En Kaliteli Karanfiller Denizli'de 12 Ay Boyunca Üretilebilecek

Denizli’de örtü alti yetistiriciligine farklilik olusturan üreticiler karanfil yetistirerek tüm Avrupa ülkelerine ihracat gerçeklestirmeye basladi. Sera içerisinde yetisen karanfillerde gelirin güzel oldugu, satista pazar sorunun olmadigi belirtilirken, iklim açisindan en kaliteli karanfiller Denizli’de üretilmeye baslandi.

En Kaliteli Karanfiller Denizli'de 12 Ay Boyunca Üretilebilecek
Yetistirilen ürün yelpazesinin oldukça genis oldugu Denizli’de karanfil yetistiriciligi hizla artarken üreticiler de satistan oldukça memnun oldugunu dile getirdi. Denizli bölgesinde en kaliteli karanfilleri Acipayam ve Çameli ilçelerinde kurulu seralarda üretilerek yurt disina ihraç ediliyor. Tarim ve Orman ilçe müdürleri üretimleri yerinde kontrol ederek, incelemelerde bulunarak çiftçileri ziyaret etti. Gerçeklestirilen ziyarette üretim ile ilgili bilgiler verildi.

Acipayam Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Abdurrahman Oymak, alternatif ürün olarak karanfil yetistiriciligine baslayan üretici Kadir Hüseyin Okyay’in seracilikta ilk yilinda domates, ikinci yilinda biber, bu yil ise karanfil yetistiriciligine basladigini belirterek incelemelerde bulundu. Karanfil üreticisi Kadir Hüseyin Okyay, “Dariveren Mahallesi’nde sera isletiyorum. Karanfil alternatif ürün aramayi takip ederim. Domates, biber yaptim, alternatif bizim bölgemizde ne üretebiliriz, neye daha yakin bitki çesidi yapabiliriz onu arastirdik. Bu ürünü ilk önce Gölhisar’da geçen sene deneme yaptilar bayagi basari bir ürün oldu. Karanfilin hem alicisi sabit hem de fiyat garantisi var. Ürettigim ürünün pazarlama sikintisi hiç yok. Yurt disina Hollanda’ya gönderiyoruz ve kademeli olarak üretilen bir karanfil Haziran 10’da kesime basliyoruz, Kasim 15’e kadar devam eden bir üründür. Ticari olarak bayagi kazançli bir ürün olacagina inandigimiz bir sektör, bu bölge olarak iklim açisindan ve hava sartlariyla çok uyumlu bir sekilde buraya adapte oldu. Kis döneminde Antalya’da yetistirilen karanfil, yayla döneminde bizim bölgede de basladi.

Bu da tüm yil 12 ay ülkemizde karanfil üretimi baslamis oldu. O açik kapatilmis oldu” dedi.



“Hollanda’dan da tüm Avrupa ülkelerine dagitim yapiliyor”

Denizli’de üretilen karanfillerin tüm Avrupa ülkelerine dagitilmaya baslandigini anlatan üretici Okyay, “Ilk etapta biraz zorlandik ama Antalya’da ki bize getiren firma oradan yetismis elemanlar getirdi ve gösterdi. Birebir tatbik ederek kisa sürede bu zorlugu astik. Ekibimiz zaten basarili verdigini hemen aliyor, çok iyi yetismis elemanlarimiz var. O yüzden çok sikinti yasamadik. Su anda gayet iyi gidiyoruz. Ürettigimiz ürünün pazar sikintisi yok, su anda bizim 2021 yili karanfil ile ilgili yaptigimiz sözlesmede yili doldurarak 2022 yilinda anlasmalarini yapiyor. Ne üretirsek hepsi de satiliyor. Hollanda’ya gidiyor. Hollanda’dan da tüm Avrupa ülkelerine dagitim yapiliyor. Güzel bir ürün yetistirmesi çok zor degil, mücadelesi domates, bibere göre daha kolay sadece 2 çesit hastaligimiz var. Birincisi kirmizi örümcek onlarda zaten düzgün ilaçlama yaptiktan sonra sikinti yok. Sadece biraz isçi sikintisi var. Oda isçileri yetistiriyoruz yani kalifiye isçi olarak. Bizim köyde de bu ise eli yatkin insanlarimiz çok tahminim en kisa zamanda bu bölgelerde çogalacagini inaniyorum. Çünkü iklim olarak çok iyi bir bitki, bizim bölgeye çok iyi adapte olmus bir bitki ve üretmek güzel, ürettigimiz zaman devletimize bir katki sagliyoruz. Karanfil üretiminde yurt disina gittigi için ihracat oluyor. Cari açigi kapattigimiz olduysa bizim faydamiza çok memnun oluyoruz. Devletimizin her zaman arkasindayiz, il, ilçe tarim müdürlügümüze ve bakanligimiz her türlü destegi bizden esirgemiyorlar. Ne zaman basimiz sikissa bizim müdürümüz bir telefon kadar yakin herkesten Allah razi olsun” diye konustu.



“Müdürlügümüzden koordineli bir sekilde çiftçimize destek vermekteyiz”

Çameli Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Durmus Ivgin, “Denizli’mizin 1300 rakimli Çameli ilçesindeyiz. Tarim Müdürlügü olarak ekime devam etmekteyiz. Ilçemizde ceviz, fasulye, alabalik üretimi yapilarak ilçemiz gelismekte. Örnek çiftçilerimizden Muhsin Çagdas’in serasindayiz. Kendisi 10 kadar önce yayla seraciligi konusunda ilçemizde önder bir kisiydi. Çiçek serasinda da önemli bir adim atti ve çalismalarina devam etmekte. Bizde tarim teskilati olarak kendilerine her türlü teknik destegi saglamaktayiz. Kendimizin yetisemedigi durumda il müdürlügümüzden koordineli bir sekilde çiftçimize destek vermekteyiz” ifadelerini kullandi.

“Kazancimiz anlasmali ve fiyatin azalma, yükselme durumu yok”

Örtü alti üreticiligi yapan Muhsin Çagdas, “2014 yilindan beri domates isi yapiyordum. Kar amaci iyi oldugundan kesme çiçek üretmeyi düsündük. Hassas bir bitki ve ince isçilik istiyor. Eksi 15 dereceye dayanikli ve bunun kirmizi örümcek tehlikesi var. 8 Subat gibi dikilen 25 Haziran gibi kesilmeye baslaniyor. Gübrelemeyi dikkatli yapmamiz lazim. 1 dekara 33 bin tane karanfil diktik. 1 kökten 6 ile 7 tane hesabi var, tanesi 40 kurus. 1 dönümden 200 bin adet çiçek kesmeyi düsünüyorum. Toplamda 800 bin tane kesecegiz. Çiçekleri Antalya araciligiyla Hollanda’ya gönderiyoruz. Kazancimiz anlasmali ve fiyatin azalma, yükselme durumu yok” dedi.



“Geliri çok güzel ve satis sorunu yok”

Karanfil yetistiriciligine baslayan üretici Mehmet Ali Çagdas, “Bu ise bu sene baslamaya karar verdik. Normalde yine domates ekecektik. Yaptik ögrendik ve yapabilecegimizden ilk basta süphe ettik. Sonrasinda diktik burada ve baktik ki yapabilecegiz. Ama bu is zahmetli. Bir çocuga baktigin gibi bakman lazim. Geliri çok güzel ve satis sorunu yok. Senenin basinda sözlesmelerimizi yaptik ve sene sonuna kadar geçerlidir. Su anda 14, 15 kisinin içinde birinci oldugumuzu söylüyorlar” seklinde konustu.



“Üretim güzel gidiyor, çiftçilerimizde memnun”

Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügü Ziraat Mühendisi Güler Çimen, “Üreticilerimizin anlattigi gibi Denizli ilinde Acipayam ve Çameli ilçemizde bu yil karanfil yetistiriciligi basladi örtü altinda, bu zamana kadar hep domates yetistiriliyordu. Bazi alanlarda biber, hiyar üretimi vardi. Üreticilerimizin bu karanfil denemesine sözlesmeli üretimi teklif eden firmalar sebep oldu. Bunlar açti isin önünü, su anda üretim güzel gidiyor. Çiftçilerimizde memnun girdileri temin ediyorlar, pazarlama problemleri yok. Alici firma ürünlerini teslim aliyor. Gelecekte örtü altinda Denizli’de alternatif bir ürün olacagi kanisindayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA