GRAFIKLI - EURO 2020'De F Grubu

1998 FIFA Dünya Kupasi'ni kaldirdiktan sonra 2000'de Avrupa'nin en büyügü olan Fransa, dünya sampiyonu unvaniyla katilacagi EURO 2020'de de ayni basariyi tekrarlamak istiyor Joachim Löw'ün turnuvanin ardindan teknik direktörlügünü birakacagi Almanya, 3'er sampiyonluk ve ikincilikle sampiyona tarihinin en basarili takimi Ilerleyen yasina ragmen golcülügünden bir sey kaybetmeyen Cristiano Ronaldo önderligindeki Portekiz, unvanini korumak için sahaya çikacak Sampiyonadaki en büyük basarisi üçüncülüge 1964'te ulasan Macaristan'in kadrosunda, Fenerbahçeli Szalai ve Kasimpasali Varga da yer aliyor.

16. Avrupa Futbol Sampiyonasi (EURO 2020) F Grubu'nda Fransa, Almanya, Portekiz ve Macaristan mücadele edecek.

Yeni tip koronavirüs salgini nedeniyle bir yil ertelenerek 11 Haziran-11 Temmuz 2021 tarihlerine alinan sampiyonada F Grubu maçlari, Macaristan'in baskenti Budapeste'deki Puskas Arena ve Almanya'nin Münih sehrindeki Allianz Arena'da oynanacak.

Grupta son dünya sampiyonu Fransa Milli Takimi ve son Avrupa sampiyonu Portekiz'in yani sira turnuva tarihinin en basarili takimi Almanya da bulunuyor.

- Sampiyonlugun bir numarali adayi Fransa

Milli takim formasiyla 1998'de dünya, 2000'de ise Avrupa sampiyonlugu yasayan Didier Deschamps'in teknik direktörlügünü yaptigi Fransa, elemelerde Türkiye, Izlanda, Arnavutluk, Andorra ve Moldova'nin bulundugu H Grubu'nda yer aldi.

Çiktigi 10 karsilasmanin 8'ini kazanan, birer beraberlik ve yenilgi alan Fransa, puan kayiplarini Türkiye karsisinda yasadi. Rakip aglari 25 kez sarstigi ve 6 gol yedigi grubu 25 puanla lider bitiren Fransa, sampiyonaya 10. kez katilma hakkini elde etti.

EURO 2016'da ikinciligi elde eden "Maviler" lakapli takim, 1984 ve 2000 yilinda Avrupa sampiyonluguna ulasti. 1998 FIFA Dünya Kupasi'ni kaldirdiktan sonra 2000'de Avrupa'nin en büyügü olan Fransa, son dünya sampiyonu unvaniyla katilacagi EURO 2020'de de ayni basariyi tekrarlamak istiyor.

Daha önceki turnuvalarda Michel Platini, Jean-Pierre Papin, Zinedine Zidane, Thierry Henry gibi unutulmaz isimlerin formasini terlettigi Fransa'nin kadrosunda, Kylian Mbappe, N'Golo Kante, Karim Benzema, Antoine Griezmann ve Paul Pogba öne çikiyor.

Fransa Milli Takimi'nin EURO 2020 kadrosu su isimlerden olusuyor:

Kaleci: Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Olympique Marsilya), Mike Maignan (Lille)

Savunma: Leo Dubois (Olympique Lyon), Pavard (Bayern Münih), Kurt Zouma (Chelsea), Jules Kounde (Sevilla), Raphael Varane (Real Madrid), Clement Lenglet (Barcelona), Presnel Kimpembe (PSG), Lucas Digne (Everton), Lucas Hernandez (Bayern Münih)

Orta saha: N'Golo Kante (Chelsea), Paul Pogba (Manchester United), Adrien Rabiot (Juventus), Corentin Tolisso (Bayern Münih), Thomas Lemar (Atletico Madrid), Moussa Sissoko (Tottenham)

Forvet: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Chelsea), Kylian Mbappe (PSG), Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach), Kingsley Coman (Bayern Münih), Wissam Ben Yedder (Monaco), Antoine Griezmann (Barcelona), Ousmane Dembele (Barcelona)

- Löw, Almanya'dan güzel anilarla ayrilmak istiyor

Almanya Milli Takimi, Joachim Löw'ün teknik direktörlüge getirildigi 2006'dan bu yana Avrupa ikinciligi (2008), dünya üçüncülügü (2010), dünya sampiyonlugu (2014) ve FIFA Konfederasyonlar Kupasi sampiyonlugu kazandi. Bu nedenle EURO 2020, turnuvanin ardindan milli takimdan ayrilacak Löw açisindan farkli bir anlam tasiyor.

Almanya, elemelerde Hollanda, Kuzey Irlanda, Belarus ve Estonya'nin bulundugu C Grubu'nda mücadele etti. 7 galibiyet ve 1 maglubiyetle (30 gol atti, 7 gol yedi) 21 puan toplayan Almanya, grup lideri olarak finallere yükseldi.

EURO 2016'da yari final oynayan Almanya, 2018 FIFA Dünya Kupasi'na grup asamasinda veda ederek hayal kirikligina yol açmisti. Fakat Almanya'nin, 3 sampiyonluk (1972, 1980, 1996) ve 3 ikincilikle (1976, 1992, 2008) Avrupa Sampiyonasi'nin en basarili takimi oldugunu da hatirlatmakta fayda var.

Geçmis yillarda Lothar Matthaus, Gerd Müller, Franz Beckenbauer gibi oyuncularin forma giydigi Almanya'nin kadrosunda, Türk asilli futbolcular Ilkay Gündogan ve Emre Can da yer aliyor.

Almanya Milli Takimi'nin EURO 2020 kadrosu söyle:

Kaleci: Manuel Neuer (Bayern Münih), Bernd Leno (Arsenal), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)

Savunma: Mats Hummels (Borussia Dortmund), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Robin Gosens (Bergamo), Christian Günter (Freiburg), Marcel Halstenberg, Lukas Klostermann (Leipzig), Antonio Rüdiger (Chelsea), Robin Koch (Leeds United), Niklas Süle (Bayern Münih)

Orta saha: Emre Can (Borussia Dortmund), Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Jamal Musiala, Thomas Müller (Bayern Münih), Ilkay Gündogan (Manchester City), Kai Havertz (Chelsea), Toni Kroos (Real Madrid), Jonas Hofmann, Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach)

Forvet: Kevin Volland (Monaco), Timo Werner (Chelsea), Leroy Sane, Serge Gnabry (Bayern Münih)

- Portekiz unvanini korumaya çalisacak

Fernando Santos yönetimindeki Portekiz; Ukrayna, Sirbistan, Lüksemburg ve Litvanya ile beraber B Grubu'nda yer aldigi elemelerde zorlandi. 5 galibiyet, 2 beraberlik, 1 yenilgiyle (22 gol atti, 6 gol yedi) 17 puana ulasan Portekiz, Ukrayna'nin arkasinda 2. olarak EURO 2020'ye gitmeyi hak etti.

2016'da Fransa'ya karsi oynadigi finali uzatmalarda 1-0 kazanarak tarihinin tek Avrupa sampiyonlugunu elde eden Portekiz, 2018-2019 sezonunda ilk defa düzenlenen UEFA Uluslar Ligi'nde de mutlu sona ulasti.

Geçmiste Eusebio ve Luis Figo gibi yildiz oyuncularin forma giydigi Portekiz, 36 yasinda olmasina ragmen golcülügünden bir sey kaybetmeyen Cristiano Ronaldo'nun yanina ekledigi Bruno Fernandes, Diogo Jota, Joao Felix gibi yeni nesil futbolcularla basari arayacak.

Portekiz Milli Takimi'nin EURO 2020 kadrosunda su oyuncular bulunuyor:

Kaleci: Anthony Lopes (Olympique Lyon), Rui Patricio (Wolverhampton), Rui Silva (Granada)

Savunma: ?Joao Cancelo (Manchester City), Nelson Semedo (Wolverhampton), Jose Fonte (Lille), Pepe (Porto), Ruben Dias (Manchester City), Nuno Mendes (Sporting Lizbon), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)

Orta saha: Danilo Pereira (PSG), Joao Palhinha (Sporting Lizbon), Ruben Neves (Wolverhampton), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Moutinho (Wolverhampton), Renato Sanches (Lille), Sergio Oliveira (Porto), William Carvalho (Real Betis)

Forvet: Pedro Goncalves (Sporting Lizbon), Andre Silva (Eintracht Frankfurt), Bernardo Silva (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Juventus), Diogo Jota (Liverpool), Gonçalo Guedes (Valencia), Joao Felix (Atletico Madrid), Rafa Silva (Benfica)

- Macaristan'da Süper Lig'den tanidik yüzler bulunuyor

Italyan teknik direktör Marco Rossi'nin 2018'den beri çalistirdigi Macaristan, elemelerde Hirvatistan, Galler, Slovakya ve Azerbaycan'in bulundugu E Grubu'nda mücadele etti.

4 galibiyet, 4 maglubiyetle 12 puan toplayan Macaristan, fileleri 8 kez havalandirdigi ve kalesinde 11 gol gördügü grubu 4. sirada tamamladi. UEFA Uluslar C Ligi'nde elde ettigi puanla play-off oynamaya hak kazanan Macaristan, finalde Izlanda'yi 2-1 yenerek EURO 2020 biletini aldi.

Final formatinin 4 takimdan olustugu dönemde üçüncülük (1964) ve dördüncülügü (1972) bulunan Macaristan, sampiyonaya 44 yil sonra ilk kez katildigi 2016'da ise son 16 turuna kadar çikti.

Geçmis yillarda Ferenc Puskas gibi dünyanin en iyi futbolcularindan birinin forma giydigi Macaristan'in kadrosunun büyük çogunlugu ülkenin birinci liginde oynuyor. Macaristan, Fenerbahçeli Attila Szalai ve Kasimpasali Kevin Varga'yi da kadrosunda barindiriyor.

Macaristan Milli Takimi'nin EURO 2020 kadrosu söyle:

Kaleci: Peter Gulacsi (Leipzig), Denes Dibusz (Ferencvaros), Adam Bogdan (Ferencvaros)

Savunma: ?Gergo Lovrencsics (Ferencvaros), Endre Botka (Ferencvaros), Adam Lang (Omonia), Akos Kecskes (Lugano), Attila Fiola (Fehervar), Willi Orban (Leipzig), Attila Szalai (Fenerbahçe), Bendeguz Bolla (Fehervar)

Orta saha: Loic Nego (Fehervar), Adam Nagy (Bristol City), Laszlo Kleinheisler (Osijek), David Siger (Ferencvaros), Daniel Gazdag (Philadelphia Union), Andras Schafer (Dunajska Streda) Tamas Cseri (Mezokövesd), Filip Holender (Partizan)

Forvet: Adam Szalai (Mainz), Roland Sallai (Freiburg), Nemanja Nikolic (Fehervar), Kevin Varga (Kasimpasa), Roland Varga (MTK), Szabolcs Schön (Dallas), Janos Hahn (Paks)

- Maç takvimi

15 Haziran (TSI: 19.00): Macaristan-Portekiz (Puskas Arena - Budapeste, MACARISTAN)

15 Haziran (TSI: 22.00): Fransa-Almanya (Allianz Arena - Münih, ALMANYA)

19 Haziran (TSI: 16.00): Macaristan-Fransa (Puskas Arena)

19 Haziran (TSI: 19.00): Portekiz-Almanya (Allianz Arena)

23 Haziran (TSI: 22.00): Portekiz-Fransa (Puskas Arena)

23 Haziran (TSI: 22.00): Almanya-Macaristan (Allianz Arena)
Kaynak: AA