Egitimcilerden Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati

2021 Afet egitim yili etkinlikleri kapsaminda Milli Egitim Bakanligi tarafindan her ilde olusturulmasi istenen MEB Arama Kurtarma Birligi (AKUB), ögretmen ve memurdan olusan 30 gönüllü, Elazig’da bugün gerçeklestirdikleri son egitimle göreve basladi.

Egitimcilerden Gerçegi Aratmayan Deprem Tatbikati
Milli Egitim Bakanligi ve AFAD Baskanligi ile yapilan protokol çerçevesinde AFAD Il Müdürlügü Arama Kurtarma Teknisyenleri ile koordineli olarak Elazig’da daha önceden gruplar halinde toplamda 30 gün boyunca egitimler verildi.

Verilen bu egitimler neticesinde gönüllülük esasina dayali ögretmen ve personelden olusan 30 kisilik MEM Elazig AKUB ekibi 32 saatlik arama kurtarma egitimi aldi. Bugün Il Milli Egitim Müdürü Feyzi Gürtürk’ün de katilimiyla son olarak Elazig depreminin merkez üssü olan Sivrice ilçesinde AFAD merkezinde enkazda arama-kurtarma tatbikati gerçeklestirdi.

Afet ve acil durumlarda da etkin görev alacak AKUB ekipleri, ihtiyaç duyuldugu her anda AFAD ile koordineli olarak olay yerinde görevlendirilecegi belirtildi.

Olusturulan ekiple gönüllülerin olasi dogal afetlerde etkin olarak sahada bulunabileceklerini belirten Il Milli Egitim Müdürü Feyzi Gürtürk, “ MEM AKUB

ekibimizi kurmus olduk. Elazig Milli Egitim Müdürlügü Arama Kurtarma birimini, 25 arti 5 kisilik ekiple gönüllülük esasina dayali olarak kurduk. Ülkemiz dogal afet konusunda özellikle bölgemizin deprem kusaginda deprem kusaginda olmasi ve bu depremi sikça yasamamiz konusunda en son 24 Ocak 2020 tarihinde merkez üssü Sivrice olan bir deprem yasadik. Bundan mütevellit bu ekibi kurma ihtiyaci duyduk. Ekibimiz her türlü dogal afetlerde ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde gerekirse yurtdisinda hizmet edebilecek kapasitede AFAD egitildi. Bugün burada kendileri tatbikat gerçeklestirdiler” dedi.

Verdikleri egitimlerin son asamasini da basariyla gerçeklestirdiklerini dile getiren Arama Kurtarma Teknisyeni Grup Amiri Süleyman Polat, “Bugünkü programimizda baskanligimizla birlikte Milli Egitim Bakanligi arasinda imzalanan protokol nezdinde milli egitim gönüllü ögretmenlerden olusan AKUB’u yaklasik bir aydir gerek görsel gerekse teknik olarak egitim vermekteyiz. Bu egitimin son asamasi da bugün enkazda yarali çikarma sekilleri ve enkazda nasil çalisacagini makinalarla birlikte arkadaslarimiza görmekteyiz” diye konustu.

Dogal afetler konusunda egitimlerini tamamladiklarini ve kendilerini gelistirerek sahada çalisacaklarini aktaran AKUB’da gönüllü Beden Egitim Ögretmeni Erdinç Uzunoglu, “Tatbikata geldik ve enkaz altinda kalmis yaraliyi çalisiyoruz. Daha sonrasinda yangin tatbikatimiz oldu. Deprem aninda milli egitim müdürlügü olarak 30 kisilik grup halinde arama kurtarma, enkaz kaldirma, deprem aninda müdahalelerde bulunacagiz. Gönüllüler olarak birlik kurduk. Bu birligimizi egitimlerde daha çok gelistirerek Türkiye’ni her yerine gidebilecek konuda olacagiz” seklinde konustu.

Sahinkaya Ortaokulu’nda Matematik Ögretmeni olarak görev yapan gönüllülerden Sibel Kursunatici ise aldiklari egitimler neticesinde olasi bir dogal afette sahada görev yapmak istediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA