Istanbul'da Sivrisinek Isiriklarina Bagli Hasta Sikayetleri Artti

IÜC Cerrahpasa Tip Fakültesi Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay: 'Özellikle son dönemlerde ortaya çikan sineklerin çok kötü isirdigi, isirdiginda agri yaptigi, sonra da tüm vücutta yaygin reaksiyonlar oldugunu belirtiyorlar. Hatta bazi alerjik bireylerde, isirmadiklari yerde de birtakim alerjik reaksiyonlar baslayarak daha yaygin, kirmizimsi döküntü seklinde yaralar da ortaya çikabiliyor' 'Sayi olarak arttiklari ve genetik olarak biraz degistikleri için yalnizca bu yil degil son birkaç yildir sinek isiriklarina bagli siddetli reaksiyonlarla karsilasiyoruz ve hasta sikayetleri gittikçe artmis durumda' 'Bize basvuranlar çogunlukla diger hekimlere gitmis ama bir tedavi bulamamis kisiler. Tüm vücuda yayilan kasinti, yanma, sizlama, kabariklik, yaygin kizariklik gibi alerjik reaksiyonlar ya da tetiklenen kurdesen ataklari nedeniyle geliyorlar' '(Sivrisineklerden korunmak için) Parlak giysiler giymesinler çünkü sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Mümkün oldugu kadar uzun kollu, uzun paçali kiyafetleri tercih etmeliler. Kapi ve pencerelerde sineklik kullanilabilir. Etrafta çöp birakilmamali. Çevre temizligine dikkat edilmeli. Belediyelerin, bataklik gibi yerleri uygun bir ilaçla ilaçlamasi gerekiyor'

Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa (IÜC) Cerrahpasa Tip Fakültesi Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, Istanbul'da sivrisinek isiriklarina bagli hasta sikayetlerinin arttigini belirtti.

Ayni zamanda IÜC Cerrahpasa Tip Fakültesi Deri ve Zührevi Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi de olan Doç. Dr. Kutlubay, artan sivrisinek vakalarinin dermatolojik boyutunu AA muhabirine degerlendirdi.

Son birkaç yildir, özellikle de yaz aylarinda sivrisinek problemiyle karsilasildigini belirten Kutlubay, isirdigi bölgede kasinti, kabarma, alerjik kisilerde ise su toplayan baloncuk tarzinda deri reaksiyonlarina yol açabildigini aktardi.

Doç. Dr. Kutlubay, özellikle Çatalca, Silivri, Avcilar tarafinda yasayanlarda ya da bu ilçelerde bulunan yazliklarina gidenlerde sivrisinek sikayetlerine daha çok rastladiklarina dikkati çekerek, "Özellikle son dönemlerde ortaya çikan sineklerin çok kötü isirdigi, isirdiginda agri yaptigi, sonra da tüm vücutta yaygin reaksiyonlar oldugunu belirtiyorlar. Hatta bazi alerjik bireylerde, isirmadiklari yerde de birtakim alerjik reaksiyonlar baslayarak, daha yaygin, kirmizimsi döküntü seklinde yaralar da ortaya çikabiliyor." bilgisini verdi.

Kutlubay, en korktuklari komplikasyonlarin "anafilaktoid" ya da "anafilaktik" denilen reaksiyonlar olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bu durumda, sivrisinek ya da benzeri böceklere alerjisi olanlarin, isirildiktan hemen sonra saniyeler ya da dakikalar içerisinde tansiyonu düser. Nabzi azalir. Tansiyon birden bire düstügü için hastanin iste gözü kararir, ayakta duramaz. Birdenbire yere yigilir ve bayilma meydana gelir fakat bu alerjiye bagli bayilmadir. O da tansiyonu düstügü için meydana gelir. En sik korktugumuz komplikasyon budur. Çünkü bu tarz alerjik reaksiyon gelistigi zaman aninda müdahale edilmezse hastayi kaybetme riski olasiligi bile vardir."

- "Son birkaç yildir sinek isiriklarina bagli siddetli reaksiyonlarla karsilasiyoruz"

Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, son zamanlarda bu tarz sineklerin, kullanilan ilaçlara karsi direnç gelistirdiginin gözlemlendigini aktaran Kutlubay, su degerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle yumurtlama dönemlerinde göllerin, su birikintilerinin, havuzlarin, batakliklarin, çamurlu alanlarin çok iyi ilaçlanmasi gerekiyor. Çünkü sinekler bu bölgede daha çok yerlesiyorlar ve bu bölgede yumurtluyorlar. Yumurtlama dönemlerinde ya da larva döneminde eger dogru ve güçlü ilaçla ilaçlanirsa buralar, sivrisinekler yok edilebiliyor. Fakat son dönemde kullanilan ilaçlara karsi direnç gelistiginden dolayi aslinda ilaçlama yapiliyor fakat bir ise yaramadigi için bunlarin sayisi artiyor. Sayi olarak arttiklari ve genetik olarak biraz degistikleri için yalnizca bu yil degil son birkaç yildir sinek isiriklarina bagli siddetli reaksiyonlarla karsilasiyoruz ve hasta sikayetleri gittikçe artmis durumda."

- Alerjik reaksiyonlar kasinti, yanma, sizlama, kabariklik ve yaygin kizariklikla kendini gösteriyor

Sivrisinek isiriklarinin çogunlukla alerjik reaksiyonlara, kurdesen gibi döküntülere sebep oldugunu yineleyen Kutlubay, sivrisinekler vasitasiyla "deng atesi', "bati nil virüsü", "sarihumma virüsü", "zika virüsü" gibi tasinabilen ve insanlara bulasabilen birtakim virüsler de bulundugunu ancak Türkiye'de bunlarin fazla görülmedigini, daha çok Güneydogu Asya, Çin gibi ülkelerde rastlanildigini kaydetti.

Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, bu ay sivrisinek isirigiyla ilgili vakalarin kendilerine basvurmaya basladigini ancak bundan sonra daha çok vakanin gelmesini beklediklerini belirterek, "Bu vakalar bir-iki isirik ya da kizariklikla bize gelmiyor. O durumda olanlar zaten basit yöntemlerle kendilerini tedavi ediyorlar ya da aile hekimine giderek tedavilerini düzenliyorlar. Bize basvuranlar çogunlukla diger hekimlere gitmis ama bir tedavi bulamamis kisiler. Tüm vücuda yayilan kasinti, yanma, sizlama, kabariklik, yaygin kizariklik gibi alerjik reaksiyonlar ya da tetiklenen kurdesen ataklari nedeniyle geliyorlar. Biz de onlara uygun tedavilere basliyoruz. Kisi çok alerjik bir bünyeye sahipse de sadece isirilan bölgede degil vücudun geri kalaninda da yaygin, kirmizimtirak döküntü tarzinda reaksiyonlar karsimiza çikabiliyor." diye konustu.

Sivrisinek isiriginin, üzerine bakteri enfeksiyonu eklenmedigi ya da siddetli kasiyip deriye hasar verilmedigi müddetçe iz birakmayacagini dile getiren Kutlubay, alerjik reaksiyon gözlendiginde, hastaya antialerjik hap ve igne, kortizonlu hap, igne ve kremlerden faydalanilan bir tedavi uygulandigini anlatti.

Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, sivrisinek isirigindan korunmalari için vatandaslara su önerilerde bulundu:

"Parlak giysiler giymesinler çünkü sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Mümkün oldugu kadar uzun kollu, uzun paçali kiyafetleri tercih etmeliler. Kapi ve pencerelerde sineklik kullanilabilir. Etrafta çöp birakilmamali. Çevre temizligine dikkat edilmeli. Belediyelerin, bataklik gibi yerleri uygun bir ilaçla ilaçlamasi gerekiyor. Yanlarinda antialerjik tablet ya da losyon bulundurabilirler. Sinek kovucu spreylerden kullanabilirler."
Kaynak: AA