Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 45'E Yükseldi

Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin tutuklanmasinin ardindan patlak veren protestolarda hayatini kaybedenlerin sayisi 45’e yükselirken, polis ve ordunun sert müdahalelerine ragmen yagmanin önüne geçilemiyor.

Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 45'E Yükseldi
Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin 15 ay hapis cezasina çarptirilmasinin ardindan baslayan protestolarda bilanço artiyor. Kwazu Natal eyaletinden Johannesburg’un da yer aldigi Gauteng eyaletine kadar yayilan protestolar bugün de devam etti. Gauteng Eyaleti Basbakani David Makhura, Johannesburg’deki Soweto bölgesinde bir alisveris merkezinde 10 kisinin cansiz bedenine ulasildigini belirterek, Gauteng’deki siddet olaylarinda toplam can kaybinin 19’a yükseldigini ifade etti.

Gauteng’de 400 kisinin gözaltina alindigi, iki eyalette toplam gözaltina alinan kisi sayisinin ise 757 oldugu aktarildi.

KwaZulu-Natal Eyaleti Baskani Sihle Zikalala daha erken saatlerde düzenledigi basin toplantisinda, eyalette bugüne dek 26 kisinin hayatini kaybettigini açiklamisti. Zikalala, bu ölümlerin çogunun yagmalama sirasinda çikan izdihamda yasandigini söylemisti. Böylece Gauteng ve Kwazulu-Natal’da protestolarin basladigi 9 Temmuz’dan bu yana hayatini kaybedenlerin sayisi 45’e yükselmis oldu.

Yagmanin önüne geçilemiyor

Yüzlerce yagmaci, Afrika kitasinin en islek nakliye terminallerinden biri ve önemli bir ithalat-ihracat merkezi olan Durban kentinde depo ve alisveris merkezlerini basti. Yagmacilar, raflari tamamen bosaltarak, elektronik esya, kiyafet gibi malzemeleri araçlarina yükledi. Bazi yagmacilar ise esyalari sirtinda tasiyarak olay yerinden uzaklasti. Soweto’da dükkan sahipleri hasari degerlendirirken, polis ve ordu devriye gezdi.

Polis güçlerinin protestolar ve yagmalar karsisinda yetersiz kalmasi üzerine ordu sokaga inmisti. Siddet olaylarinin yogun yasandigi bölgelerde polisi desteklemek için 2 bin 500 asker görevlendirilmisti. Polis ve askerin sert müdahalelerine ragmen yagmanin önüne geçilemiyor.

Güney Afrika’da 2009-2018 yillari arasinda cumhurbaskanligi koltuguna oturan Jacob Zuma, görevde oldugu dönemdeki yolsuzluklarla ilgili sorusturmada isbirligi yapmayi reddettigi ve mahkemeye itaatsizlik ettigi gerekçesiyle 29 Haziran’da 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti. Zuma’nin cezasinin iptali için yaptigi basvuruyu dün degerlendiren Anayasa Mahkemesi, davanin ileri bir tarihte görülmesine karar vermisti.

Ülkenin para birimi 3 ayin en düsük seviyesine gerilerken, issizlik ise yilin ilk 3 ayinda yüzde 32.6 ile yeni bir rekor seviyeye ulasti. Korona virüs salgini nedeniyle ekonominin giderek kötülestigi ülkede son olarak Zuma’ya hapis cezasi verilmesi ile halk sokaga döküldü.
Kaynak: İHA