KEI Ülkeleri MÜSIAD Diplomasi Ve Gurme Toplantisi'nda Bulustu

Türkiye ile KEI ülkeleri arasindaki iliskilerin iyilestirilmesini hedefleyen bulusmada, uluslararasi ticaret diplomasisi faaliyetlerinin artirilmasi, sehirlerin markalasmasi ve gastronomi turizminin tesvik edilmesi gibi konular ele alindi.

Karadeniz Ekonomik Isbirligi Örgütü (KEI) ülkelerinin baskonsoloslari, Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Diplomasi ve Gurme Toplantisi'nda bir araya geldi.

Dernekten yapilan açiklamaya göre, MÜSIAD Diplomatik Iliskiler Komitesi koordinasyonunda, MÜSIAD Gebze ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantiya, KEI üye ülkelerinden baskonsoloslar ve ticaret müsavirleri basta olmak üzere 13 diplomatik misyon temsilcisi katildi.

Türkiye ile KEI ülkeleri arasindaki iliskilerin iyilestirilmesini hedefleyen bulusmada, uluslararasi ticaret diplomasisi faaliyetlerinin artirilmasi, sehirlerin markalasmasi ve gastronomi turizminin tesvik edilmesi gibi konular ele alindi.

Toplantiya, Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Faruk Kaymakci, MÜSIAD Genel Baskani Abdurrahman Kaan, Kocaeli Vali Yardimcisi Ismail Gültekin, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Yasar Çakmak, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed H. Aslan, MÜSIAD Global Üst Kurul Baskani F. Mehmet Keçebir ve Diplomatik Iliskiler Komitesi Baskani Zeki Güvercin katildi.

MÜSIAD Ihracati Gelistirme Baskani Davut Altunbas ve Gebze Sube Baskani Serkan Beyaz'in da hazir bulundugu toplantida, MÜSIAD üyeleri de diplomatik temsilcilerle bir araya gelerek bölgesel ticarete yönelik istisarelerde bulundu.

- Bölge ülkeleri arasinda is birligini gelistirme çagrisi

Programin "Baskonsoloslarla Istisare Toplantisi" bölümünde konusan Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Faruk Kaymakci, Karadeniz havzasinda yer alan ülkelerin tarihi ve kültürel birçok ortak mirasa ev sahipligi yaptigini belirterek, bunun bilinciyle bölgedeki ülkeler arasi iliskilerin daha da gelistirilmesi için çalismalar yapilmasi gerektigini bildirdi.

MÜSIAD Genel Baskani Abdurrahman Kaan da son dönemde salgin nedeniyle yasanan duraklamalarin artik geride kalmasi gerektigi aktararak, ticaret diplomasisi çalismalarina hiz kesmeden devam edeceklerini kaydetti.

Kaan, zirvenin, bu konudaki çalismalar için güzel bir örnek oldugunu belirterek, bölge ülkeleriyle ticareti gelistirmenin ana ve öncelikli hedefleri arasinda bulundugunu bildirdi.

KEI Genel Sekreteri Michael B. Christides ise programin, ülkelerin ticaret hacimlerinin gelistirilmesi için bir firsat oldugunu vurguladi.

MÜSIAD Diplomatik Iliskiler Komite Baskani Zeki Güvercin, programin, Türkiye ile KEI ülkeleri arasindaki iliskilerin gelistirilmesi ve uluslararasi ticaret diplomasisi faaliyetlerini artirmayi, sehirlerin markalasmasini ve gastronomi turizmini tesvik açisindan önemli sonuçlari olacagini kaydetti.

Toplantida söz alarak görüslerini ve MÜSIAD'dan beklentilerini dile getiren diplomatik misyon temsilcileri de, ülkelerin ticaret ve diplomasi alanlarinda daha da yakinlasmasi ve MÜSIAD'in bu gibi çalismalara devam etmesi geregi temennisinde bulundu.

- Kapsamli yatirim firsatlari ele alindi

Program kapsaminda gerçeklestirilen "B2B Is Gelistirme Programi ve Ticaret Ataseleri Ülke Sunumlari Toplantisi", Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed H. Aslan'in ev sahipliginde düzenlendi.

Üniversitenin konferans salonunda yapilan toplantida, KEI üyesi ülkelerin ticaret ataseleri, MÜSIAD üyesi is insanlarina kendi ülkeleriyle ilgili yatirimcilari ilgilendiren is ve yatirim firsatlari hakkinda sunum gerçeklestirdi.

Ülke sunumlarinin ardindan konferans salonunun fuaye alaninda ürünlerini sergileyen 40'a yakin MÜSIAD üyesinin standi ziyaret edildi.

- Heyet, TOGG'u da ziyaret etti

Etkinlige katilan heyet, program kapsaminda, Bilisim Vadisi'ndeki Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu'nun merkezini de ziyaret etti.

TOGG Genel Müdür Yardimcisi Talin Yildiz ev sahipliginde gerçeklesen ziyarette, yerli araç ve teknoloji merkezi hakkinda misafirlere bilgi verildi. TOGG ziyareti sonrasi PIMTAS Plastik ziyaret edildi.

Programin sonunda Darica Belediye Baskani Muzaffer Biyik'in ev sahipliginde yabanci misyon temsilcilerinin onuruna yemek verildi. Türk mutfaginin "nadide" lezzetlerinin ikram edildigi gecede, gastronomi turizmi ve Anadolu lezzetleri hakkinda katilimcilarla bilgiler paylasildi.
Kaynak: AA