Israil'den Özel Bakima Ve Tedaviye Muhtaç 17 Yasindaki Filistinli Çocuga 'Idari Tutukluluk' Eziyeti

Kronik bir sinirkas hastaligi bulunan Amal Urabi, herhangi bir suçlama yöneltilmeden aylardir hapiste tutuluyor Baba Muammer Urabi: 'Myastenia gravis hastasi olan oglumuzun özel bakim ve tedaviye ihtiyaci var, ancak bu Israil hapishanelerinde saglanamiyor' 'Isgalciler, Filistinlilerin çocuklugunu ve çocuklarin psikolojilerini etkilemeyi hedefliyor. Bu bize, isgale son vermekten baska kurtulus olmadigini hatirlatiyor'

KAYS EBU SEMRA - Isgal altindaki Bati Seria'daki Calazun Mülteci Kampi'nda yasayan Filistinli Urabi ailesi, aylardir Israil hapishanesinde tutuklu bulunan 17 yasindaki hasta ogullari Amal'in hayatindan endise ediyor.

Israil güçleri Amal Urabi'yi 21 Ocak'ta gözaltina aldi. Herhangi bir suçlama yöneltilmeyen Filistin çocuk hakkinda önce 6 ay "idari tutukluluk" karari çikarildi, ardindan birtakim çabalar sonucu bu süre 4 aya indirildi. Ancak Israil, mayis ayinda idari tutuklulugun 4 ay daha uzatilmasina karar verdi.

Vücudun iskelet kaslarinin çesitli derecelerde zayiflamasina neden olan kronik bir sinir-kas hastaligi bulunan Amal'in ailesi, ogullarinin hayatina ve saglik durumuna iliskin endiseler tasiyor.

Urabi ailesi, tutuklanmasindan bu yana ogullarini ziyaret edemedi. Aile, Amal'in saglik ve psikolojik durumu hakkinda sadece avukatlar ve insan haklari örgütleri araciligiyla bilgi alabiliyor.

- "Özel bakima ihtiyaci var"

AA muhabirine konusan baba Muammer Urabi, "Myastenia gravis hastasi olan oglumuzun özel bakim ve tedaviye ihtiyaci var, ancak bu Israil hapishanelerinde saglanamiyor." dedi.

Urabi, hastaligin Amal'in kasilmalar yasamasina ve konsantre olamamasina yol açtigini ve bu durumun ogullarinin hayati için gerçek bir tehlike olusturdugunu söyledi.

Insan haklari örgütlerinin Amal'i ziyaret ettigini dile getiren Urabi, bu örgütlerin ogullarinin "cezaevinde kalmaya ve tutukluluk kosullarina dayanamayacagina, hastaliginin psikolojik durumuyla yakindan ilgili olduguna" iliskin raporlar yayimladigini aktardi.

Urabi, oglunun hayatindan Israil yönetiminin sorumlu oldugunu belirterek, acilen serbest birakilmasi çagrisinda bulundu.

Amal'in hayatiyla ilgili endiseli oldugunu her firsatta yineleyen baba Urabi, oglunun birkaç kez Ramle Hapishane Hastanesine nakledildigini ve kendisine tam tedavi imkani saglanmadiginin görüldügünü kaydetti.

Amal'in Israil hapishanelerindeki en genç idari tutuklu oldugunu vurgulayan Urabi, oglunun gizli bir dosya kapsaminda "isgalci devlete tehdit olusturdugu" iddiasiyla alikonuldugunu söyledi.

- "Amal ne gibi bir tehlike teskil ediyor?"

"Askeri açidan en güçlü ülkelerden olan Israil için bir çocugun tehlike arz etmesinin trajikomik olduguna" isaret eden Urabi, "Amal ne gibi bir tehlike teskil ediyor olabilir?" diye sordu.

Urabi, "Isgalciler, Filistinlilerin çocuklugunu ve çocuklarin psikolojilerini etkilemeyi hedefliyor. Bu bize, isgale son vermekten baska kurtulus olmadigini hatirlatiyor." diye konustu.

Amal'in moralinin hastaligina ragmen yüksek oldugunu ve isgalin onu yenemedigini vurgulayan Filistinli baba, uluslararasi insan haklari kurumlarini Amal basta olmak üzere tüm Filistinlilerin serbest birakilmasi için harekete geçmeye çagirdi.

Uluslararasi Çocuklari Savunma Hareketi, yaptigi yazili açiklamada, "Amal'in nefes darligi çektigini ve muayeneden sonra gögüs ve solunum sisteminde saglik sorunlari tespit edildigini" bildirmisti.

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayali 1 ila 6 ay alikoyabiliyor.

Tutuklunun, "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadinda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yila kadar uzatabiliyor.
Kaynak: AA