Kapatilan Mopak Isçileri Eylem Yapti

Mugla’nin Dalaman ilçesinde faaliyet gösteren Mopak Kagit Fabrikasi mühürlenerek, faaliyeti durdurmustu. Ekipler bugün süre verilen bölümlerin mühürleme islemini gerçeklestirdi. Bu arada kapanan fabrikanin isçileri eylem yapti. Isçiler, Dalaman Belediye Baskani, itfaiye ile Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na tepki gösterdiler.

Kapatilan Mopak Isçileri Eylem Yapti
Geçtigimiz Cuma günü baslayan ve söndürülemeyen yangindan dolayi Ortaca ve Dalaman ilçelerinde olusan dumanin hayatin olumsuz etkilenmesine sebep oldugu iddia edilen fabrikaya Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan 12 milyon ceza yazilmis ve kapatilma karari verilmisti. Dalaman Mopak Kagit Fabrikasi’na Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin karari ile yangin sonrasi yapilan incelemeler sonucu ÇED raporunun süresiz iptali ve ruhsat iptali ile para cezasi uygulanmis ve fabrika hakkinda suç duyurusunda bulunulmustu.

Mugla Büyüksehir Belediyesi Zabita Ekipleri, Dalaman Ilçe Emniyet Müdürlügü ile Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’ne bagli ekipler 30 Haziran Çarsamba günü fabrikaya gelerek mühürleme islemi yapmis, bazi bölümler için ise ek süre vermislerdi. Ekipler bugün tekrar fabrikaya gelerek ek süre verilen bölümleri de mühürlediler.

Fabrika yetkililerinin yürütmeyi durdurma yönünde mahkemeye basvurduklari yönünde itirazina yetkililer, mühürleme islemi yapacaklarini, yürütmeye durdurma karari çikarsa ancak o zaman mahkemenin karari yönünde islem yapacaklarini belirttiler.

Isçiler eylem yapti

Bu arada sabah saatlerinde fabrikaya gelen isçiler eylem yapti. Isçiler, Dalaman Belediyesi, Mugla Büyüksehir Belediyesi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile itfaiye ekiplerine tepki gösterdiler.

Geçtigimiz gün açiklamada bulunan Dalaman Belediye Baskani Muhammet Karakus, Mopak’in sahibi Mehmet Ali Molay için, “Ogluna oyuncak yerine fabrika almis” demisti. Isçilerin hedefinde baskan Karakus’ta vardi. “Burasi oyuncak degil, ekmek parasi”, “Isçiler burada, baskan nerede” gibi sloganlar atan isçiler ayrica, “Içimizdeki yangini kim söndürecek”, “Üretemezsek nasil büyürüz", “Burasi oyuncak degil ekmek teknesi” ve “Her fabrika bir kaledir” gibi pankartlar tasiyarak fabrikanin kapanmasina tepki gösterdiler.

Itfaiye ekiplerinin sorumsuz davrandigini söyleyen ve devam eden yanginda itfaiyeyi suçlayan isçilerden Ismail Yilmaz, “Itfaiye arabayi çekip bahçe sular gibi suladi. Böyle bir itfaiye yok, ya bu bir kumpas ya da bunlar isi bilmiyor. Neyin hesabini yapiyoruz, fabrika kapandi. Neden? Yakan itfaiye” ifadelerini kullandi.

Yangin söndürme çalismalari sirasinda dumandan zehirlendigini söyleyen isçilerden Metin Uçak ise, “Ilk zehirlenen insan benim. O zaman bir Allah’in kulu yoktu, aradan 2-3 gün geçti siyasilestirdiler olayi. Itfaiyecilerle burada saatlerce bogustuk, o alevlerin arasina o zaman kimse gelmedi daha sonra rant pesinde kostular. Asil dertleri çevre degil, asil dertleri Dalaman’i ekmeksiz birakmak bunlarin” diye konustu.

Itfaiyenin 25 dakikada geldigini, zamaninda müdahale edilseydi yanginin söndürülecegini iddia eden Metin Uçak, “25 dakika sonra gelirseniz orada kepçede yanar, insanlar da ölür, böyle günahsiz insanlar da kötü havayi solumak zorunda kalir. Bunun suçlusu buradaki çalisan insanlar mi? 25 Haziran tarihinde çikan yanginda helikopter 2 sorti daha yapsaydi sönerdi. Asagidan yalvardik. 2 sorti daha yapsaydi ne Dalaman, ne Mopak bunu çekiyor ne de biz bu aciyi çekiyorduk. O zaman asagida kimyasal madde yoktu. Helikopterler ilk çalistiginda ormanlik bölgede gerekli sogutmayi yapmadilar. Bir tane küçücük kazan kadar itfaiye biraktilar bizim itfaiyemiz onun 2 kati büyüklügünde” diye konustu.

Eylemde bazi isçilerde kendilerine sahip çikmayan bölge halkina tepki gösterdi.
Kaynak: İHA