Küresel Piyasalar ABD'nin Enflasyon Verilerine Odaklandi

Küresel piyasalar pozitif görünümünü korurken, bugün ABD'de açiklanacak enflasyon verileri yatirimcilarin odaginda bulunuyor.

Para politikalarina iliskin belirsizlik ve yeni tip koronaviürs (Kovid-19) salgininda delta varyanti endiseleri devam etse de ekonomik aktiviteye yönelik iyimserlikle dünya borsalarinda risk istahinin yüksek seyretmesi dikkati çekiyor.

Analistler, dün veri takviminin zayif oldugunu ve uluslararasi piyasalarda iyimserligin fiyatlandigini belirterek, bugün ABD'de açiklanacak enflasyon verisinin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacagini kaydetti.

Dün aksam ABD Merkez Bankasi (Fed) New York Subesi, kisa vadeli medyan enflasyon beklentilerinde artis oldugunu bildirdi. Yaklasik 1300 hane halkinin katilimiyla gerçeklestirilen anketin sonuçlarina göre, gelecek 12 ayi kapsayan kisa vadeli enflasyon beklentilerinin medyani 0,8 puan artarak yüzde 4,8'e çikti.

Bugün açiklanacak Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yillik yüzde 4,9, Çekirdek TÜFE'nin ise yillik yüzde 4 artmasi bekleniyor.

Öte yandan bu hafta ABD'de açiklanacak 2'nci çeyrek sirket finansal sonuçlarina yönelik iyimserlikle dün New York borsasi rekorlarini gelistirmeye devam etti.

Dow Jones endeksi yüzde 0,36, S&P 500 endeksi yüzde 0,35 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,21 deger kazanarak tüm zamanlarin en yüksek kapanislarini gerçeklestirdi.

Avrupa tarafinda, Ingiltere'de Saglik Bakani Sajid Javid, daha önceden planlandigi gibi 19 Temmuz'da Kovid-19 kisitlamalarinin tamamen kaldirilacagini açiklamasina karsin delta varyantina iliskin endiseler de devam ediyor.

Asilama çalismalarinda alinan mesafe nedeniyle simdilik vaka sayilarindaki artisin neden oldugu tedirginligin sinirli kaldigi görülüyor.

Bu gelismelerle dün Avrupa borsalarinda da pozitif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,65 artarak kapanis rekorunu kirarken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,92 yükseldi.

Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalisla 1,1860 seviyesine geriledi.

Bugün Çin'de açiklanan ihracat verisi, haziranda yillik yüzde 32,2 artarak beklentileri asarken, ithalat da ayni dönemde yüzde 36,7 yükseldi. Açiklanan veriler ve devam eden küresel risk istahi ile alicili seyreden Asya borsalarinda, kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 deger kazandi.

Yurt içinde, pay piyasalari negatif ayrismasini dün de sürdürdü. Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, ABD ve Avrupa borsalarinda rekorlarin kirildigi günde yüzde 1,55 deger kaybederek günü 1.356,96 puandan tamamladi.

Dolar/TL ise, dün yüzde 0,3 azalisla 8,6409'dan kapanis yapmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,6350 seviyesinde islem görüyor.

Bugün yurt içinde sanayi üretim endeksi, yurt disinda ise ABD'de enflasyon verilerinin takip edilecegini ifade eden analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.350 ve 1.320 seviyelerinin destek, 1.400 puanin direnç konumunda oldugunu söyledi.

AA Finans'in gerçeklestirdigi ankete katilan ekonomistler, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin mayista bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 38,2 artmasini bekliyor. Arindirilmis sanayi üretimi endeksi nisanda yillik yüzde 66 artarken, aylik yüzde 0,9 azalis göstermisti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, mayis ayi sanayi üretimi ve perakende satislar

10.00 Türkiye, mayis ayi özel sektörün yurt disindan sagladigi kredi borcu

15.30 ABD, haziran ayi TÜFE

Kaynak: AA