Brent Petrolün Varili 72,57 Dolar

Brent petrolün varili, haftanin ilk is gününde uluslararasi piyasalarda 72,57 dolardan islem görüyor.

Dün 72,42 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 72,22 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.02 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,5 artisla 72,57 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 70,44 dolardan alici buldu.

Yaz sezonu dolayisiyla akaryakit talebinin artis göstermesi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi asilama çalismalarinin hiz kazanmasiyla ekonomilerin toparlanmasina iliskin beklentiler fiyatlar üzerinde etkisini sürdürüyor.

ABD Enerji Enformasyon Idaresi (EIA) Haziran 2021 Kisa Dönem Enerji Görünümü Raporu'nda Hindistan basta olmak üzere bazi ülkelerde artan Kovid-19 vaka sayilarina ragmen, küresel petrol talebinin mayista arza göre yüksek kaldigina isaret ederek, bunun küresel ham petrol stoklarinin düsmeye devam etmesine katkida bulundugunu belirtti.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarinda düsüs öngörüsünün ülkede talebin artisa geçtigi algisini güçlendirmesi de fiyatlarin yükselisini destekledi. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün öngörüsüne göre, ABD'nin ticari ham petrol stoklarinda geçen hafta bir önceki haftaya göre 2 milyon 108 bin varil düsüs gerçeklesti. Piyasa beklentisi ise stoklarin 3 milyon 576 bin varil azalacagi yönündeydi.

EIA'nin bugün açiklanacak resmi petrol stok verileri düsüse isaret ederse petrol fiyatlarinin yükselisini sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in Iran Nükleer Anlasmasi'na dönülmesine iliskin açiklamalari da fiyatlar üzerinde etkili oldu. Blinken, anlasmaya dönülmesi durumunda bazi yaptirimlarin kaldirilmasindan sonra bile ülkesinin Tahran yönetimine uyguladigi yüzlerce yaptirimin yürürlükte kalacagini söyledi. Yatirimcilar arasinda, anlasmaya varilmasi halinde Iran'a yönelik petrol ambargosunun kalkmasiyla piyasada arz fazlasi yasanacagi endiseleri hakimdi.

Brent petrolde teknik olarak 72,71 ile 72,95 dolar araliginin direnç, 72,47 ile 72,23 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi vurgulaniyor.

Kaynak: AA