Elazig'da Ögretmenlerden Olusan AKUB Ekibinden Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati

Elazig'da kurulan tamami ögretmenlerden olusan MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri deprem tatbikati gerçeklestirdi.

AFAD ve Il Saglik Müdürlügünce verilen egitimin ardindan belgelerini almaya hak kazanan 30 kisiden olusan AKUB ekibi, Sivrice ilçesinde bulunan AFAD egitim alaninda senaryo geregi, kentte meydana gelen yikici bir deprem sonrasi enkaz altinda kalan yaralilari kurtardi, çikan yangina müdahale etti.

AFAD ve 112 Acil Saglik ekiplerinin de destek verdigi deprem tatbikati gerçegi aratmadi.

Il Milli Egitim Müdürü Feyzi Gürtürk, yaptigi açiklamada AKUB ekibinin bundan böyle göreve hazir oldugunu söyledi.

Ülkenin özellikle deprem ve diger dogal afetler konusunda riskli bir cografyada bulundugunu dile getiren Gürtürk, "24 Ocak 2020 depreminde de kurtarma ekiplerinin ne kadar önemli oldugunu gördük. Bu ihtiyaç üzerine Il Milli Egitim Müdürlügü olarak 30 kisiden olusan arama kurtarma birimimizi kurduk. Ekibimize AFAD ve Il Saglik Müdürlügünce egitimler verildi. Bu egitimin sonunda tatbikatimizi gerçeklestirdik. Gerçekten arkadaslarimiz çok iyi egitim almislar." diye konustu.

Ekip sorumlusu is sagligi ve güvenligi uzmani Güngör Candas, AKUB birimini kurarken ilk olarak 370 kisiye arama ve kurtarma faaliyetlerine yönelik farkindalik egitimi verdiklerini dile getirdi.

Daha sonra bu kisilerden seçilen 30 kisinin AFAD ve Il Saglik Müdürlügü tarafindan ayrica bir egitime tabi tutuldugunu aktaran Candas sunlari kaydetti:

"Kentsel, kimyasal, biyolojik ve radyolojik tehlikeler ile deprem, yangin ve dagcilik konusunda uygulamali ve teorik egitimler verildi. Egitimin sonunda AFAD ile hareket ederek senaryo geregi deprem sonrasi göçük altinda kalanlari kurtarma çalismalarini organize ettik. Ayrica deprem olustuktan sonra kolon altinda kalan kisilere zarar vermeden müdahale yöntemleri gösterildi. Bunlarin yani sira herhangi bir yangin oldugu zaman yangina müdahale yöntemleri de ögretildi."

Kaynak: AA