Çarsi Davasi Bugün Yeniden Görülecek

Yargitay’in bozma kararinin ardindan Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilen Çarsi davasi, bugün yeniden görülecek.

Çarsi Davasi Bugün Yeniden Görülecek
Yargitay, 35 sanigin ‘darbeye tesebbüs’, ‘terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘polise direnmek’ ve ‘gösteri ve yürüyüs kanununa muhalefet’ suçlarindan beraat ettigi Çarsi davasi kararlarini, yaptigi temyiz incelemesi sonucunda bozmustu. Bozma kararinin ardindan Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’ne yeniden gönderilen davanin ilk durusmasi bugün görülecek. Mahkeme Yargitay’in bozma kararina uyarsa, Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi’ndeki tutuklu sanik Osman Kavala’nin da saniklari arasinda yer aldigi Gezi Parki davasiyla birlestirilip birlestirilmeyecegi sorularak, uygun görülmesi halinde davalar birlestirilecek.

Davanin geçmisi

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen Çarsi davasi 29 Aralik 2015 tarihinde karara baglanmisti. Mahkeme, 35 sanik hakkinda ‘darbeye tesebbüs’, ‘terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘polise direnmek’ ve ‘gösteri ve yürüyüs kanununa muhalefet’ suçlarindan beraat karari vermisti. Yargitay 16. Ceza Dairesi, karara iliskin temyiz incelemesini 18 Mart 2021 tarihinde tamamlayarak, yerel mahkemenin verdigi berata kararlarini oy birligiyle bozmustu.

Kararda, Taksim Gezi olaylarinin gerçeklestirilme sekli ve somut olay birlikte degerlendirildiginde, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldirmaya veya görevlerini yapmasini engellemeye tesebbüs etmek’ suçu bakimindan, Cumhurbaskanliginin (o dönem için Basbakanlik) dogrudan zarar görüp davaya katilma hakki bulunmasina karsin, usulüne uygun olarak durusmalardan haberdar edilmeksizin, hüküm kurulmasinin yasaya aykiri oldugu belirtilmisti.

Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi Parki olaylarina iliskin dava ile Çarsi davasi arasinda hukuki ve fiili irtibat bulundugunun belirtildigi kararda, ‘örgüt üyeligi suçunun özelligi nazara alinarak, her iki dosyanin birlestirilmesi tarafina gidilmesi, saniklarin hukuki durumlarinin buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazili sekilde eksik arastirma neticesinde beraatlarina karar verilmesi’nin bozma nedeni sayildigi vurgulanmisti.

Öte yandan Gezi Parki davasinda 9 sanik hakkinda verilen beraat karari, Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince yapilan inceleme sonucunda bozulmustu. Davanin yeniden Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesinin ardindan tutuklu sanik Osman Kavala ile CIA eski danismani Henri Barkey’in FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girisimine iliskin ‘Anayasa’yi ihlal’ ve ‘devletin gizli kalmasi gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadiyla temin etme’ suçlarindan Istanbul 36. Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilandiklari dava da Gezi Parki davasiyla birlestirilmisti.
Kaynak: İHA