Kurbanlik Kuzular Kinalanmaya Baslandi

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde her Kurban Bayrami’na 15-20 gün kaldiginda gerçeklestirilen kurbanlik küçükbas hayvanlarin kinalanmasi gelenegi sürüyor. Bayrama yaklastikça kurban pazarlarina çikarilmaya hazirlanan küçükbas hayvanlarin kinalanmasi çalismalari Ayvalik’ta basladi.

Kurbanlik Kuzular Kinalanmaya Baslandi
Ayvalik’in en büyük ve küçükbas hayvan üreticilerinden biri olan Ayvalik Ziraat Odasi Baskani Hasan Baysal’a ait Barbun’un Çiftligi’nde, bugünlerde ilginç bir telas var.

Kurban Bayrami’na sayili günler kala artan heyecanla çiftlik çalisanlari özellikle kurbanlik kuzulari geleneksel yöntemlerle kinalamaya çalisiyorlar.

Çiftlikte bulunan yüzlerce kurbanlik kuzunun kinlanmasina ait gelenek hakkinda gazetecilere açiklamalarda bulunan çiftlikteki hayvanlarin bakimindan sorumlu Volkan Akakus, “Bizim buralarda adettir. Kurbanlik kuzular, daha güzel görünsün diye kinalanir. Ayni zamanda da dini vecibelerimiz geregi ‘kinali kuzulari’ satisa sunmamiz gerekiyor. Sonuçta bu kurbanliklar; Allah için, ibadet için kesilen hayvanlardir” dedi.

Çiftlikte kurbanliklarin kesimi sirasinda müsterilerden kurbanliklarin dini vekâletini aldiklarini kaydeden Akakus, “Bu vekâletleri aldiktan sonra tekbirler esliginde hayvan kesiliyor ve müsterinin istedigi sekilde parçalanip, ambalajlanarak kendilerine teslim ediliyor. Vekâlet almadan kesilen hayvanlar ise dinen kurban sayilmiyor” diye konustu.



“Türk milleti askere gidecek tüm gençlere oldugu gibi kurban olacak kuzulara da kina yakar”

Çiftligin sahibi ve Ayvalik Ziraat Odasi Baskani Hasan Baysal ise Kurban Bayrami’na 15-20 gün kala, özellikle kurbanlik kuzulari kinaladiklarini vurgulayarak, “Biz Türk milletinde askere gidecek tüm gençlere oldugu gibi kurban olacak kuzulara da kina yakilir. Bizim buralarda da unutulmamis bir gelenektir. Kurban Bayrami’nda Allah rizasi için kesilecek olan bu hayvanlara kina ayri bir güzellik katmaktadir. Müsterilerimiz arasinda dana satin alanlara da talep etmeleri halinde bu büyükbas hayvanlarimiza da kina yakabiliyoruz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA