Kayisida Patik Dönemi Basladi

Dünya kayisi ihracatinin büyük bir bölümünü karsilayan ve dünyanin kayisi baskenti olarak bilinen Malatya’da Haziran ayinda baslayan kayisi hasadi sona erdi. Hasat sonrasi kayisiyi çekirdekten ayirma islemi halk diliyle patik dönemi birçok yerde basladi.

Kayisida Patik Dönemi Basladi
Kayisilari, agaçlardan silkeleyerek kurutan üreticiler yapilan zorlu islemlerin ardindan son olarak patik evresine geçtiler. Güneste kurutulan kayisilari çekirdeklerinden ayrilarak ihracat öncesi son halini aliyor.

Kayisi patik islemlerinin yapildigi yerlerden biri olan Malatya Battalgazi Çolakoglu Mahallesinde, kayisi üreticisi olan ve patik islemiyle ugrasan Tevfik Yildirim, kayisinin çekirdekten ayirma islemine yeni basladiklarini ve kayisi isinin zorluklarindan bahsederek, “Kayisi isi gerçekten zor istir. Geceni gündüzüne katiyorsun ve satis noktasina gidene kadar elimiz kayisinin içinden çikmiyor. Bu da 2 aya yakin bir zaman aliyor. Çiftçiler emeginin karsiligini alirlar” seklinde konustu.

Patik islemi için akrabasina yardim giden Halil Ibrahim Sarisakal, kayisinin zor is oldugunu belirterek, “Tek tek kayisilari çekirdeklerinden ayiriyoruz. Bende burada akrabama yardima geldim. Isçi parasini kurtarmiyor. Bizlerde ailemiz ile buradayiz. Tabi ki kayisi isi çok zor. Bunun üstüne bir de kayisinin para etmemesi kayisi üreticisini iyice sikintiya sokuyor. Emeklerinin karsiligini alamiyorlar” dedi.

(Hatice Yetmen/IHA)
Kaynak: İHA