Adana'da Usulsüz Reçetelerle Haksiz Kazanç Sagladiklari Öne Sürülen 13 Saniga Dava

8'i tutuklu 13 saniktan 5'i hakkinda 27'ser, digerleri hakkinda da 15'er yila kadar hapis cezasi talebiyle hazirlanan iddianamede, usulsüz reçetelerle kamu zararina sebebiyet verildigi belirtildi.

Adana'da usulsüz reçete yazarak haksiz kazanç sagladiklari ve kamu zararina neden olduklari iddiasiyla aralarinda eczaci ve doktorlarin da bulundugu 8'i tutuklu 13 sanik hakkinda dava açildi.

Savcilikça usulsüz reçetelerle haksiz kazanç temin ettikleri ve kamu zararina sebebiyet verdikleri iddiasiyla tutuklanan E.Z, I.S, M.M, M.N.Ö, N.O, M.D, I.K. ve Z.K. ile tutuksuz Z.N, Y.M, M.B, L.Ö. ve H.S. hakkinda yürütülen sorusturma tamamlandi.

M.N.Ö, N.O, M.D, I.K. ve Z.K. hakkinda "Kamu kurum ve kuruluslarinin zararina dolandiricilik" ile "Rüsvet almak ve vermek" suçlamasiyla 27'ser yila kadar, digerleri hakkinda da "Kamu kurum ve kuruluslarinin zararina dolandiricilik" suçundan 15'er yila kadar hapis cezasi istemiyle hazirlanan iddianame, 5. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Adana Il Göç Idaresi Müdürlügünün de "suçtan zarar gören" sifatiyla müsteki olarak yer aldigi 126 sayfalik iddianamede, eczaci M.N.Ö. ile çalisani N.O, doktorlar I.K, M.D, Z.K, aile sagligi merkezi çalisani E.Z. ve Z.N. ile Suriyelileri eczaneye yönlendiren L.Ö, Y.M, M.M, H.S. ve Suriyelileri araçla tasiyan M.B. ile I.S'nin eylemleri detayli sekilde anlatildi.

Iddianamede, merkez Seyhan ilçesi Gülbahçe Mahallesi'ndeki bir eczaneye götürülen Suriyelilere, burada bir kagida ilaçlar yazildigi ve onlari hekime götürmelerinin istendigi belirtildi. Hekimin de hastalari görmeden ve muayene etmeden bu kagittaki ilaçlari reçeteye yazdigi, adina reçete yazilan Suriyelilere eczanenin ilaçlari eksik verdigi, kendilerinde kalanlari da nakit ödemeyle sattigi iddianamede aktarildi.

Kentteki bir aile sagligi merkezinde görevli aile hekimi I.K. tarafindan düzenlenen reçetelerin yüksek ücretli ve çok sayida oldugu, bunun diger doktorlarin ayni tanidaki hastalara düzenledigi reçetelerle kiyaslandiginda anlasildigi kaydedilen iddianamede, I.K'nin hastanin bilgisi disinda ve hastayi görmeden eczacinin istegi üzerine reçete düzenledigi, eczanenin de hasta adina gerçege aykiri reçete kaydetmek suretiyle magduriyet olusturdugu bildirildi.

- Suriyelilere ait geçici kimlik belgelerini kullanmislar

Bilgi sahibi sifatiyla iddianamede ifadesine yer verilen Suriyeli A.S, doktor I.K'ye muayene olmadigini ve reçete yazdirmadigini belirterek, söyle devam etti:

"Benim adima kim reçete yazdi onu da bilmiyorum. Reçetede yazilan ilaçlarin ismini ilk defa duyuyorum. Bu ilaçlari ben teslim almadim. Reçetede benim adima verilen ilaçlari Y.M. isimli baska birisinin teslim aldigi görülüyor. Ben Y.M'yi de tanimiyorum. Bu olaylardan önce ismini vermeyen ve bir dernekten geldiklerini söyleyen iki kisi evime geldi. Bana erzak yardiminda bulunacaklarini söyleyerek geçici koruma kimlik belgemi aldilar. Iki gün sonra geçici koruma kimlik belgemi teslim aldigimda erzak kolisi olarak teslim ettikleri paketlerin içerisinde ilaç çikti."

Iddianamede, doktor I.K. tarafindan düzenlenen 15 reçete sahibinin aile sagligi merkezine gitmedikleri ve muayene olmadiklari, Suriyeli kisilerin kimliklerinin yardim bahanesiyle fotograflarinin çekilip kullanildigi kaydedildi.

Saniklardan Y.M'nin de hekim ve eczane arasinda reçeteleri yönlendirici personel oldugu iddianamede yer aldi.

- Eczaci, Aile Saglik Merkezindeki doktorla anlasma yapmis

Geçen yil, eczanenin sahibi M.N.Ö'nün Suriyeli L.Ö, Y.M, M.M. ve H.S. araciligiyla temin ettigi geçici koruma kimlikleri üzerine ilaç yazmalari için aile sagligi merkezi doktorlari M.D. ve Z.K. ile yüzde 20 pay karsiliginda anlastigi vurgulanan iddianamede, eczaci M.N.Ö'nün, aile sagligi merkezinin kirasini ve burada çalisan E.Z. ile Z.N'nin sigorta primlerini ödedigi, ayrica merkez için araç tahsis ettigi belirtildi.

M.N.Ö'nün çalisanlarinin, eczaneye ait minibüsle Suriyelileri evlerinden aldirip eczaneye getirdigi, buradan kimliklerini doktor M.D. ve Z.K'ye ulastirarak reçete düzenlettirdigi anlatilan iddianamede, sunlar ifade edildi:

"Aile sagligi merkezindeki doktorlar M.D. ve Z.K. tarafindan sadece Suriyelilere günde 66-103 reçete düzenlendigi ve reçetelerde birden çok taniya dayali ortalama 6 ilaç yazildigi ve bu reçetedeki ilaçlarin ise M.N.Ö'nün eczanesinden fatura edildigi, bir günde bu kadar çok hastanin evinden alinarak aile sagligi merkezine getirilmesinin ve bir günde bu yogunlukta sadece Suriye uyruklu hastanin muayene edilmesinin hayatin olagan akisina aykiri oldugu, Suriyelilerden temin edilen geçici koruma kimlikleri ile reçete yazdirildigi, bu suretle Suriyeli hasta ve kimlik temin edenler, eczaci ve doktor organizasyon yapisiyla kamuyu zarara ugrattiklari anlasilmisti."

Iddianamede, eczaci M.N.Ö. ile çalisani N.O, doktorlar I.K, M.D, Z.K, aile saglik merkezi çalisani E.Z. ve Z.N. ile Suriyelileri yönlendiren L.Ö, Y.M, M.M, H.S. ve Suriyelileri araçla tasiyan M.B. ve I.S'nin fikir ve eylem is birligiyle, organize bir yapi içerisinde usulsüz reçete düzenledikleri iddiasiyla cezalandirilmalari talep edildi.
Kaynak: AA