Baskan Denize Dalip Ag Ve Atik Topladi

Adana’da Karatas Belediye Baskani Necip Topuz, denize dalip misina agi ve atiklari topladi. Atiklar nedeniyle koruma altindaki canlilarin zarar gördügünü belirten Baskan Topuz, “Bölgemizde sadece 65 adet Akdeniz foku kaldi. Bu atiklar foklar ve caretta caretta cinsi deniz kaplumbagalarina zarar veriyor” dedi.

Baskan Denize Dalip Ag Ve Atik Topladi
Karatas Belediyesi tarafindan hazirlanan “Denizlerdeki Atiklarin Geri Dönüsüme Kazandirilmasi ve Hayalet Aglarin Temizlenmesi Projesi “kapsaminda Karatas Belediye Baskani Necip Topuz ve belediye dalis ekibi, temizlik etkinligi gerçeklestirdi.

Proje kapsaminda balikçilik faaliyetlerinden kaynakli denizlerde terk edilmis misina, ag, ip, halat ve benzeri materyallerin temizligi yapildi. Kirlenmelerin yogun olarak balikçilik faaliyetleri kaynakli atiklar ile insan kaynakli plastik atiklar oldugu görüldü.

Karatas Belediye Baskani Necip Topuz, denize dalip misina agi ve atiklari toplamasiysa su alti kamerasi tarafindan görüntülendi.

“65 Akdeniz foku kaldi”

Baskan Topuz, bölgede yalnizca 65 Akdeniz fokunun kaldigini belirterek, “12 metreye daldik ve orada toparlayabildigimiz hayalet aglari topladik. Insan eliyle yapilan çöplerle karsilastik. Insanlari biraz daha çevremizle ilgili duyarli olmaya davet ediyoruz. Hayalet aglar ve misina denizde basibos bir sekilde 600 yil avlanmaya devam ediyor. Bölgemizde sadece 65 adet Akdeniz foku kaldi. Bu atiklar foklar ve caretta caretta cinsi deniz kaplumbagalarina zarar veriyor. Bunlari toparlamaya devam edecegiz. Ilerleyen günlerde dalislarimiz olmaya devam edecek” diye konustu.



“Hayalet aglar yillarca avciligi devam ettiriyor”

Projenin denize kiyisi olan bütün ilçelerde yapilmasi gerektigini belirten Karatas Belediye Baskani Necip Topuz, “Proje kapsaminda liman içerisinde atik toplama merkezi de yaparak bir istasyon olusturuyoruz. Balikçilarimizin da destek verdigi proje kapsaminda kullanilmayan balikçi aglari geri dönüstürülerek denizlerimizin kirlenmesi engelleniyor. Bölgesel kirlenmenin etkenlerinden olan balikçilik faaliyetleri sirasinda denizlerde terk edilmis hayalet aglar bulundugu alandan alinmadigi sürece yillarca avciligi devam ettirerek canli popülasyonunu etkilemekte. Bölgemizde koruma altinda bulunan birçok deniz canlisinin da yasamini tehlikeye sokan bu atiklar gerçeklestirdigimiz bu çalismalar ile artik tehdit unsuru olmayacaklar. Projenin tüm kiyi ilçelerine örnek olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA