BDDK, Kredi Karti Taksit Sürelerinde Ve Tasit Kredilerinde Makro Ihtiyati Tedbirler Aldi

Makro ihtiyati tedbirler kapsaminda kredi kartlarinda taksitlendirme süreleri kuyum, mobilya ve elektrikli esya alimlarinda 3'er ay düsürüldü Tasit alimlarinda kredi vade sinirlari nihai fatura degerlerine göre 12'ser ay indirildi.

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), makro ihtiyati tedbirler kapsaminda kredi kartlarinda taksitlendirme sürelerini kuyum, mobilya ve elektrikli esya alimlarinda 3'er ay düsürürken, tasit alimlarinda kredi vade sinirlarini nihai fatura degerlerine göre 12'ser ay indirdi.

BDDK'dan yapilan açiklamaya göre, kredi kartlarinda taksitlendirme sürelerinin, basili ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda 6 aydan 3 aya, mobilya ve elektrikli esya alimlarinda 12 aydan 9 aya indirilmesine karar verildi.

Öte yandan televizyon alimlarindaki 3 bin 500 TL sinirinin 5 bin lira olarak belirlenerek, fiyati 5 bin liraya kadar olan televizyon alimlarinda kredi taksit sinirinin 9 ay olarak belirlenmesi, fiyati 5 bin lira ve üzerinde olan televizyon alimlarinda 4 ay olarak uygulanmasina devam edilmesi karari alindi.

- Tasit alimlarinda kredi vadesi kisaldi

BDDK, tasit alimlarinda kredi vadelerinde indirime gitti. Buna göre, nihai fatura degeri 120 bin lira ve altinda olan tasit alimi amaciyla kullandirilan kredilerde vade 60 aydan 48 aya düsürüldü.

Nihai fatura degeri 120 bin liranin üzerinde olup 300 bin liranin üzerinde olmayan tasit alimi amaciyla kullandirilan kredilerde vade siniri 48 aydan 36 aya indirildi. Nihai fatura degeri 300 bin liranin üzerinde olup 750 bin liranin üzerinde olmayan tasit alimi amaciyla kullandirilan kredilerde vade 36 aydan 24 aya çekildi.

Nihai fatura degeri 750 bin liranin üzerinde olup 1 milyon 500 bin liranin üzerinde olmayan tasit alimi amaciyla kullandirilan kredilerde vade 24 aydan 12 aya indirildi.

- Kredi tutarinin tasitin degerine orani yeniden düzenlendi

BDDK, tasit teminatli krediler hariç, tüketicilere binek araç edinimi amaciyla kullandirilacak tasit kredilerinde veya yapilacak finansal kiralama islemlerinde, kredi tutarinin tasitin degerine oraninda da düzenleme yapti.

Buna göre, nihai fatura degeri 120 bin lira ve altinda olan tasitlar için söz konusu oranin mevcut sekliyle uygulanmasina devam edilmesine karar verildi.

Nihai fatura degeri 120 bin liranin üzerinde olup 300 bin liranin üzerinde olmayan tasitlar için oranin yüzde 50'yi asamamasi, nihai fatura degeri 300 bin liranin üzerinde olup 750 bin liranin üzerinde olmayan tasitlar için oranin yüzde 30'un asamamasi karari alindi.

Nihai fatura degeri 750 bin liranin üzerinde olup 1 milyon 500 bin liranin üzerinde olmayan tasitlar için ilgili oranin yüzde 20'yi asamamasina ve nihai fatura degeri 1 milyon 500 bin liranin üzerinde olan tasitlar için oranin yüzde sifir olarak belirlenmesine karar verildi.
Kaynak: AA