Baskan Gürkan Ve Büyükelçi Landrut, Lisansli Depoculukta Incelemelerde Bulundu

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ile birlikte Kuru Kayisi Soguk Hava Deposu ve Lisansli Depoculuk alaninda incelemelerde bulundu.

Baskan Gürkan Ve Büyükelçi Landrut, Lisansli Depoculukta Incelemelerde Bulundu
Yapimina 2019 yilinda baslanilan ve içerisinde 10 adet soguk hava deposunun oldugu, aylik 2 bin 500 ton kuru kayisi isleme ve paketleme kapasitesine sahip olan ve enerji ihtiyacinin büyük bir bölümü çatisina kurulan GES ile karsilanacak olan lisansli soguk hava deposunda incelemelerde bulunan Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ve AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, çalismalar hakkinda ilgililerden bilgiler aldi.

“Lisansli depo teknik ve teknolojik anlamda önemli bir tesis”

Lisansli Depo alaninda yapilan çalismalar hakkinda bilgiler veren Lisansli Depo operasyon ve koordinasyon birimi yöneticisi Ayhan Beyhan, “Projemizin insaat bileseni insaat projemiz tamamlandiktan sonra 2019 yilinda baslamis olup Mart 2021 yilinda geçici kabulü tamamlanmistir. Insaat bileseni kapsaminda her biri 500 ton olmak üzere toplamda 5 bin ton lisansli depomuz bulunmaktadir. Isleme paketleme ünitesi, yetkili siniflandirici laboratuvarlar, paket aritma sistemi, 1mw günes enerji sistemi ve idari binalardan olusmaktadir. Projemizin insaat bilesenleriyle ilgili bütün islemlerin tamamlanmasiyla beraber özellikle mal alimiyla ilgili bilesenlerimizin de tamamlanmasiyla birlikte isletmemiz tam anlamiyla devreye girmis olacaktir” dedi.



Lisansli Depo projesinin asamalari hakkinda bilgiler veren Büyüksehir Belediyesi Dis Iliskiler ve Hibeler Sube Müdürü Bayram Uzun, “Ulusal ve uluslararasi bir tesisi Malatya’ya kazandirmanin onurunu yasiyoruz. Özellikle birçok teknik ve teknolojik donanima sahip olan tesisimiz ayni zamanda hizmet kalitesini ileriye tasiyacak altyapiya da sahip olacaktir. Kalite yönetim sistemlerinden 9001, 14001 çevre yönetim sistemi ve müsteri memnuniyet yönetim sistemleriyle birlikte bütün entegre yönetim sistemlerini uygulayarak vatandaslarimiza kaliteli hizmet sunmaya gayret gösterecegiz. Diger asamamizda Malatya’nin kayisi analizlerinde ihtiyaci olan gerekli olan parametrelerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin yapilacagi teknolojik bir laboratuvarda kazandirmis olacagiz. Bu çalismalarda desteklerini esirgemeyen Sayin Baskanimiz Selahattin Gürkan’a proje ekibimize ve Sayin Büyükelçimize tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Malatya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Mehmet Sigirci ise, “Tesisimiz içerisinde bulunan laboratuvarimiz akredite bir laboratuvar. Yani lisansli depoya giren her ürün ister kükürtlü olsun isterse gün kurusu kayisi olsun ihracata tabi bir üründür. Buda üreticilerimiz için önemlidir. Lisansli depoya alacagimiz ürünü Türkiye’de degil dünyanin herhangi bir yerine ihracatinda hem pestisit yönünden hem de nem yönünden herhangi bir engele takilmasi söz konusu degildir. Yani biz ihracata giden ürünümüzü 5 bin ton kapasiteli depomuzda muhafaza edecegiz. Diger bir özelligi ise lisansli depomuzun bölgemizde bulunmayan ve hatta bilesenlerine baktigimizda Avrupa’da en güncel depo özelligi katan bir özelliktir. Ürünlerimiz depoya geldiginde öncelikle yikanip ardindan kendi arasinda sekiz farkli boya ayrilip sonrasinda kurutularak tüketiciye ulasana kadarki asamada topaklasmasini da önleyerek 5 kilogramda baslayarak farkli kilolarda paketlenmesini saglayan bir sisteme sahip olmasidir. Üreticimizin ve ihracatçimizin ister ürünü depomuza getirip paketleyip direkt ihracata vermesi veya paketleyip depoya almasini saglayan önemli bir özellige sahibiz. Depomuz basta kayisi üreticimiz olmak üzere bölgede önemli bir boslugu dolduracak” açiklamasinda bulundu.

“Çevre ve peyzaj düzeninin ardindan lisansli depo faaliyete geçecek”

Fiziki yapisinin tamamlandigi Lisansli Depo’nun çevre ve peyzaj düzeninin de tamamlanmasiyla faaliyete geçecegini belirten Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, “Kayisinin kümülatif anlaminda dünya piyasalarinda ki degeri 5 milyar dolar civarindadir. Kayisi üretiminin ve kuru kayisi ihracatinin, dünyanin ihtiyaci olan kayisinin yüzde 80’ine yakini Malatya’da temin edilmektedir. Simdiye kadar Malatya’ya sagladigi katma deger ise 250 - 300 milyon dolar civarindadir. Dünya ticaret hacminde 5 milyar dolar olan kayisinin Malatya’ya 300 milyon dolar katma deger üretmesi tabii ki bizler tarafindan da pek kabul edilebilir bir durum degildi. Göreve geldikten hemen sonra çiftçi ve üreticilerimiz olan kayisi ile ugrasan vatandaslarimizin hak ve hukukunu koruma noktasinda çalismalarimizi yaptik. Çiftçimizin ürünlerinin araya gitmemesi için özel idare döneminde baslayan, daha sonra devam eden ve bizimde sürdürdügümüz lisansli deponun finansmani noktasinda Sanayi ve Ticaret Bakanligimizla yapmis oldugumuz görüsmeler ve AB ile yapilan görüsmeler neticesinde 13 Milyon 650 bin Euro’luk finansman saglanarak gerekli proje yapimi gerçeklestirildi.

Projenin akabinde 2019’un Eylül ayi içerisinde ihalesini gerçeklestirdik ve kisa bir zaman içerisinde fiziki yapisi tamamlandi. Çevre düzeni ve peyzajinin da en kisa zamanda yapilmasi için arkadaslarimizla görüstük. Gerekli malzemelerinde alindigini gördük. Ayrica lisansli depoda kayisinin depolanmasi için gerekli çalismalarinda tamamlandigini gördük. Lisansli Depomuzun bir bölümünde isletmeyle ilgili, kimya laboratuvarlariyla ilgili, egitim ve toplanti salonlariyla ilgili çalismalarin da son asamaya geldigini gördük” ifadelerine yer verdi.

“Hedefimiz kayisidaki katma degeri 1,5 milyar dolara çikarmak”

Lisansli Depo ile birlikte yeni Sire Pazari’nin da tamamlanmasiyla hedeflerinin kayisinin Malatya’ya kazandiracagi katma degeri 1,5 Milyar dolara çikarmak oldugunu söyleyen Baskan Gürkan, “Tesisimizi entegre tesis olarak düsünmemiz lazim. Lisansli depo alaninin hemen yaninda biz yaklasik 1 milyar liraya mal olacak Kayisi Sire Pazarini yapiyoruz ve ihalesiyle birlikte yer teslimlerini yaptik. Malatya’ya yakisir Sire Pazari yapilmasi noktasinda gerekli proje islemleri ve ihale bitirilmis oldu. Sire Pazarinda da ticarethaneler, is yerleri, sosyal tesisler, konferans salonlari, teshir bölümleri ve örnek isletme bölümlerinin oldugu bir Sire Pazari yapiyoruz. Lisansli depo ile birlikte Sire Pazarinin entegre oldugunda Malatya’ya girdi saglayan ve katma degeri 300 milyon dolar olan rakami hedefledigimiz 1,5 milyar dolara çikarmaktir. Ayrica ilerleyen asamalarda kayisiyi bütünüyle entegre edebilecek, kayisiyi besin olarak, ambalaj olarak türevlendirecek ve çesitlendirecek, gida olarak türevlendirecek ve çesitlendirecek bir entegre tesisi de buraya monte etmeyi düsünüyoruz. O zaman hedefledigimiz yillik 1,5 milyar dolarlik rakamlarin ve üzerinin Malatya’ya, çiftçimize, esnafinin ve halkimizin yüzünü güldürecegine inaniyorum. Lisansli depo içerisinde çiftçilerimizin ambalajlamadan önceki bakim, siniflandirma ve laboratuvar islemleriyle birlikte depolama islemleri de yapilacak. Lisansli depo çiftçilerimize tüccarlar tarafindan ürünlerinin yok pahasina alinmasini engelleyecek bir avantaj saglayacak. Tesise gelen çiftçilerimiz ayni zamanda verilen çeklerle ve depodaki miktariyla ilgili bankalarda ayni anda paraya çevirecek çek hüviyetine kavusacak. Buda çiftçimizin yüzünü güldürecek. Malatya’nin sosyal ve ekonomik yapisini degisim sürecine götürecek ve Malatya’ya faydali ve yararli olacaktir. Bu projede paydasimiz olan AB’ye ve Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiza tesekkür ediyorum. AB’den alinan finansmanlarin yerli yerinde kullanildigini bizzat Sayin Büyükelçi yerlerinde müsahede ettiler. Insallah bundan sonraki süreçte de saglanan finansmanlarin bizzat yerinde kullanilacagindan kimsenin süphesi olmasin” seklinde konustu.



“Lisansli depo çok iyi tasarlanmis ve uygulanmis bir tesis”

Lisansli Depo projesinin arzu edilen ve beklenen neticeye ulasmasi temennisinde bulunan Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, “Malatya’ya geldigimde kuru kayisi üretiminin baskentinin Malatya oldugunu bana söylemislerdi. Iki günlük ziyaretimizdeki tespitlerimiz, gözlemlerimiz, gerek üretim tesisleri, kayisi bahçeleri ve gerekse kayisinin islendigi üretim sanayi tesisleri bu iddianin çok dogru bir iddia oldugunu ortaya koydu. Malatya’ya olan ziyaretimizde Lisansli Depo ve kayisi isleme tesisini de yerinde görmekten dolayi büyük memnuniyet duydum. Çok iyi tasarlanmis ve çok iyi uygulanmis olan tesis Malatya’da ki kuru kayisi imalati sektörünü daha rekabetçi kilacagi kanaatindeyim. Bu vesileyle tesisin Malatya’ya kazandirilmasinda, basariyla uygulanmasinda basta emegi geçen basta Büyüksehir Belediye Baskanimiz olmak üzere proje çalisanlarina, Sanayi ve Ticaret Bakanligimizin kiymetli çalisanlarina tesekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki bu proje arzu edilen, beklenen neticeye ulasir ve Malatya’da ki üreticilerin yüzünü güldürür” diye konustu.

Kaynak: İHA