Disisleri Bakani Çavusoglu, KKTC Cumhurbaskani Tatar'la Ortak Basin Toplantisinda Konustu (2) Açiklamasi

'Cenevre toplantisi Kibris meselesinde bir dönüm noktasi oldu. Artik bir dönem kapandi ve yeni bir dönem baslamis oldu. Kibris Türk tarafi Cenevre'de gerçekçi, yeni ve sonuç odakli bir öneri gündeme getirdi' '(Kapali Maras karari) BM Güvenlik Konseyi kararlarini ihlal etmemistir, etmeyecektir atilan adimlar. Ayni sekilde mülkiyet haklarini da ihlal etmemistir. Bu konuda KKTC'nin atacagi her türlü adima destegimiz tamdir' '(GKRY'nin sondaj faaliyetlerine baslayacagini açiklamasi) Gerek AB'nin gerek BM'nin Rum kesimine su mesaji vermesi gerekiyor, hakça gelir paylasimi olmadan atilacak her bir adima karsi KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti gerekli adimlari atacaktir'

Disisleri Bakani Çavusoglu, KKTC Cumhurbaskani Tatar'la Ortak Basin Toplantisinda Konustu (2) Açiklamasi
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Cenevre'deki Kibris görüsmelerinin bir dönüm noktasi niteliginde olduguna vurgu yaparak, "Artik bir dönem kapandi ve yeni bir dönem baslamis oldu. Kibris Türk tarafi Cenevre'de gerçekçi, yeni ve sonuç odakli bir öneri gündeme getirdi. 1960'ta kazandigi egemen esitligi ve esit statünün tescil edilmesini talep etti." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'la Lefkosa'daki Cumhurbaskanliginda yapilan görüsmenin ardindan düzenlenen basin toplantisinda konustu.

Tatar ve Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu'nun Antalya Diplomasi Forumu'ndaki (ADF) temaslarinin basarili geçmesinden duydugu memnuniyeti dile getiren Çavusoglu, "Sizin buraya katilmanizdan rahatsiz olanlar oldu, evet. Esasen, bunlarin rahatsizligi bizim Cenevre'de de ortaya koydugumuz tezi destekliyor." dedi.

Herkesin özgürce düsüncesini söyleyebilecegi, herkesin davet edildigi gayri resmi bir forum olan ADF'ye Kibris Türk halkinin temsilcilerinin katilmasina ve düsüncesini paylasmasina tahammül edemeyenlerin oldugunu belirten Çavusoglu, "Hatta baskalarina da katilmayin diye telefon da açtilar. Esasen bu, bunu yapanlari küçültücü bir davranistir. Gerçek yüzlerini insallah bu arkadaslarimiz da görmüs. Bu telefonlardan son derece rahatsiz olduklarini Avrupali dostlarimiz da bize söylediler." ifadelerini kullandi.

- "Cenevre toplantisi Kibris meselesinde bir dönüm noktasi oldu"

Çavusoglu, Cenevre'de düzenlenen gayriresmi toplantidan sonraki gelismeleri degerlendirdiklerini belirterek söyle devam etti:

"Cenevre toplantisi Kibris meselesinde bir dönüm noktasi oldu. Artik bir dönem kapandi ve yeni bir dönem baslamis oldu. Kibris Türk tarafi Cenevre'de gerçekçi, yeni ve sonuç odakli bir öneri gündeme getirdi. 1960'ta kazandigi egemen esitligi ve esit statünün tescil edilmesini talep etti. Müzakerelerin ancak bundan sonra baslayabilecegini de gerek BM'ye gerekse tüm dünyaya ilan etmis oldu."

Kibris konusunda kalici çözümün ancak bu çerçevede mümkün olabilecegini söyleyen Çavusoglu, Rum tarafina ve uluslararasi topluma bu firsati iyi degerlendirmeleri yönünde çagrida bulundu.

- Kapali Maras konusu

Çavusoglu, KKTC temaslarinda Kapali Maras ve hidrokarbon kaynaklarin paylasimi konularini da ele aldiklarini belirterek, "Biz Kibris'ta iki halkin da yararini gözeten her türlü girisime destek verdik ve destek verecegiz." dedi.

Kapali Maras bölgesinde Rum mülk sahiplerinin açilim sürecini ilgiyle takip ettiklerini, hatta basvuru sayisinin arttigini da dile getiren Çavusoglu, "Maras açilimi herkese söyledigimiz gibi seffaf ve hukuki çerçevede olacaktir. BM Güvenlik Konseyi kararlarini ihlal etmemistir, etmeyecektir atilan adimlar. Ayni sekilde mülkiyet haklarini da ihlal etmemistir. Bu konuda KKTC'nin atacagi her türlü adima destegimiz tamdir." diye konustu.

- "Hakça gelir paylasimi olmadan atilacak her adima karsi KKTC ve Türkiye gerekli adimlari atacaktir"

Çavusoglu, toplantinin soru cevap kisminda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Cenevre'de yapilan Kibris konulu 5+BM toplantilarinda getirdigi Kibris özel temsilcisi atama önerisine yönelik açiklamada bulundu.

Yapilan toplantilarin amacinin ortak bir zemin olup olmadigini görmek oldugunu ifade eden Çavusoglu, "Su ana kadar yaptigimiz çalismalarda henüz ortak bir zemin yok." derken Guterres'in Kibris Özel Danismani Jane Holl Lute'un bu yaptigi görüsmelerle bu zeminin olup olmadigini tespit etmeye çalistigini söyledi.

Çavusoglu, özel temsilci konusunun Cenevre'de gündeme gelmesi üzerine Guterres'e bunun kabul edilmeyecegini söylediklerini de vurguladi.

GKRY Enerji Bakani Natasa Pilidou'nun sondajlara devam etme kararini açiklamasina da deginen Çavusoglu, "Burada gerek AB'nin gerek BM'nin Rum kesimine su mesaji vermesi gerekiyor, hakça gelir paylasimi olmadan atilacak her bir adima karsi KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti gerekli adimlari atacaktir." diye konustu.

Geçmiste Türkiye'nin ve KKTC'nin telkinlerine ragmen GKRY'nin sismik arastirma ve sondaj çalismalarina devam ettigini hatirlatan Çavusoglu, "Biz de sahaya indik. KKTC'nin haklarini savunmak ve tabii ki kendi kita sahanligimizda Türkiye Cumhuriyeti'nin haklarini savunmak için sismik arastirma ve sondaj gemilerimizi sahaya sürdük ve çalismalar yaptik. Burada yapilmasi gereken sey hakça paylasim." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, "Cumhurbaskanimizin konferans teklifi masadadir, KKTC'nin de hakça gelir paylasimi konusunda teklifi masadadir. Gereken esnekligi de göstermistir. Bu çerçevede adim atilirsa problem yok. Aksi takdirde biz de geregini yapariz." degerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA