Ikinci Çeyrekte Türkiye'den 63 Girisim 746 Milyon Dolarlik Yatirim Aldi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: '2021 yili ikinci çeyreginde Türkiye'den 63 girisimimiz 746 milyon dolarlik yatirim aldi. Bu performansla ülkemiz, Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, Irlanda, Italya, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesini geride birakti' 'Yilin ilk 6 ayina baktiginizda ise ülkemizden 129 girisimin 1,3 milyar dolarlik bir yatirim hacmine ulastigini görüyoruz' '(Mayista) Bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 40 oraninda artan üretim endeksi sanayimizin ne kadar saglam temeller üzerine kurulu oldugunun en somut göstergesi'

Sanayi ve Teknoloj Bakani Mustafa Varank, yilin ikinci çeyreginde Türkiye'den 63 girisimin 746 milyon dolarlik yatirim aldigini belirterek, "Bu performansla ülkemiz, Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, Irlanda, Italya, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesini geride birakti." dedi.

Varank, çevrim içi olarak gerçeklestirilen "Türkiye Girisim Ekosistemi 2021 2. Çeyrek Konferansi"nda yaptigi konusmada, Türkiye'nin geçen yil Peak Games ile ilk "unicorn"unu Türkiye'deki deyimiyle "Turcorn"unu çikardigini ve sahip oldugu potansiyeli tüm dünyaya gösterdigini animsatti.

Bu basarinin bir tesadüf olmadiginin bu yil basinda Getir ve Dream Games'in yeni "Turcorn"lar olarak ortaya çikmasiyla ispatlandigini dile getiren Varank, "2023'e kadar en az 10 Turcorn çikarma hedefi" dogrultusunda daha gidilecek yol oldugunu söyledi.

Varank, kisa sürede yasanilan gelismeleri görünce bunun ulasilmasi zor bir hedef olmadigina isaret ederek, "Girisimcilerimizin özverili çalismalariyla bizim de kamu olarak sagladigimiz imkan ve desteklerle bu hedefe kisa sürede ulasacagimiza yürekten inaniyorum." diye konustu.

Girisimcilik ekosisteminin 2021'in 2'nci çeyreginde gösterdigi performansin bunu dogruladigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"2021 yili ikinci çeyreginde, sadece son 3 aylik dönemde, Türkiye'den 63 girisimimiz 746 milyon dolarlik yatirim aldi. Bu performansla ülkemiz, Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, Irlanda, Italya, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesini geride birakti. Yilin ilk 6 ayina baktigimizda ise ülkemizden 129 girisimin 1,3 milyar dolarlik bir yatirim hacmine ulastigini görüyoruz."

- "Sanayimiz yeniden büyüme sürecinde"

Varank, dün yaptigi "Türkiye'nin üretimin her alaninda gaza bastigi" konusundaki açiklamasina deginerek, söyle devam etti:

"Ama bunu kabullenemeyen bazi çevreler kendilerince bu ifademle dalga geçmeye çalismislar. Tabii onlarin kara propagandalari bizi yolumuzdan geri çevirmiyor. Girisimcilik rakamlarimiz ortada. Mayis ayi sanayi üretim verileri bugün açiklandi. Sanayimizin pandemi sonrasinda hizli bir toparlanma ve yeniden büyüme sürecinde oldugunu memnuniyetle takip ediyoruz. Bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 40 oraninda artan üretim endeksi sanayimizin ne kadar saglam temeller üzerine kurulu oldugunun en somut göstergesi. Hamdolsun, gerek girisimcilikte gerekse sanayi üretiminde yakaladigimiz bu göz dolduran performanslar 2023 hedeflerimize ulasma konusunda bizleri daha da cesaretlendiriyor."

Yenilikçi girisimler ve onlarin yatirim yaptigi yikici teknolojilerin günümüz ekonomilerinde rekabetçiligin temel belirleyicilerinden biri haline geldigine dikkati çeken Varank, startup'larin olusturduklari katma degerli üretim ve sagladiklari istihdam dolayisiyla ekonominin itici gücü olabildigine isaret etti.

Varank, bu bilinçle, yüksek teknolojili alanlar basta olmak üzere, basarili girisimlerin kurulmasini ve girisimciligin yayginlasmasini tesvik ettiklerini bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nde de girisimcilik için ayri bir baslik olusturduklarini hatirlatan Varank, Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazari degil üreticisi konumuna getirecek kapsamli politikalari bu stratejinin çatisi altinda uyguladiklarini anlatti.

- "TGB sayisini 88'e çikardik"

Varank, girisimcilik sürecinin her asamasini hizlandiracak altyapilari ve ihtiyaç duyulan destekleri sagladiklarini belirtti. Varank, kurduklari teknoloji gelistirme bölgeleri (TGB) ve kuluçka merkezleri gibi yapilarin yenilikçi is fikirlerinin hayata geçirilmesinde etkinlikleriyle göz doldurdugunu vurguladi.

2002'de sadece 5 olan teknoloji gelistirme bölgesi sayisini 88'e çikardiklarini bildiren Varank, teknoparklarin sayisiz basari hikayelerine ev sahipligi yaptigini anlatti.

Varank, girisimcilik konusunda kullandiklari diger bir aracin da kuluçka merkezleri oldugunu ifade ederek, su bilgileri verdi:

"Genç girisimciler sirket kurmadan kuluçka merkezleri içinde yer alarak mentor ve startup firmalariyla etkilesim halinde fikirlerini test edebiliyorlar. Buralardaki uygun kiralama imkani ve ortak kullanim tesislerinden faydalanan girisimciler birçok danismanlik ve egitim hizmetinden de ücretsiz faydalanabiliyor. KOSGEB ve kalkinma ajanslarimiz araciligiyla üniversitelerin, STK'lerin, yerel yönetimlerin ve OSB'lerin kuracagi kuluçka merkezlerine ve bu merkezleri kullanan girisimlere Bakanlik olarak destek sagliyoruz. Bugüne kadar 30'un üzerinde kuluçka merkezinin kurulusunu destekledik."

- "Biz her asamada girisimcilerin, gençlerimizin yanindayiz. Yeter ki fikirleriyle gelsinler"

Altyapi imkanlarinin yani sira, girisimcilerin kullanabilecegi fonlari olusturarak mali destekler sagladiklarini anlatan Varank, girisimciligin temel sorunlarindan finansmana erisim konusunda yaptiklari çalismalardan söz etti.

Varank, girisim sermayesi fonlarinin girisimcilik ekosistemi için hayati önem tasidigina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Dolayisiyla biz de gerek kendi kurdugumuz gerekse destek sagladigimiz fonlarla girisimcilerimizin kullanabilecegi kaynaklar olusturuyoruz. Bu amaçla olusturdugumuz fonlarin da basinda TechInvesTR geliyor. TÜBITAK ile Hazine ve Maliye Bakanligi is birliginde gelistirdigimiz programda, bir 'fonlarin fonu 'mekanizmasi olusturduk. Bu fon araciligiyla Türkiye’de yatirim yapacak 5 girisim sermayesi fonuna katkida bulunacagiz. Bu sayede yaklasik 1,7 milyar lira fon büyüklügüne ulasilmasini ve yaklasik 150 teknoloji tabanli erken asama girisime yatirim yapilmasini öngörüyoruz."

Kalkinma Ajanslari, TÜBITAK ve KOSGEB üzerinden de girisimcilere destek verdiklerini dile getiren Varank, "TÜBITAK Bireysel Genç Girisimci Programi (BIGG) programi kapsaminda bugüne kadar 12 çagri açtik ve 35 binin üzerinde is fikri basvurusu aldik. 4 bin 500 is fikrini is planina dönüserek ikinci asama panellerinde degerlendirdik. Bunlardan 1500 tanesi destek almaya hak kazanarak teknogirisim firmalarini kurdular. Bu firmalara sagladigimiz destek miktari 300 milyon liraya yaklasti." ifadelerini kullandi.

Varank, girisimcilere sagladiklari diger destekler için "www.yatirimadestek.gov.tr" adresi üzerinden bilgi alinabilecegini belirtti.

Bakan Varank, bir soru üzerine, "Biz her asamada girisimcilerin, gençlerimizin yanindayiz. Yeter ki bize fikirleriyle gelsinler. Biz gençlerimizi desteklemek için variz. " dedi.

Girisimcilige yönelik regülasyonlarin önemine isaret eden Varank, "Mevzuat anlaminda, sektörle de sikça görüstüm, Türkiye'deki mevzuatin yeterince liberal ve yatirimciyi koruyan bir mevzuatimiz oldugunu söylüyorlar ama biz su anlamda da açik çek veriyoruz. Eger Türkiye'de regülasyon, mevzuat anlaminda bir sikinti oldugunu görüyorsaniz lütfen bize söyleyin. Biz Yatirim Ortamini Iyilestirme Koordinasyon Kurulu'nda STK ve özel sektörle beraber çalisiyoruz. Biz bütün konulari masaya yatirip Türkiye'yi diger ülkelerin önüne geçirebilecek mevzuatlari hazirlamaya ve Türkiye'de bu ortami olusturmaya haziriz. Biz elimizden gelen destegi verecegiz." diye konustu.

Varank, gençlerden baslamak üzere girisimciligin kazançli bir alternatif oldugunun gösterilmesinin gerektigini dile getirerek, "Gençlere 'Önceliginiz girisimcilik olsun diyoruz.' ifadesini kullandi.

- Bakan Varank'tan, Getir'in Kurucusu Salur'a "Girisim sermayesi fonu kurmayi düsünüyor musun" sorusu

Bakan Varank, etkinlige katilan Getir Kurucusu Nazim Salur'a da yeni girisimcilere destek olmak için neler yaptigini ve girisim sermayesi fonu kurmayi düsünüp düsünmedigini sordu.

Salur da Bakan Varank'a "Bu bizim Türk toplumuna, bu topraklara borcumuz. Sadece zamanlamasini dogru yapmamiz lazim. Getir'in isleri ile alakali Start up'lara yatirim yapmaya basladik. Önümüzdeki yillarda bir miktar fon olusturarak öncülük edersek birçok esimiz dostumuz da 'Biz de fona yatirim yapariz' diyor. Burada birkaç yüz milyon dolarlik fon olusturabilecegimizi düsünüyorum. Bunu dogru zamanda yapmamiz lazim. Önümüzdeki birkaç yil içerisinde benim de böyle bir niyetim var. " yanitini verdi.
Kaynak: AA