Hong Kong'un Çin'e Devredilmesini Protesto Etmek Yasaklandi

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde, sehir yönetiminin Çin'e devrinin yil dönümünde düzenlenen geleneksel protestolar yasaklandi.

Polis, 1997 yili devir teslimi münasebetiyle demokrasi yanlisi mitinglerin yapildigi Victoria Park'i kapatarak, insanlari kapali alana girmeleri veya o bölgede kalmalari halinde yargilanabilecekleri konusunda uyaran flamalar asti.

Hong Kong Bas Sekreteri John Lee, Pekin tarafindan demokrasi yanlisi mitingleri bastirmak için dayatilan ulusal güvenlik yasasini savunarak, istikrari saglamak üzere gelecek yil bu yasanin daha fazla kullanilacagini söyledi.

John Lee, ulusal güvenlik yasasinin insan haklarina saygi gösterilmesini sart kostugunu ve insanlarin basin ve toplanma özgürlügünden yararlanmalarina izin verdigini ifade etti.

Bölgede ulusal güvenlik yasasi kapsaminda büyük ölçekli gösteriler yasaklanirken, birçok aktivist ve gazeteci tutuklandi ya da Hong Kong'u terk etmek zorunda kaldi.

Yetkililer, son iki yildir kanli Tiananmen Meydani baskini anmalari ve Hong Kong'un Çin'e devredilmesi protestolari da dahil birçok gösteriyi, salgin ve sosyal mesafe gerekçesiyle yasaklamisti.

- Hong Kong'da yürürlüge giren Ulusal Güvenlik Yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran 2020'de oy birligiyle kabul edilen yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar kitlesel eylemlere sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyordu.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, siyasetçiler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilmis, bu kapsamda 100’den fazla muhalif hakkinda sorusturma baslatilmisti.

Kaynak: AA