KKTC'de Karantina Takip Sistemi 'Güvende Kal' Uygulamasiyla Yaklasik 12 Bin Kisiye Bileklik Takildi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda ülkeye girislerde karantinaya alinan kisilerin takibinin elektronik bileklikle yapildigi "Güvende Kal" uygulamasi ve karantina sürecine iliskin basin toplantisi düzenlendi.

Toplantida Saglik Bakani Ünal Üstel, Saglik Bakanligi Müstesari Deren Oygar ve Güvende Kal uygulamasini gelistiren Kuzey Kibris Turkcell Genel Müdürü Murat Küçüközdemir, süreç hakkinda bilgi verdi.

Güvende Kal uygulamasiyla KKTC'ye gelen 11 bin 993 kisiye özel bileklik takildigi belirtildi.

Bakan Üstel, burada yaptigi konusmada, Güvende Kal uygulamasi öncesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif ve temasli kisilerin karantina merkezlerinde toplandigini ve o günün sartlarinda bunu yapmaya mecbur olduklarini belirterek, "Dijital sistemle birlikte inaniyorum ki ülkeye büyük bir yenilik getirdik, insanimiza büyük bir iyilik yaptik, devletimize de büyük bir kazanç sagladik." dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana test sayilarinin artirilmasi, vaka çikan bölgelerde taramanin genisletilmesi, asilamanin devam etmesi ve esnaf ve sektörlerin açiliminin gelistirilmesi ile bugünkü noktaya gelindigine deginen Üstel, vaka sayilarina bakildiginda dünyanin en iyi ülkeleri arasinda olduklarini söyledi.

Daha fazla açilim yapilabilmesi için de asinin gerekliligine deginen Üstel, KKTC'de 22 bin 500 kisinin asilandigini belirterek, temmuz ayi için hedeflerinin toplumun yüzde 60'ini asilamak oldugunu açikladi.

Üstel, dün KKTC'ye Türkiye'den 50 bin Sinovac asisi geldigini, öncesinde de yine Türkiye'den 140 bin asi ulastigini ve Avrupa Birliginden 20 bini Astrazeneca, 10 bini Biontech olmak üzere 30 bin asi geldigini söyledi.

- "Bu salgin bitmemistir"

Bakan Üstel, 1 Temmuz’da Avrupa Birligi’nin Green Pass ve Türkiye’nin e-nabiz ve HES kodu uygulamalariyla entegre olunacagini açikladi.

KKTC halkina uyarida bulunan Üstel, "Bu salgin bitmemistir. Belki bir süre daha devam edecek. Vakalarimizin düsük oldugunu gören insanlarimizda, sanki salgindan kurtulduk gibi bir hava söz konusu. Maske, sosyal mesafe, hijyen kurallarina uyalim, dikkatli davranalim." dedi.

Kuzey Kibris Turkcell Genel Müdürü Küçüközdemir ise gelistirdikleri "Güvende Kal" uygulamasi ile 12 Nisan'dan itibaren KKTC'ye gelenlerle ilgili bileklik uygulamasina geçildigini belirterek, kapasiteleri artirarak ilk basta kisitli sayida dagitilan bilekliklerin, artik her yolcuya takilabildigine isaret etti. Küçüközdemir, süreç içinde kazandiklari deneyimle birlikte, gelen yolcularin kisa sürede karantina kayit islemlerinin, testlerinin ve bileklik takilmasinin gerçeklestirilebildigini kaydetti.

Kaynak: AA