Brent Petrolün Varili 74,72 Dolar

Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 74,72 dolardan islem görüyor.

Dün 75,60 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 74,62 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.39 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,13 artisla 74,72 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,67 dolardan alici buldu.

Dünyanin en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ticari ham petrol stoklarindaki düsüsün ülkede talebin yüksek seyrettigi algisini güçlendirmesi fiyatlarin kismi yükselisinde etkili oldu.

ABD Enerji Enformasyon Idaresinin verilerine göre, ülkenin ticari ham petrol stoklarinda geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklasik 6 milyon 700 bin varille beklentinin üzerinde düsüs gerçeklesti. Piyasa beklentisi, stoklarin 4 milyon 460 bin varil azalacagi yönündeydi.

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stoklarinda ise yaklasik 1 milyon 500 bin varille beklentilerin aksine artis yasandi.

Piyasalar, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasina iliskin bugün gerçeklestirecegi toplantiya odaklandi.

Uzmanlar, Suudi Arabistan'in küresel petrol talebinin kirilganligi nedeniyle daha temkinli bir yaklasim sergilemesini beklerken, Rusya'nin mevcut talep görünümü ve yüksek petrol fiyatlari nedeniyle üretim artisina devam edilmesini isteyen ülkelerin basini çekecegi görüsünde.

Norveç merkezli bagimsiz enerji arastirma kurulusu Rystad Energy Petrol Piyasalari Analisti Louise Dickson, talebin yüksek seyrettigi agustos ayinda OPEC+ grubunun, talep ihtiyacini karsilamak ve piyasayi dengede tutmak için teorik olarak üretimini günlük en az 1 milyon 500 bin varil artirmasi gerektigini söyledi.

Ara sezonun yaklastigi göz önüne alindiginda, piyasayi dengede tutmaya çalisan grubun bu kadar cesur bir arz hamlesi yapmasinin pek olasi olmadigini belirten Dickson, "Bunun yerine, OPEC+ grubunun devasa kesintiler yaparak küresel arz yönetiminde ipleri eline aldigi Mayis 2020'den bu yana gösterdigi temkinli yaklasima uyumlu olarak daha makul bir arz artisi bekliyoruz." ifadesini kullandi.

Grup, 1 Nisan'daki toplantisinda mayis, haziran ve temmuz için günlük petrol üretimini kademeli olarak artirma karar almisti.

Öte yandan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarinin olusturdugu talep belirsizligi ise fiyatlar üzerinde baski olusturmaya devam ediyor.

Dünya genelinde Kovid-19'un "Delta" varyantinin yayiliminin hizlanmasi yeni bir dalgaya yol açabilecegi endiselerini artirirken, bu kapsamda birçok ülkede tekrar alinan karantina önlemleri ile seyahat kisitlamalarinin yeniden gündeme gelmesi petrol talebi görünümünü olumsuz etkiliyor.

Brent petrolde teknik olarak 75,07 ile 75,57 dolar araliginin direnç, 74,57 ile 74,07 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA