Mersin'de Denizcilik Ve Kabotaj Bayrami Sade Bir Törenle Kutlandi

İçel’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayraminin 95’inci yil dönümü, korona virüs önlemleri çerçevesinde, sinirli katilim ve sade bir törenle kutlandi.

Mersin'de Denizcilik Ve Kabotaj Bayrami Sade Bir Törenle Kutlandi
Denizcilik ve Kabotaj Bayrami dolayisiyla İçel Liman Baskanliginca Cumhuriyet Meydaninda tören düzenlendi.

Sabah saat 10.00’da gerçeklestirilen törene, korona virüs önlemleri nedeniyle sinirli katilim oldu. Maske ve sosyal mesafe gözetilerek yapilan törende, İçel Liman Baskani Murat Harun Bastürk ile İçel Deniz Ticaret Odasi (MDTO) Baskani Cihat Lokmanoglu tarafindan Atatürk Anitina çelenk sunuldu.

Cumhuriyet Meydanindaki tören, saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasinin ardindan sona erdi.

Meydandaki törenin ardindan Refah Sehitleri Aniti önüne kadar yürüyen protokol üyeleri ve katilimcilar, sehitler anisina denize çelenk birakti. Çelenk birakmanin ardindan Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanligi ve Büyüksehir Belediyesine bagli botlar, kisa bir gösteri yapti.

Bayramla ilgili konusan MDTO Baskani Cihat Lokmanoglu, Türk karasulari ve limanlar arasinda deniz tasimaciligi yapma ve kilavuzluk ve römorkaj hizmetlerini yerine getirme hakkini Türk bayrakli gemiler ile Türk vatandaslarina taniyan Kabotaj Kanununun Cumhuriyet Türkiye’nin en önemli ekonomik kazanimlarindan biri oldugunu söyledi.

Türkiye’de kabotaj hakkinin düzenlenmesinin, Osmanli döneminde 3 asirdan fazla devam eden kapitülasyonlarin Lozan Baris Anlasmasi ile kaldirilmasi ve Cumhuriyetin ilanindan sonra mümkün oldugunu vurgulayan Lokmanoglu, "Ülkeyi adeta soluksuz birakan kapitülasyonlarin kaldirilmasi ve kabotaj hakkinin elde edilmesi için Lozan görüsmelerinde çok zorlu ve tarihi bir mücadele verilmistir. Köklü tarihi nice zaferlerle taçlanmis olan Türk denizciliginin, özellikle Osmanli Imparatorlugu’nun son döneminde yabancilara cömertçe sunulan imtiyazlar nedeniyle agir yara aldigi hepimizin malumudur. Denizcilik konusunda verilen imtiyazlarin birkaçi ve dönemin kosullari hatirlandiginda yani deniz ulasiminin yüzde 90’inin yabanci vapurlarla yapildigi, yerli ve yabanci gemilerin esit muamele görmedigi, kendi liman ve gümrüklerimizde Türk gemileri ile yabanci gemilerin ödedigi vergilerin farkli oldugu, kendi insanimizin neredeyse balikçilik yapmaktan bile yoksun birakildigi ve tüm bunlarin yani sira isgal yillarinda Mustafa Kemal Pasa’yi Istanbul’dan Samsun’a tasiyacak Bandirma Vapuru’nun isgal kuvvetleri komutanligindan vize almak zorunda oldugu hatirlandiginda, verilen mücadelenin kiymeti ve ardindan yürürlüge konan Kabotaj Kanunu’nun ne ifade ettigi daha iyi anlasilabilir" dedi.



"Kabotaj hakkinin kazanilmasi, Kurtulus mücadelesinin parolasi olan tam bagimsizlik prensibinin denizlerdeki yansimasidir"

Kabotaj hakkinin kazanilmasinin Kurtulus mücadelesinin parolasi olan tam bagimsizlik prensibinin denizlerdeki yansimasi olduguna dikkat çeken Lokmanoglu, "1926 yilinda Kabotaj Kanunu’nun kabulünden sonra Türk denizciliginin gelismesinin önü açilmistir. O günlerden bugüne degin ciddi ilerleme kaydeden Türk denizciligi, Izmir Iktisat Kongresi’nde denizcilik politikasini belirleyen, Kabotaj Kanunu’nun çikarilmasi yolunda tüm engelleri asan kurucu kadrolara minnet borçludur. Denize emek veren ve ekmegini denizden çikaran bizlere düsen en önemli sorumluluk, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ’Denizciligi Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düsünmeli ve onu az zamanda basarmaliyiz’ sözleriyle çizdigi hedefe ulasmak ve dünya denizciliginde söz sahibi ülkeler arasina girebilmek için yilmadan çalismaktir. Bu duygu ve düsüncelerle, basta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, adini denizcilik tarihimize altin harflerle yazdiran büyük Türk denizcilerini, denizlerde hayatini kaybeden deniz sehitlerimizi saygi ve minnetle aniyor, denize gönül, denizcilige emek veren tüm denizcilerin Denizcilik ve Kabotaj Bayrami’ni yürekten kutluyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA