Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Hasattan Önce TMO Findik Alim Fiyatlarinin Açiklanmasi Için Çalisma Yapiyoruz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, findikla ilgili iç ve dis piyasalari yakindan takip ettiklerini belirterek, geçmis yillarda oldugu gibi bu yil da hasattan önce Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) findik alim fiyatlarinin belirlenmesine iliskin çalismalarinin devam ettigini söyledi.

Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Hasattan Önce TMO Findik Alim Fiyatlarinin Açiklanmasi Için Çalisma Yapiyoruz'
Bakan Pakdemirli, Karadeniz Bölgesi milletvekilleri ile bir araya gelerek, findikla ilgili gelismeleri görüstü. Türkiye’de Çiftçi Kayit Sistemi’ne kayitli 550 binin üzerinde findik üreticisinin bulundugunu ve yaklasik 740 bin hektar alanda findik tarimi yapildigini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Findik, ülkemizin en önemli tarimsal ürünlerinden birisidir. Dünya findik üretiminin yüzde 65’i ülkemizde gerçeklestiriliyor. Ürettigimiz findigin yüzde 80’i ihraç ediliyor. Her yil sagladigi 2 milyar dolar civarindaki ihracat geliri ile tarimsal ürün ticaretimizin en önemli ürünü olma vasfina sahiptir” dedi.

Bakanlik olarak findik rekoltesinin tespitine yönelik illerde ekiplerin çalistigini, il bazinda rekolte ve maliyet tespit çalismalarinin devam ettigini kaydeden Bakan Pakdemirli, “Iç ve dis piyasalari yakindan takip ediyoruz. Geçmis yillarda oldugu gibi bu sene de hasattan önce TMO findik alim fiyatlarinin açiklanmasi için çalisma yapiyoruz. Böylelikle arzin yogun oldugu dönemde düsük fiyat olusumlarinin önüne geçmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.

TMO’NUN FINDIK ALIM GÖREVI 2021 YILINDA DA DEVAM EDECEK

TMO’nun findik piyasasindaki rolüne de deginen Bakan Pakdemirli, 2006 yilindan bu yana gerek yaptigi müdahale alimlari gerekse satis ve imalat faaliyetleriyle findik sektörünün en önemli paydasi olan TMO’nun saglikli ve sürdürülebilir bir piyasa ortami olusturulmasina yönelik önemli katkilar sagladigini ve saglamaya da devam edecegini belirterek, 2021 yilinda da TMO’nun alim görevinin devam edecegine vurgu yapti. TMO’nun 2021 yili alimlarina yönelik personel, depo ve finans yönünden hiçbir sikintisi bulunmadigini belirten Pakdemirli, findik alimlari için bölgede her türlü hazirligin yapildigini da ifade etti.

Kaynak: İHA