Bakü'de 'Türk Dünyasinin Dünü, Bugünü Ve Gelecegi Sempozyumu' Düzenlendi

Azerbaycan'in baskenti Bakü'de, "Türk Dünyasinin Dünü, Bugünü ve Gelecegi" baslikli sempozyum düzenlendi.

Bakü'de 'Türk Dünyasinin Dünü, Bugünü Ve Gelecegi Sempozyumu' Düzenlendi
Türk cumhuriyetlerinin bagimsizliklarini kazanmalarinin 30. yili, Azerbaycan'in Ikinci Karabag Savasi'ndaki zaferi ve TBMM'nin açilisinin 100. yili vesilesiyle TÜRKPA ve Azerbaycan Atatürk Merkezi is birliginde gerçeklestirilen sempozyuma, üye ülkelerin parlamenterleri, kurulus baskanlari, büyükelçiler ve akademisyenler katildi.

Azerbaycan Atatürk Merkezi'nde hem yüz yüze hem de çevrim içi katilimla düzenlenen sempozyuma TÜRKPA Dönem Baskani ve Azerbaycan Milli Meclisi Baskani Sahibe Gafarova ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop video mesaj gönderdi.

Gafarova, Türk dili konusan halklarin beseriyete tarih boyunca degerli katkilarda bulundugunu, dünyanin büyük alanina yayilan Türk halklarinin kültürlerini koruduklarini ve onlari birlestiren ortak degerleri daha da zenginlestirdiklerini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih sahnesine çikmasindan, basarilarindan, TBMM'nin kurulmasindan bahseden Gafarova, sunlari kaydetti:

"Türkiye, diger Türk devletleri için yillar boyu çekim merkezi olmustur. Simdi 6 bagimsiz devletimiz var. Türk dünyasinin düsünce insanlarini her zaman düsündüren Türk birligi idealinin tecessüm ettiren entegrasyon kurumlari, halklarimizin organize bir güç olarak sekillenmesinde önemli rol oynamaktadir. Tarih, Türk devletlerinin birbirlerine desteginin neye kadir olmasini gösteren örneklerle zengindir. Kardes Türkiye'nin manevi ve siyasi destegiyle Azerbaycan'in 30 yildir isgal altinda bulunan topraklarinin kurtarilmasi bunu bir kez daha kanitladi. Bu büyük zaferin önemli sonuçlarindan biri de ülkelerimiz arasinda dogrudan baglanti kuracak Zengezur koridorunun yapimi için tarihi imkanin olusmasidir." dedi.

TÜRKPA Genel Sekreteri Altinbek Mamayusupov, hem 2020 hem de 2021'in Türk devletleri için önemli olaylarin yasandigi yillar oldugunu söyledi.

Türk cumhuriyetlerinin bagimsizliklarini kazanmalarinin 30. yilinin, TBMM'nin açilisinin 100. yilinin önemli tarihi olaylar oldugunu vurgulayan Mamayusupov, , "Diger taraftan Azerbaycan'in Karabag'daki büyük zaferi hepimizi sevindirdi. Bu zafer, sadece Azerbaycan'in degil, tüm Türk dünyasinin zaferidir. Bu, uzun yillardir beklenilen en büyük tarihi olaydi." diye konustu.

Mamayusupov, Türk dili konusan ülkeler arasindaki çok tarafli iliskilerin kurumsallasmasinin bölgede baris ve istikrarin korunmasina yardimci olacagini ve ülkeler arasindaki baglari her alanda güçlendirecegini vurguladi.

Sempozyumun açilis toplantisinda, Azerbaycan Atatürk Merkezi Baskani Milletvekili Nizami Caferov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Uluslararasi Türk Akademisi Baskani Darhan Kidirali, Türk Kültür ve Miras Vakfi Baskani Günay Efendiyeva ile TÜRKPA Hukuk Isleri ve Uluslararasi Iliskiler Komisyonu Baskani ve TBMM Istanbul Milletvekili Ismet Uçma konusma yapti.

Açilis toplantisinin ardindan gerçeklestirilen panellerde katilimcilar, Türk dili konusan ülkelerin son 30 yilda elde ettikleri basari ve gelismeler, parlamentolarin bu baglamdaki rolü, Azerbaycan'in Ikinci Karabag Savasi'nda elde ettigi zaferin Türk dünyasi için önemi ve Türk is birligi kuruluslari çerçevesinde gelecekte gerçeklestirilebilecek is birligi olanaklari hakkinda görüs alisverisinde bulundu.

Kaynak: AA