Filistin Adalet Bakani, Muhalif Aktivist Benat'in Ölümünün 'Dogal' Olmadigini Açikladi

Filistin Adalet Bakani Muhammed Fehd es-Selalde, Filistinli muhalif aktivist Nizar Benat'in fiziksel siddete maruz kaldigini ve gözaltindayken gerçeklesen ölümünün dogal olmadigini söyledi.

Benat'in ölümüyle ilgili olusturulan sorusturma komisyonunun baskanligini da yapan Selalde, yürütülen sorusturmayla ilgili Filistin Devlet Televizyonuna açiklamalarda bulundu.

Adli tip kurumundan alinan ilk raporda Benat'in bedeninin pek çok yerinde siddete maruz kaldigini gösteren bulgular tespit edildigini kaydeden Selalde, "Benat, vücudunun her yerinden darp aldi, Koruyucu Güvenlik Müdürlügüne götürülürken bayginlik geçirdi, bilincini kaybetmis gibiydi. Bunun üzerine güvenlik güçlerinin araciyla Prenses Aliye Hastanesine (Hebron Hastanesi) nakledildi ama oraya vardiginda ölmüstü." dedi.

Selalde, sorusturma komisyonunun, video kayitlari ve alinan ifadeler neticesinde, Benat'in evden güvenlik güçleriyle canli çiktigi ancak yolda öldügü sonucuna vardigini kaydetti.

"Ölüm sebebinin ilk belirlemelere göre, akut kalp ve akciger yetmezligine neden olan travmatik sok" oldugunu belirten Selalde, ölümünün dogal olmadigini dile getirdi.

Selalde, hazirladiklari raporu Basbakan Muhammed Istiyye'ye sunduklarini, onun da gerekli hukuki prosedürün uygulanmasi için raporu askeri yargi baskanina sundugunu aktardi.

Bundan sonraki süreçte askeri savciligin sorusturmayi üstlenecegini ve süpheliler hakkinda iddianame hazirlama ve adil yargilama sürecinin yürürlükteki mevzuata göre isleyecegini vurgulayan Selalde, yasananlarin Filistin yönetiminin uyguladigi bir yöntem degil bireysel bir vaka oldugunu sözlerine ekledi.

Filistinli muhalif aktivist Benat, isgal altindaki Bati Seria'nin El Halil kentinde 24 Haziran'da sabaha karsi Filistin güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alindiktan kisa süre sonra hayatini kaybetmisti.

Filistinli muhalifin ailesi Benat'a iskence yapildigini ve suikasta kurban gittigini savunuyor.

Basbakan Muhammed Istiyye, 44 yasindaki Benat'in ölümünü arastirmak üzere bir komisyon olusturuldugunu açiklamisti.

Kaynak: AA