New York Borsasi Düsüsle Kapandi

New York borsasi, beklentileri asan haziran ayi enflasyonunun ardindan günü düsüsle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, 100 puanin üzerinde deger kaybetti ve yüzde 0,31 azalarak 34.888,79 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,35 azalisla 4.369,21 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,38 kayipla 14.677,7 puana düstü.

Endekslerdeki negatif seyirde, ABD'de hazirana ait enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi etkili oldu.

Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylik yüzde 0,9 ve yillik yüzde 5,4 artarak beklentilerin üzerinde artis gösterdi. Söz konusu dönemde yüzde 5'in üzerine çikan yillik enflasyon 13 yilin en yüksek artisini kaydetti.

ABD Merkez Bankasi (Fed) tüketici fiyatlarindaki artisin muhtemelen geçici olacagini yinelemeye devam ederken, analistler, yatirimcilarin enflasyonun hizla yükselmesinden ve bunun da para politikasinda yakinda sikilasmaya yol açacagindan endise duydugunu belirtti.

Analistler, Fed Baskani Jerome Powell'in, yarin Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacagi sunumun yatirimcilarin odaginda olacagini kaydetti.

Öte yandan, beklentileri asan enflasyon verisi, ABD'li bankalarin bugün açiklanmaya baslanan ikinci çeyrek bilançolarini da gölgede birakti.

ABD'nin büyük bankalarindan JPMorgan Chase ile Goldman Sachs, bu yilin ikinci çeyreginde net karlarini artirdi. JPMorgan Chase'in 2021'in ikinci çeyregindeki net kari 11,95 milyar dolara çikarken, Goldman Sachs'in net kari 5,49 milyar dolara yükseldi.

Analistler, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo'nun yarin açiklanmasi beklenen 2'inci çeyrek bilançolarinin da piyasalar tarafindan takip edilecegini belirtti.

Kaynak: AA