Polonya'da Astrazeneca Asisinin Kullanimi Durduruldu

Polonya, asi tedarikinde düzensizlik ve öngörülemezlik nedeniyle AstaraZeneca asisinin kullanimini durdurma karari aldi.

Polonya'da Astrazeneca Asisinin Kullanimi Durduruldu
Polonya, kanda pihtilasmaya sebep oldugu gerekçesiyle bazi ülkeler tarafindan kullanimi durdurulan AstraZeneca asisini kullanimini durdurma karari aldi. Hükümet Stratejik Kaynaklar Ajansi (Rzadowa Agencja Rezerw Strategicznych) tarafindan yapilan açiklamada, AstraZeneca asisinin tedarikinde uzun zamandir gözlemledikleri düzensizlik ve öngörülemezlik nedeniyle söz konusu asinin kullanimini durdurma karari aldiklarini bildirdi.

Ajans, bu kapsamda ilk doz olarak AstraZeneca asisini uygulamayi durdurduklarini, ikinci dozu bekleyen kisilere ise söz konusu dozun kendileri için belirlenen tarihlerde yapilacagini bildirdi. Bugüne kadar 974 bin kisinin iki doz Astrazeneca ile asilandigini, ikinci dozu bekleyen kisi sayisinin ise yaklasik 1 milyon 700 bin oldugunu ifade eden Ajans, stoklarda mevcut tüm AstraZeneca asilarinin ikinci dozu bekleyen kisilere tahsis ettiklerini aktardi.

16 milyon doz asi için anlasma imzalanmisti

Polonya, AstarZeneca firmasiyla geçtigimiz yil 16 milyon doz asi alimi için anlasma yapmisti. Ancak Basbakanlik Ofisi Baskani ve Hükümet Asilama Programi Sorumlusu Michal Dworczyk, 24 Mayis’ta yaptigi açiklamada, söz konusu asinin tedarikinde sürecin basindan beri sorunlar yasandiklarini, bazi asilarin hiç gelmedigini, bazilarinin ise beklenenden çok daha az sayida geldigini ifade etmisti.

Bugüne kadar Polonya’da 22 milyon 737 bin 88 doz asi yapildi. Covid-19’a karsi bir doz asilananlarin sayisi 14 milyon 845 bin 783, iki doz ya da tek dozluk Johnson & Johnson ile asilananlarin sayisi ise 8 milyon 621 bin 29 kisi oldu.
Kaynak: İHA