Tokat'ta 10 Ürüne Cografi Isaret Basvurusu

Tokat’ta 10 ürüne cografi isaret alinmasi için Türk Patent Kurumu’na basvuru yapildigi kaydedildi.

Tokat'ta 10 Ürüne Cografi Isaret Basvurusu
Tokat’ta, narince salamura asma yapragi, Niksar cevizi, Tokat kebabi, Tokat yazmasi, Turhal yogurtmaci, Erbaa narince bag yapragi, Zile kömesi ve Zile pekmezine cografi isaret alindi. Tokat bez sucugu, Almus yari degerli süs taslari, Niksar sandigi, Zile beji mermeri, Tokat yaglisi, Tokat ev ekmegi, Tokat cevizli çöregi, Tokat honça tepsisi, Tokat bilezigi ve Tokat perpereli küpesine cografi isaret alinmasi için Türk Patent Kurumu’na basvuru yapildi. Konuyla ilgili açiklama yapan Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, Tokat’in gastronomi alaninda genis bir yelpazeye sahip nadide illerden biri oldugunu kaydetti.

Tokat’in asirlik geleneksel yemeklerine dikkat çeken Baskan Eroglu, “Tokat sehrimiz sebze ve meyve bahçesi gibidir. Bu ürünlerden çok güzel çesit çesit yemekler elde ediliyor. Tokat’imizda yetisen nadide ürünler ve yemeklerimiz için tescil çalismalarimiz devam ediyor. Cografi isaretler bir kisiye veya kuruma degil bütün bir bölgeye, bir sehre hatta bir ülkeye ait olabiliyor. Cografi isaretler, o ürünün gerçekten de o cografyada ve geleneksel kurallara uygun bir sekilde üretildigini teminat altina aliyor. Bu özellikleri sebebiyle bu isarete sahip ürünler, pazarlara daha yüksek fiyatlarla girebiliyor” dedi.

Baskan Eroglu, bugüne kadar 8 ürüne ait cografi isaret belgesini alindigini belirterek, “ Tokat’in narince salamura asma yapragi, Niksar cevizi, Tokat kebabi, Tokat yazmasi, Turhal yogurtmaci, Erbaa narince bag yapragi, Zile kömesi ve Zile pekmezi ürünlerimiz cografi isaretli olarak tescillendi. Bu sayiyi daha da arttirmak için birçok üründe basvuru dosyalarimizi hazirlayarak ilgili kurumlarimiza gönderdik. Ürünlerimizin tanitimini iyi bir sekilde yaparsak dünyadaki örneklerde de oldugu gibi hem ülkemiz hem de ilimiz ekonomisine ve istihdamina ciddi katkilar saglar, refah seviyesinin daha da artmasina vesile oluruz” diye konustu.

Kaynak: İHA