Endonezya'dan, Java Ve Bali Adalarina Acil Durum Covid-19 Kisitlama Karari

Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo, Bakanlarin ve saglik uzmanlarinin tavsiyeleri üzerine korona virüse (Covid-19) karsi 3 Temmuz’dan 20 Temmuz’a kadar Java ve Bali adalari için genis çapli acil durum Covid-19 kisitlama karari aldigini duyurdu.

Endonezya'dan, Java Ve Bali Adalarina Acil Durum Covid-19 Kisitlama Karari
Korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda artan vakalara karsi Endonezya hükümeti, Java ve Bali adalari için genis çapli acil durum Covid-19 kisitlama karari aldi. Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo düzenledigi basin toplantisinda, Bakanlarin ve saglik uzmanlarinin tavsiyeleri üzerine Covid-19’a karsi 3 Temmuz’dan 20 Temmuz’a kadar Java ve Bali adalari için genis çapli acil durum Covid-19 kisitlama karari aldigini duyurdu. Widodo, "Bakanlardan, saglik uzmanlarindan ve Bölge Baskanlari’ndan bilgi aldiktan sonra, özellikle Java ve Bali için 3 Temmuz - 20 Temmuz arasinda Acil Durum Topluluk Faaliyetleri Kisitlamalarinin Icrasi’ni (PPKM) uygulamaya karar verdim" ifadelerini kullandi.

Endonezya Denizcilik ve Yatirim Koordinasyon Bakani Luhut Pandjaitan ise yaptigi basin açiklamasinda, Endonezya’da Mayis ayinin sonundan bu yana Covid-19 vaka sayilarinda yaklasik yüzde 230’luk bir artis gördügü için bu kisitlamalarin uygulanmasi gerektigini belirtti.

Pandjaitan, "Hazirligimizin en üst seviyede olduguna inaniyorum. Öyleyse simdi bunu siki ve ölçülü bir sekilde uygulamaliyiz. Bu süre içinde günlük Covid-19 vakalarini 10 bin civarina veya 10 binin altina indirebilecegimizi umuyoruz" ifadelerini kaydetti.



Kisitlamalarda 3 farkli kategori uygulanacak

Bakan Pandjaitan, vatandaslarin faaliyetlerinin çalistiklari sektörlere göre kisitlanacagini ve toplamda, "temel", "temel olmayan" ve "kritik" sektörler olmak üzere 3 farkli kategorinin uygulanacagini aktardi. Kisitlama sirasinda kritik sektörlerdeki tüm çalisanlar ofislerinde islerine devam edebilecek. Bu sektörler arasinda, enerji, saglik, güvenlik, lojistik ve ulasim, gida endüstrisi ve petrokimyanin yani sira temel günlük ihtiyaçlari karsilayan kamu hizmetlerinin de yer aldigi kaydedildi. Temel sektörlerin ise, ofiste maksimum yüzde 50 kapasiteyle ve siki saglik protokolleri altinda çalisabilecekken, bu sektörler arasinda finans ve bankacilik, ödeme sistemleri, bilgi ve iletisim teknolojisi, Covid-19 hastalariyla ilgilenmeyen oteller ve ihracat sektörleri yer aliyor. Zorunlu olmayan sektörlerdeki tüm çalisanlar ise evden çalismalarina devam edecek.

Alisveris merkezleri kapali olacak

Baskan Widodo tarafindan alinan kisitlama karari kapsaminda, yemek dükkanlari ve tüm alisveris merkezleri kapali olacak. Bakkallar, süpermarketler, mini marketler ve pazarlar yüzde 50 kapasite ile aksam 20.00’ye kadar, eczaneler ise 24 saat açik olacak. Kisitlamada tüm ögrencilerin evden çalismasi gerekirken. Ibadet yerleri, spor tesisleri ve park gibi kamu tesisleri kapali kalacak. Dügünler yemeksiz olarak en fazla 30 kisi ile gerçeklestirilebilirken, toplu tasima araçlari en fazla yüzde 70 kapasite ile hizmet verecek. Uçak, otobüs veya trenle seyahat etmek isteyenlerin ise, en az 1 doz Covid-19 asisi ile asilanmis olmasi ve asi kartlarini ibraz yetkililere etmeleri gerekecek. Ayrica, uçaga binmeden 2 gün öncesinde yapilmis bir negatif PCR testine sahip olmalari zorunlu olacak.

Endonezya’da 4 ayri tehlike seviyesi uygulanacak

Birçok kentte Covid-19 vakalarinda yasanan ani artisa ragmen PPKM, yalnizca Java ve Bali’de 3. ve 4. seviye olarak siniflandirilan bölgelerde uygulanacak. Hükümet yetkilileri tarafindan yapilan açiklamada, Endonezya genelinde en güvenli bölgelerin 1. Seviye, Covid-19’un bulasma riskinin en yüksek oldugu bölgelerin ise 4. seviye olarak 4 ayri düzeye siniflandirildigi kaydedildi. Seviyelerin, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) yönergelerine göre belirlendigi ve 100 bin kiside günlük 50 vakanin kayda geçtigi bölgelerin 4. seviye olarak kabul edilecegi ifade edildi. Java ve Bali’de ise 4. seviye olarak siniflandirilan 48 bölge veya kent oldugu belirtilirken, 74 bölge veya kentin 3. seviye olarak siniflandirildigi kaydedildi.

Son 24 saatte 24 bin 836 yeni vaka

Endonezya’da son 24 saatte 24 bin 836 kiside Covid-19 tespit edilmesi ile toplam vaka sayisi 2 milyon 203 bin 108’e ulasirken, 504 kisinin hayatini kaybetmesi ile toplam can kaybi ise 58 bin 995’e yükseldi.
Kaynak: İHA