Dogal Güzellikleriyle Ünlü Kastamonu Normallesme Sürecinde Ziyaretçilerini Bekliyor

'Dünyanin en derin ikinci kanyonu' olarak gösterilen Valla Kanyonu, bir ucundan diger ucuna 3 kilometre uzunlugundaki ahsap platformla geçilen Horma Kanyonu ile Ilica Selalesi'nin yani sira dünyanin en büyük dördüncü magarasi olarak bilinen Ilgarini Magarasi bulunan Pinarbasi ilçesi, Küre Daglari'nin muhtesem dogasiyla ziyaretçilerine güzel bir tatil süreci vadediyor Pinarbasi Belediye Baskani Senol Yasar: '1 Temmuz'da kisitlamalarin kalkmasiyla ziyaretçi akinina ugrayacagimizi düsünüyoruz'.

Dogal Güzellikleriyle Ünlü Kastamonu Normallesme Sürecinde Ziyaretçilerini Bekliyor
ÖZGÜR ALANTOR - Pek çok dogal güzelligi bünyesinde barindiran Kastamonu'nun Pinarbasi ilçesi, normallesme sürecinde ziyaretçilerini bekliyor.

"Dünyanin en derin ikinci kanyonu" olarak gösterilen Valla Kanyonu, bir ucundan diger ucuna 3 kilometre uzunlugundaki ahsap platformla geçilen ve adeta dogal akvaryumu animsatan Horma Kanyonu, bölgede doga harikasi olarak taninan Ilica Selalesi ve dünyanin en büyük dördüncü magarasi olarak bilinen Ilgarini Magarasi'nin bulundugu Pinarbasi ilçesi, ziyaretçilerin begenisini topluyor.

Yaklasik 12 kilometre uzunlugunun yani sira derinligi yer yer 1100 metreyi bulan, pek çok risk barindirmasi nedeniyle geçisi en zor kanyonlar arasinda gösterilen Valla Kanyonu, Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlügünce insa edilen burgulu seyir teraslari ile ziyaretçileri cezbediyor.

Muratbasi köyü Kanliçay mevkisinden girilen Valla Kanyonu'ndan, geri dönmek mümkün olmadigindan ancak 12 kilometre yürüdükten sonra Cide ilçesine bagli Loç Vadisi'nden çikilabiliyor.

Ilçe merkezine 3 kilometre uzakliktaki Küre Daglari arasindan çikan Zari Çayi'nin yüzyillara uzanan yolculugu sirasinda olusan Horma Kanyonu ise son olarak kayalara çivilerle monte edilen 3 kilometrelik ahsap platformla bir ucundan diger ucuna kadar yürüyerek geçilebilir hale getirildi.

Ahsap platform üzerinden geçerken kanyonun tüm güzelliklerini görmek mümkün. Horma Kanyonu, amatör seviyedeki kanyon sporcularinin geçmesi için oldukça uygun.

Kanyonu geçtikten sonra Ilica Selalesi'ne ulasan suyun 10 metre yükseklikten dökülmesiyle olusan dogal havuz da özellikle yaz günlerinde serinlemek isteyenlerden yogun ilgi görüyor.

Pinarbasi Belediye Baskani Senol Yasar, AA muhabirine, DKMP tarafindan son yapilan yatirimlarla bölgenin cazibesinin arttigini söyledi.

Pinarbasi'nin doga turizminde adindan söz ettiren bir yer oldugunu vurgulayan Yasar, "Doga turizmi anlaminda Bati Karadeniz'de her gelenin begendigi bir ilçe Pinarbasi. Dünyanin dördüncü büyük magarasi burada. Ayni güzergahta Mantar Magarasi ve Ejder Kuyusu Magarasi bulunuyor. Dünyanin en derin ikinci kanyonu burada. Türkiye'de baska yerde örnegi olmayan, içinde 3 kilometrelik yürüyüs yolunun bulundugu dogal akvaryum niteligindeki Horma Kanyonu Pinarbasi'nda. Zari Çayi'nin döküldügü sakli cennet dedigimiz selale burada." ifadesini kullandi.

Normallesme döneminde yogun ziyaretçi beklediklerini aktaran Yasar, "Bu kadar dogal güzelligin oldugu Pinarbasi'na insanlarin gelmek isteyecegini düsünüyoruz. 1 Temmuz'da kisitlamalarin kalkmasiyla ziyaretçi akinina ugrayacagimizi düsünüyoruz. Herkesi buraya bekliyoruz." dedi.

Bölgeyi ziyaret eden Nursel Öztürk de Pinarbasi'na ilk kez geldigini dile getirerek söyle konustu:

"Çok keyifli ve güzel bir yer. Ahsaptan yapilan yürüyüs yolundan ailenizle çok güzel vakit geçireceginiz bir ortam. Kanyonun içi harika. Bazi yerleri çok derin oldugu için adrenalin çok yükseliyor ama insan bu dogal güzellik içinde çok güzel vakit geçiriyor. Hemen ardindan gelen Ilica Selalesi'nden asagiya akan su, insani dinlendiriyor."

Kaynak: AA