Enderun Çocuklar, 3 Projeyle Teknofest'e Katiliyor

Bagcilar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ögrencilerinin hazirladigi 3 proje, Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali olan Teknofest 2021’e katilmaya hak kazandi. Ögrenciler, ön elemeyi geçen “Sesimi duyan var”, “Yasam frekansi 4.0” ve “Deprem sensörü” projelerinin basarili olacagina inaniyor.

Enderun Çocuklar, 3 Projeyle Teknofest'e Katiliyor
TEKNOFEST Istanbul Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali bu yil 21-26 Eylül 2021 tarihleri arasinda Istanbul’da yapilacak. Türkiye’nin en büyük havacilik festivali olan "Teknofest 2021’e basvuran Bagcilar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ögrencilerinin “Sesimi duyan var”, “Yasam frekansi 4.0” ve “Deprem sensörü” isimli projeleri ön elemeyi geçerek yarisma hakki elde etti.

Bagcilar Enderun Kasifleri isimli ögrenci grubunun hazirladigi “Sesimi duyan var” isimli projede; enkaz altinda kalan kisilerin konumlarinin oda hassasiyetinde tespit edilmesi ve kazazedelerle sesli iletisim kurulmasi amaçlaniyor. Evdeki oda kapi kasalarina monte edilecek üniteler, üzerinde barindiracagi sensörler vasitasiyla odalara giris çikislari takip edecek ve bu bilgiler, “binanin kara kutusu” olarak da adlandirilabilecek bina ana ünitesine ve ilgili kisilere gönderilecektir. Deprem esnasinda arama kurtarma ekipleri, bu bilgilere bina ana ünitesinden ulasabilecekler ve böylece enkaz altindaki kazazedelere hizli bir sekilde müdahale edebilmeleri mümkün olacak.

Insan hayatini etkileyecek projeler

Bagcilar Enderun Pusulasi grubunun “Yasam frekansi” projesinde ise tasarlanan can yelegi, kisi denize düstügü anda aktif olacak ve haberlesme agi sayesinde konum bilgisini ve hayatta kalma durumunu arama kurtarma ekiplerine bildirecek, tasarlanan sistem ile can sallarinin bakimlarini düzenli hale getirecek. Projede kullanilan Endüstri 4.0 teknolojisi, nesneler arasi internet baglantisi ile insanlarin can güvenligini en üst düzeyde tutarak deniz kazalari sonucunda yasanan ölüm oranlarinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Enderun Proje Ekibi’nin “Deprem sensörü” tasarisi da deprem siddetini arttirmadan önce insanlari uyarip gerekli önlemleri almasini saglayacak.

Teknofest’te Bagcilar’i temsil edecek olan Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ögrencilerine basarilar dileyen Bagcilar Belediye Baskani Lokman Çagirici, “Ögrencilerimiz insan hayatini etkileyecek ve topluma fayda saglayacak önemli projeler üretiyorlar. Kendilerini çalismalarindan dolayi tebrik ediyorum. Bu yasta böyle güzel isler yapan çocuklarimiz Insallah ileride büyük teknolojik gelismelere imza atacaklar” dedi.

Enderunlu çocuklar geçen sene de festivale 5 projeyle yer almisti.
Kaynak: İHA