UMKE'den Nefes Kesen Tatbikat

Aydin Il Saglik Müdürlügü’nün 2021 yili UMKE Faaliyet Plani kapsaminda 28-30 Haziran 2021 tarihleri arasinda Nazilli Ilçesi tarihi Sümerbank Basma Fabrika Sahasi içerisinde Ulusal Medical Kurtarma Ekibi (UMKE) temel egitim tatbikati gerçeklestirdi. Gerçegi aratmayan tatbikatta senaryo geregi tarihi Basma Fabrikasi içerisinde meydana gelen patlamada yaralanan 12 kisi ekipleri tarafindan kurtarilarak helikopterle hastanelere kaldirildi.

UMKE'den Nefes Kesen Tatbikat


Senaryo geregi fabrika sahasi içerisindeki depolarda patlamalarin ardindan yangin meydana geldi. Acil Çagri Merkezine ulasan yangin ihbarina istinaden ilk asamada bölgede bulunan itfaiye ekipleri, 112 ambulans ekibi ve 1 UMKE Timi olay yerine yönlendirildi. Yapilan ilk degerlendirme sonucu 3. derece yanigi olan kirmizi triyaj kodlu bir yarali UMKE Timi refakatinde Jandarma Filo Komutanligindan temin edilen helikopterle ADÜ Hastanesine sevk edildi. Itfaiye tarafindan söndürme ve sogutma çalismalari devam ettigi esnada kimyasal madde deposunda siddetli bir patlama meydana geldi. Acil Çagri Merkezine patlama sonrasi çok sayida isçinin yaralandigi ayni zamanda kimyasal sizinti olabilecegi ihbari yapildi. Komuta kontrol Merkezi tarafindan olay bölgesine ilave olarak 112 ambulans ekipleri, 5 UMKE Timi, Il AFAD Müdürlügüne bagli arama kurtarma ekipleri ve KBRN ekibi, Emniyet Müdürlügüne bagli güvenlik birimleri, çok sayida Sivil Toplum Kurulusu (AKUT, KIZILAY, EFAK, TRAC, UMUT) yönlendirildi.

AFAD tarafindan yapilan olay yeri degerlendirmesi sonucu; kimyasal sizinti tespit edilmemesinin ardindan UMKE ekibi patlama bölgesinde 7 yesil, 3 Kirmizi, 2 sari triyaj kodlu toplam 12 yarali tespit etti. Yaralilar UMKE ekipleri tarafindan ilk müdahaleleri yapilarak Nazilli Devlet Hastanesi’ne nakledilmek üzere afet bölgesinde kurulan Tibbi Uç Noktaya tasindi. Yangin ve patlamadan etkilenerek 4 katli bir binanin 3. katinda mahsur kalan iki yarali ip sistemleri yardimiyla tahliyesi yapilarak UMKE ekiplerine teslim edildi. Olay yerinin detayli taramasinda hasta ve yarali kalmadigi, yangin ve kimyasal riskin bertaraf edildigi bilgisi teyit edilerek 101 kisinin katilimi ile baslatilan tatbikat tüm kurumlarin isbirligi içinde basariyla tamamlandi.

Aydin Il Saglik Müdürü Dr.Osman Açikgöz tatbikatla ilgili olarak yaptigi açiklamada, “Belirlenmis bir senaryo geregi STK’larimiz, UMKE ekiplerimiz, bölgeden diger illerden katilan ekiplerimizle beraber bir tatbikat gerçeklestiriyoruz. Bilindigi üzere UMKE faaliyetleri acil saglik hizmetleri faaliyetleri olagandisi ve olaganüstü gerçeklesen olaylarda müdahale ekiplerimiz. Tabi bu bir kültür. Özellikle 1999 depreminden sonra bu faaliyetlere Devletimiz müthis bir agirlik verdi ve özellikle 2003 yilindan itibaren de gerek UMKE gerekse de AFAD’la beraber her yil kendini güncelleyen her yil daha mükemmel bir konuma gelen bir kurtarma faaliyeti tatbik ediliyor. Ilimizde de su anda bunun bir örnegini sergiliyoruz. Arkadaslarimiz kültürel olarak da bunu son derece gelismis bir hale de getirdiler. Devam eden faaliyetler su anda sonuçlanmak üzere. Ben görev alan bütün ekiplerimize, yer tahsisini yapan Adnan Menderes Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’muza ve emegi geçen bütün arkadaslarimiza çok tesekkür ediyorum. Herkesi kutluyorum. Son derece basarili heyecan dolu bir tatbikat gerçeklesti. KBRN ekipleri, bir tren yolunda patlama bir tane de helikopterle aldigimiz bir 3. derece yanik hastamiz oldu. Su anda da yukaridan indirilen iple indirilen 2 tane hastamiz daha mevcut olmak üzere toplam 12 hastamiz mevcut toplamda müdahale edilen. Bunun için bütün UMKE ekipleri arama-kurtarma ekiplerinin tamami STK’larin tamami bu faaliyetlerde bulundular" dedi.



UMKE Egitmeni Seher Yaman, “Aydin 112 Efeler 2 nolu paramedik olarak görev yapiyorum. Bugün gerçegini aratmayacak bir tatbikat gerçeklestirdik. Su an çok yorulduk ama çok keyifli çok egitici çok da gerçegini aratmayacak derecede heyecanli bir tatbikatti. Iyi ki bu ekibin içindeyim. Iyi ki UMKE’ci oldum. Bunun gönüllüsü ve bunun egitmeniyim. Umarim daha güzel tatbikatlarda hem ilimizi tanitmak hem meslegimizi tanitmak hem de vatandasimiza güzel hizmetler sunabilmek adina devam edecegimiz egitimlerimiz olsun, tatbikatlarimiz olsun” dedi.



Tatbikata katilan Recep Atabey, “Efeler 3 Nolu acil saglik hizmetleri istasyonunda çalisiyorum. Burada bütün kurum amirlerimiz amirlerimize bize bu firsati sundugu için çok tesekkür ederiz. Ama ben en büyük tesekkürü 10 gün önce dogum yapan esime buradan yapmak istiyorum. Buradan ona da bir mesaj göndermek istiyorum. Bunu yayinlarsaniz gerçekten benim için de çok iyi olacak. Seni çok seviyorum askim" diye konustu.



Dr.Sevgi Peke, Van dperemini yasadigini ve UMKE’ye katildigini ifade ederek, “Karpuzlu Devlet Hastanesi’nde çalisiyorum Hekim olarak. Acil hekimiyim. UMKE’ye neden katildim? Ögrenciligimin tip fakültesinin 1. yilinda Van depremini yasayan bir depremzedeyim. Ondan sonra hayatimda bir seyler degisti. Amcam da ayni zamanda doktor ve UMKE elemanlarina bu süreçte çok fazla yardimci olmustu. Çok hosuma gitti gerçekten birilerine yardim edebilme duygusu çok güzeldi. Elimize böyle bir imkan sundular. Ben de bu firsati degerlendirdim. UMKE, artik bir UMKE’ciyim. Ve çok mutluyum. Tatbikatlar çok güzeldi gerçekten. Gerçek bir deprem anini ya da gerçek ne derler gerçek afet dönemlerini çok güzel yansittilar. Hatta fazlasiyla iyiydi. Bugün bir patlama sonucunda 12 yaralinin oldugu bir enkaz alanina girdik. Her bir yaraliyi farkli farkli alanlara tasidik. Gerçekten çok zordu ve gerçegi aratmadigini düsünüyorum. Bunun için de ekiplere, hazirlayanlara tesekkür ediyorum" açiklamasinda bulundu.

Il Saglik Müdürü Dr. Osman Açikgöz, tatbikat sonunda tatbikata katilan herkese ve destek veren ADÜ Nazilli Saglik Hizmetleri SHMYO Müdürü Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioglu’na ve Aydin Gençlik ve Spor Il Müdürü Cenap Fillikçioglu’na tesekkür belgesi takdim etti.
Kaynak: İHA