Sirnak'ta 'Genç Istihdamin Tesviki Için Teknik Destek Projesi' Toplantisi Yapildi

Dicle Kalkinma Ajansi (DIKA) tarafindan yürütülen Sirnak, Mardin, Batman ve Siirt’te 10 binden fazla gencin faydalanabilecegi, "TRC3 Bölgesi'nde Genç Istihdaminin Tesviki Için Teknik Destek Projesi" toplantisi Sirnak'ta yapildi.

Ilki daha önce Mardin’de yapilan toplantinin ikincisi, Sirnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda gerçeklestirildi.

Burada konusan Sirnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, gençlik ve istihdamin oldugu her projenin kendilerini heyecanlandirdigini söyledi.

Gençlerin bundan sonraki süreçte iyi yönlendirilmesi gerektigini vurgulayan Pehlivan, "Gençlerimizin erken yaslardan itibaren egitilmesi, becerilerinin gelistirilmesi ve bu beceriler dogrultusunda da yönlendirilmesi gerekiyor. Istihdam sahasi mevcut. Yetenekli, becerikli ve vasifli insan yetistirmek gerekiyor. Bu da okullarimizda, üniversitelerimizde bu projelerle atilacak adimlarla olacaktir." diye konustu.

DIKA Genel Sekreteri Ahmet Alanli da ekip ve paydaslar olarak uzun süredir yogunlastiklari projenin hayata geçtigini söyledi.

Toplam bedeli 40 milyon lira olan projeden 10 binden fazla gencin faydalanacagini ifade eden Alanli, sunlari kaydetti:

"Projenin temel amaci, bölgemizde yer alan genç istihdama tesvik saglamak. Bölgede nitelikli personel sikintimiz var. Genç istihdami desteklersek biraz daha niteligi artirmis oluruz. Bu isin içinde sadece DIKA degil, 4 ilimizin üniversiteleri de var. Bu projede, hem issizlere mesleki teknik bilgi veriliyor hem de is verenlere nasil istihdam edilir egitimi veriliyor. Hem kurumsal kapasiteyi artirmaya hem de beseri kapasiteyi artirmaya çalisiyoruz. Girisimcilere ihtiyacimiz var. Bunu saglamak için çalisacagiz. Bir yere bir personel istihdam etmek yerine bir girisimci yetistirirsek onun yanina birden fazla kisi istihdam edebiliriz."

Sirnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M.Emin Erkan ve Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Sindak'in da birer konusma yaptigi programda AB Türkiye Delegasyonu sektör yöneticisi Ahmet Karan da video konferansla baglanarak sunum yapti.

Proje koordinatörü Cleofe Maria Cristina Guardigli de projenin detaylari hakkinda bilgi verdi.

- Proje

Türkiye ve Avrupa Birligi tarafindan ortak finanse edilen, Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi tarafindan imzalanan proje ile 4 ilde farkli alanlarda düzenlenecek mesleki egitimler araciligiyla gençlerin mesleki becerilerinin artirilmasi ve genç istihdaminin desteklenmesi amaciyla yerel aktör ve paydaslarin politika kapasitelerinin iyilestirilmesi hedefleniyor.

TRC3 Bölgesi'nde Genç Istihdaminin Tesviki Için Teknik Destek Projesi, 2023 Haziran ayina kadar devam edecek ve 10 binden fazla genç yararlanabilecek. Proje kapsaminda, en az yüzde 25 genç kadin kotasi uygulanmak suretiyle 15-29 yas arasi issiz gençlere, kamu kurumlarina ve diger yerel paydaslara yönelik çesitli egitim programlari düzenlenecek.

Ayrica, gençlere yönelik girisimcilik yarismalari, kariyer rehberligi hizmetleri, üniversitelerde kariyer günleri gerçeklestirilecek, "DIKA ofisleri bünyesinde girisimcilik ve finansal rehberlik yardim masasi" hizmeti verilecek.

Kaynak: AA