Borsa Günü Yükselisle Tamamladi

Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,21 deger kazanarak günü 1.372,78 puandan tamamladi.

BIST 100 endeksi, önceki kapanisa göre 16,45 puan artarken, toplam islem hacmi 11 milyar lira seviyesinde gerçeklesti.

Bankacilik endeksi yüzde 1,48 ve holding endeksi yüzde 2,04 deger kazandi. Sektör endeksleri arasinda en fazla kazandiran yüzde 3,22 ile ulastirma, en çok kaybettiren ise yüzde 0,78 ile menkul kiymet yatirim ortakligi oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), Türk lirasi zorunlu karsiliklarin döviz cinsinden tesis edilmesi imkani azami oranini yüzde 20'den yüzde 10'a düsürürken, döviz cinsinden mevduat ve katilim fonuna uygulanan zorunlu karsilik oranlarini tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artirdi. Yapilan degisiklikler ile ilk asamada Türk lirasi cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin yaklasik 2,7 milyar dolar artmasi bekleniyor.

Analistler, TCMB'nin zorunlu karsilik oranlari düzenlemesinin piyasalar üzerinde önemli bir etki yapmasinin beklenmedigini aktararak, Kovid-19'un delta varyanti ve para politikalarinin seyri açisindan ipucu verecek her türlü veri ve sözle yönlendirmenin gündemin odaginda kalmaya devam edecegini söyledi.

Yarin yurt içinde ihracat rakamlari, yurt disinda ise Avrupa Merkez Bankasi Baskani Christine Lagarde'in açiklamalari, ABD'de açiklanacak istihdam raporu, fabrika siparisleri ve Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi'nin takip edilecegini bildiren analistler, BIST 100 endeksi için 1.350 puanin destek, 1.390 seviyesinin direnç konumunda bulundugunu kaydetti.

Kaynak: AA