlerinin yer aldigi atama listesinde mevcut görevi olan Hava Kuvvetleri Komutanligi Müsterek Hedef Analiz Yönetim Baskanligi görevine devam etmesi kararlastirilan ve ayni listede MIT Müstesarligi görevine getirilen eski tuggeneral Gökhan Sahin Sönmezates hakkinda, Cumhurbaskanina yönelik gerçeklestirilen suikast girisiminin planlayicilarindan oldugu, bu kapsamda Marmaris'e gelen tüm ekibe liderlik yapip, eylemi helikopterden takip ederek yerde suikast timine talimatlar verdigi belirtildi.

Sönmezates'in örgüt mensubu olanlardan darbe tesebbüsünde görev alacak isimlere "Silahli Kuvvetlerin darbe yapacagini ve yarin sikiyönetim ilan edilebilir, göreviniz komutanlari alip Akinci Üssündeki yönetime teslim etmek, irtibatli olacagiz, benim komutamdasiniz." ifadelerini kullanarak, 12 kisilik bir tim hazirlanmasini istedigi bilgisi Komisyon kararinda yer aldi.

- Halka ates açan darbeci amiral hakkindaki karar

Eski tugamiral Sinan Sürer'in de basvurusunu karara baglayan Komisyon, Genelkurmay 1. Istihbarat Analiz Degerlendirme Baskani olarak görev yaparken 15 Temmuz öncesi Adil Öksüz liderliginde yapilan ve çok sayida asker ve sivil örgüt mensubunun katildigi darbe tesebbüsü planlama toplantilarina katildigi, basvurucunun yillik izinde olmasina ragmen 15 Temmuz'da karargaha gelip burada darbe tesebbüsüne istirak eden saniklarla görüsmeler yaptigi, darbe tesebbüsünün öne çekilmesinin ardindan da "Ateseler" isimli Whatsapp grubu üzerinden yurt disinda bulunan askeri ateselere Türk Silahli Kuvvetlerinin yönetime el koydugunu ve bu durumun muhataplara iletilmesi yönünde talimat verdigi kaydedildi.

Darbecilerin kendilerini engellemek için Genelkurmay Karargahina gelen vatandaslara karsi ates açtiklari hatirlatilan kararda, basvurucu Sürer'in darbe tesebbüsünü engellemeye çalisan yerde yatan vatandasa tekme attigi, kendi kullaniminda olan GSM hatti ile FETÖ'nün örgütsel haberlesme araci ByLock programini kullandiginin tespit edildigi bilgisi de verilen ret kararinda yer aldi.

Darbe girisiminde Kara Kuvvetleri Komutanligindaki isgali yöneten, eski tuggeneral Erhan Caha'ya iliskin kararda, darbecilerin sözde atama listesinde "Kara Kuvvetleri Harekat Baskani" olarak görevlendirilmesinin yani sira "Kara Kuvvetleri Komutanligi karargah sorumlusu" olarak tayin edilen Caha'nin darbe girisimi gecesi Harekat Merkezinde, "Herkes beni dinlesin, yönetime el koyduk, buranin emir komutasi bende, izinsin kimse disari çikmasin." seklinde emirler ve darbenin basariya ulasmasi için darbe karsiti oldugunu düsündügü üst düzey komutanlarin derdest edilmesi için talimat verdigine dikkat çekildi.

- Darbecilerin Istanbul ve Ankara'daki eylemleri

Darbe girisiminde Istanbul'daki eylemlerden sorumlu tutulan Özkan Aydogdu 87 kez, darbeci helikopter pilotlarinin komutani Coskun 29 kez, darbe girisimi sirasinda görev yeri olmamasina ragmen Etimesgut Zirhli Birlikler Okulu'na gelerek tanklarin baskent sokaklarina çikmasini saglamaya çalisan Ahmet Bican Kirker ile Murat Aygün ve Osman Ünlü ise birer kez agirlastirilmis müebbet hapse mahkum edilmisti.

15 Temmuz'da tuggeneral rütbesiyle 2'nci Zirhli Tugay Komutani olarak görev yapan Özkan Aydogdu'nun basvurusuna iliskin kararda, darbeci ekip tarafindan hazirlanan sikiyönetim komutanlari listesinde Istanbul Sikiyönetim Komutani Yardimciligi görevi verilen Aydogdu'nun, bunun yani sira 52'nci Taktik Zirhli Tümen Komutanligina atandiginin anlasildigi, ayrica emrindeki askerlere, Acibadem Türk Telekom Bölge Müdürlügünü, Fenerbahçe Orduevini, Üsküdar Çevik Kuvvet yerleskesini, Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü, 15 Temmuz Sehitler (Bogaziçi) Köprüsünü, Sabiha Gökçen Havalimanini isgal ve kontrol altina almak için talimatlar verdigi vurgulandi.

Emrindeki askerlere, polis veya sivil vatandaslarin karsilik vermesi halinde "basip geçin, size karsi gelen her güç düsmandir, düsman unsurudur" seklinde telsizden anons geçtigi belirtilen Özkan Aydogdu'nun, darbe girisiminin Istanbul ayagindaki faaliyetlerin organizasyonunda ve olay günü icrasinda etkin rol üstlenen sahislardan oldugu bilgisine yer verildi.

Tuggeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Komutanligi Kara Havacilik Okul Komutani olarak görev yapan Ünsal Coskun'un ret kararinda ise sözde atama listesinde Kara Havacilik Komutani olarak atandigi, tüm gece boyunca Skorsky ve taarruz helikopter pilotlarini yönlendirdigi, derdest edilen komutanlarin Akinci Hava Üssüne tasinmasi hususunda talimatlari verdigi ifade edildi.

Olay gecesi kullanilan mühimmati birkaç gün öncesinde kursiyerlerin egitim atisinda kullanacaklari gerekçesi ile temin ettigi belirtilen Coskun'un, olay gecesi Genelkurmay Baskanligi bölgesi, MIT binasi, Ankara Il Emniyet Müdürlügü, Cumhurbaskanligi Külliyesi ve Jandarma Genel Komutanligi önü, TRT binasi ve TÜRKSAT'a helikopterlerle ates etmeleri emri verdigi, Kara Havacilik Komutanligini zor kullanilarak ele geçirildigi ve diger buradaki bütün eylemleri yönettigi bildirildi.

Etimesgut Zirhli Birlikler Okul Egitim ve Tümen Komutanligini isgal eden ve tanklarin sokaga çikmasi emrini veren eski tuggeneral Ahmet Bican Kirker hakkinda verilen kararda, tuggeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Personel Plan ve Yönetim Daire Baskani olarak görev yaptigi, darbeciler tarafindan hazirlanan listede Etimesgut Zirhli Birlikler Okulu ve Egitim Tümen Komutanligi sorumlusu olarak gösterildigi animsatildi.

Olay günü Zirhli Birliklere giden Kirker'in bütün personelin mesaiye çagrilmasi emrini verdigi, daha sonra da bütün zirhli araçlari, tank ve zirhli personel tasiyicilarini cephanelige sevk ederek mühimmat yüklenmesi emrini verdigi, yüklemesi yapilan tanklardan 2'sinin Ankara Bulvari üzerinden Jandarma Genel Komutanligina gitmek üzere hareket ettigi kaydedildi.

Murat Aygün'ün ret kararinda ise tuggeneral rütbesiyle Polatli'da bulunan 58. Topçu Tugay komutani olarak görev yaptigi, darbe girisimi öncesinde Ankara'da hangi mevkileri ele geçirecegine dair planlamalar yaptigi ve Ankara merkezde 10 ayri kavsak noktasinin ele geçirilerek trafige kapatilmasini, TÜRKSAT ile Telekomünikasyon Iletisim Baskanliginin ele geçirilmesi için 240 personel ve 45 araçlik konvoydan olusan birlikleri sevk ettigi, tugay disina çikan birliklere, engellenmeleri halinde hedef gözetmeksizin ates edilmesi yönünde emirler verdigi, emrindeki askerlere Ilçe Emniyet Müdürlügünü ve Kaymakamligi kontrol altina almalari için talimat verdigi, ilçenin kontrolünü saglamak, emniyeti ele geçirmek üzere hazirlattigi, kursiyer uzman çavuslardan olusan birliklere ezan ve selalari susturmak üzere Merkez Camii'ne gidilmesi yönünde emir verdigi bilgisi aktarildi.

- Örgütün tepe yöneticisiyle irtibatli general

Eski tümgeneral Osman Ünlü'nün, 15 Temmuz 2016 tarihinde Polatli Topçu ve Füze Okul Komutani olarak görev yaptigi, darbe sonrasi görev alacaklarin isimlerinin yer aldigi atama listesinde Ankara 4. Kolordu Komutani ve Ankara Sikiyönetim Komutani olarak atandigi, bu kapsamda da darbe girisimi sirasinda 4. Kolordu'ya gittigi bilgisi yer aldi.

Ünlü'nün yapilan sorusturmasi kapsaminda edinilen bilgilere göre terör örgütü FETÖ/PDY'nin tepe yöneticileri arasinda gösterilen Dilaver Azim ile çok sayida görüsme yaptiginin tespiti, Komisyonun ret kararinda yer aldi.

"Anayasayi ihlal" suçundan müebbet hapis cezasina çarptirilan eski korgeneral Ilhan Talu'nun ise olay tarihinde korgeneral rütbesiyle Genelkurmay Baskanligi Personel Baskani olarak görev yaptigi, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Baskanligi ve Kuvvet Komutanlari ile MIT Müstesarinin toplantisinda edindigi bilgileri, diger örgüt mensubu darbeci isimlere bildirdigi, karargahi ele geçirmek için içeri giren özel kuvvetler mensuplari olan saniklara yol gösterdigi, basvurucunun karargahta en kidemli komutan olmasi, darbe tesebbüsünü bilmesine ragmen emri altindaki saniklara herhangi bir sekilde müdahale etmedigi ifade edildi.

Komisyon tarafindan Talu'nun, darbeye tesebbüs eylemlerine fiilen istirak ettigi hususundaki tespitler kapsaminda basvurusu reddedildi.

Komisyon tarafindan basvurulari reddedilen bu 13 isimden bazilari hakkinda ayrica süreli hapis cezalari da verilmisti.

Söz konusu kisiler hakkindaki çesitli suçlar yönünden yargilama ise devam ediyor.
Kaynak: AA